- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Waarom je je eigen wiet móet kweken
Hé jij! Rook je regelmatig een jointje? Dan zou je eigenlijk je eigen wiet moeten kweken. Eigen gekweekte wiet is altijd het lekkerst, maar dat is zeker niet de voornaamste reden waarom je zelf een binnentuintje zou moeten aanleggen.
Zelf hebben we een gezonde aversie tegen iedereen die zegt dat we iets moeten, maar we gaan het toch doen. Als jij met zekere regelmaat een jointje rookt of wietpijpje stopt, dan moet je eigenlijk gewoon zelf je eigen wiet kweken. Er zijn ontzettend veel redenen te bedenken waarom. Maar wanneer we er gewoon eens nuchter tegenaan kijken en de voor- en nadelen ervan tegen elkaar wegstrepen, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat iedere wietroker, medicinaal gebruiker en cannabis-eter eigenlijk zelf zou moeten kweken. En dat komt dan weer puur en alleen door het verbod erop.
Voor je gezondheid
Wellicht dat je nog niet overtuigd bent, maar WIET IS GEZOND! Mits je het op de juiste manier gebruikt dan, en er geen pesticiden of andere nare stoffen in zit. En met name dat laatste, daar kun je in Nederland en België alleen maar zeker van zijn wanneer je het zelf kweekt. Coffeeshops kweken hun wiet ook niet zelf en hoeven de wiet die ze inkopen ook niet te testen van de overheid. Sterker nog, dankzij het verbod op het maken van extracten is het in Nederland officieel zelfs VERBODEN om wiet te testen. Sommige cowboys verzwaren wiet met giftige stoffen als haarlak en loodvijlsel omdat een grammetje meer nu eenmaal meer oplevert.
Voor een ander
Jij rookt wellicht gewoon voor de lol een jointje, voor sommige andere mensen is het van levensbelang. Wietolie is duur, in de enige apotheek in Nederland die het verkoopt betaal je 42,50 euro voor een flesje van 10 milliliter met slechts 2 procent THC! En dat kun je dan ook nog eens alleen krijgen op recept. Je zult begrijpen dat het voor patiënten die dat nodig hebben een helse zoektocht is om eraan te komen, nog afgezien van het feit dat er bijna geen zorg verzekeraar is die het nog vergoedt. Als zoveel mogelijk mensen die het wel kunnen, zelf wiet kweken, kunnen zij anderen aan een broodnodig medicijn helpen. Bijvoorbeeld door knipafval te doneren aan een coffeeshop of wietolie te maken voor patiënten.
Voor de lol
Wiet kweken is niet alleen goed voor de gezondheid wanneer je het verdampt of druppelt, het kweken zelf is ook een heel rustgevende hobby. Het is een genot om te zien hoe een zaadje in drie maanden tijd uitgroeit tot een plant van formaat waar je echt wat aan hebt. Dagelijks kun je de planten zien veranderen en met je vingers in de grond wroeten vermindert ook nog eens de stress van het dagelijkse leven. Wiet kweken is leuk!
Voor het geld
De wiet wordt duur betaald, in de coffeeshop betaal je al snel een euro of 12 voor een grammetje. En dat hoeft helemaal niet, als je zelf wiet kweekt is het na een eerste investering in wat apparatuur of een kant en klaar kweekkastje, bijna helemaal gratis. Dat wiet zo duur is, komt natuurlijk vooral door het risico dat de kweker loopt om gesnapt te worden, door het verbod op de teelt dus. Kweek je 50 gram wiet, dan bespaar je jezelf zeker 500 euro aan coffeeshopwiet, hou je wat over dan kun je er zelfs een aardig zakcentje aan overhouden.
Voor de variatie
Er zijn zoveel verschillende soorten, dat een coffeeshop ze nooit allemaal in voorraad kan hebben. Rook je graag wat anders dan een Power Plant, Amnesia of een White Widow, ook dan móet je gewoon zelf je eigen wiet kweken. Er is een enorme keus aan sativa’s, indica’s en hybrides die als zaad verkrijgbaar zijn, op internet bestel je voor een paar euro de mooiste wietzaden. Als je van variatie houdt dan kweek je zelf.
Voor de smaak
Omdat wiet kweken niet mag, willen grote kwekers hun oogst graag zo snel mogelijk verkopen. De wiet wordt daarom vaak onrijp geoogst zodra het gewicht niet meer toeneemt. Natte wiet weegt ook meer als goed gedroogde wiet, dus ook dat proces wordt vaak voortijdig afgekapt. Van curen hebben de meeste broodkwekers al helemaal nooit gehoord. De wiet smaakt hierdoor niet optimaal, onrijp en scherp aan je keel. Wie zelf kweekt kan zijn wiet mooi laten afrijpen, goed drogen en lekker lang laten curen in een mooie weckpot.
Om te experimenteren
Als je zelf je eigen wiet kweekt heb je doorgaans wat meer dan je in een keer oprookt. Hierdoor heb je ruimte om eens wat met je wiet te experimenteren. Je kunt er bijvoorbeeld wietolie van maken, of eens een lekker partijtje hasj maken. Concentraat is in Nederland niet officieel te koop, maar wie zelf wiet kweekt maakt het gewoon zelf. Dat kan helemaal schoon en veilig met een simpele stijltang voor je haar.