- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Het voordeel van Double Ended HPS
De standaard HPS lamp wordt meer en meer vervangen voor eentje met twee fittingen. Oftewel, de zogenaamde Double Ended (DE) variant. Maar zijn ze de hogere kostprijs echt waard, en wat is nou precies het verschil tussen deze hoge druk natriumlampen?
Voor als je het nog niet wist; de bekende HPS lamp met schroeffitting wordt links en rechts ingehaald door zogenaamde Double Ended HPS lampen. Dit type lampen hebben twee fittingen en vereisen een speciaal armatuur en ballast, je kunt ze dus niet zomaar even op dat oude analoge voorschakelapparaat aansluiten, maar dat is natuurlijk niet het enige verschil.
De ontwikkelingen in kweekverlichting staan niet stil, er komen steeds betere LED kweeklampen op de markt, maar ook HPS lampen zijn beter geworden. Om goed te begrijpen waarom deze vernieuwingen de moeite waard zijn is het handig om eerst even wat over HPS kweeklampen in het algemeen uit te wijden. Jarenlang waren de welbekende HPS lampen met schroeffittingen dé standaard in kweekverlichting. De lampen produceren een warm rood licht waardoor wietplanten er ontzettend goed onder af te bloeien zijn. HPS lampen (High Pressure Sodium) zijn net als HID lampen (High Intensity Discharge) hoge druk natriumlampen. Ze werken door een elektrische lading die tussen twee elektrodes heen en weer schiet waarbij kwik en natrium verdampt en licht en warmte vrijkomt. Een ballast is nodig om genoeg volts aan elektriciteit te leveren zodat de lamp op kan starten. De lampen zijn gemaakt om onder hoge temperaturen te functioneren, hoe beter de temperatuur (zo optimaal mogelijk) des te langer de lamp meegaat.
Een traditionele 400 Watt HPS bulb
Double Ended
Double ended (DE) slaat op de dubbele montage in het armatuur. In plaats van een enkele fitting, hebben deze lampen aan weerszijden een connector (metalen draad) waarmee ze gemakkelijk in het armatuur bevestigd zitten. De binnenste buis is meestal wat korter en aanzienlijk dunner dan die in een gewone HPS lamp. Hierdoor produceert de DE-lamp een veel intenser licht uit een veel kleiner brandpunt.
De dubbelloops lampen om ze zo maar even te noemen genereren meer en beter licht dat door planten gebruikt kan worden voor groei. Hierdoor zijn ze efficiënter en omdat ze ook nog eens een stuk langer mee gaan, zeker de investering waard. Dit komt voornamelijk door de veel hogere frequentie waarop de lampen opereren. Dit reduceert resonantie en zorgt voor een betere productie van licht. De lampen draaien hierdoor een stuk stabieler en hebben een optimale temperatuur waardoor de lampen ook na flink wat branduren nog even goed presteren. De DE lampen produceren over het algemeen zo’n 10 tot 30 procent intenser licht dan traditionele HPS lampen.
Een Double Ended HPS bulb is dunner en korter maar produceert toch beter en meer licht
Qua bouw van het armatuur hebben de DE lampen ook een paar slimme verbeteringen ten opzichte van traditionele HPS lampen. De dunne connectoren blokkeren bijvoorbeeld geen licht zoals de fitting van een standaard HPS doet. Ook hoeft de buis in de lamp niet op zijn plek gehouden te worden door een licht-blokkerende metalen draad. Verder zijn de DE lampen niet gemaakt van gewoon glas maar van het superieure kwarts. Binnenin de lamp bevind zich stikstof in plaats van xenon of argon, wat de warmtegeleiding verbetert.
Alles bij elkaar betekent het een aanzienlijke meerwaarde voor je planten. Bedenk daarnaast dat de lampen door alle verbeteringen ook een stuk duurzamer zijn en je begrijpt waarom zoveel kwekers op dit soort lampen overschakelen. Omdat oude HPS lampen ook nog eens erg schadelijk voor het milieu kunnen zijn, is de duurzaamheid ook op dit vlak een enorme verbetering. Zeker wanneer je het over grote tuinbouwbedrijven hebt.
(advertentie)