- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Waarom & hoe je wietplanten fotografeert en filmt
Wiet kweken is in de basis een kwestie van voldoende licht, mooie aarde, een aangenaam plantenklimaat en niet te veel of te weinig water en plantenvoeding. Maar wat zorgt er nou voor dat wiet geweldig wordt? Wat is met andere woorden dé grote succesfactor van een kweek? Precies, observatie! Fotograferen en filmen dus, vraag maar aan Dokter Groen
Zonder gekheid, wanneer je naar kweekgeheimen vraagt zul je allerlei verschillende antwoorden krijgen. De een zweert bij zijn actieve biologische bodemleven, en de ander gebruikt met veel succes allerlei boosters en stimulatoren. Maar wat de beste wietkwekers écht gemeen hebben is aandacht voor hun planten. Goede wietkwekers observeren hun wietplanten veel en vaak. Alleen daardoor kunnen ze hun wietplanten gezond houden, en bijtijds ingrijpen wanneer dat nodig is.
Wietplanten fotograferen en filmen
Nou kun je je avonden wel in of voor je kweekruimte doorbrengen maar dat is ook zo saai. Wanneer je er echter een gewoonte van maakt om je wiet te fotograferen en/of te filmen, observeer je vanzelf al. Bovendien zorgen je foto’s ervoor, dat je pijnlijke kweekfouten maar één keer hoeft te maken. Dokter Groen fotografeert zijn wietplanten bijvoorbeeld wekelijks, en is onlangs begonnen met het maken van video’s. Hij is daarvoor dagelijks met zijn wietplanten in de weer, een mooi moment om ze ook meteen te verzorgen.
Wiet in beeld brengen
Als je je wietplanten gaat fotograferen dan heb je daarvoor waarschijnlijk al een goede camera op je smartphone. Gebruik je die, download dan eerst een goede foto-app. Daarmee heb je een goede controle over instellingen. Met de meeste goede fotografie-apps kun je instellingen als de sluitertijd van je lens, en de lichtgevoeligheid (ISO-waarde) aanpassen. Deze instellingen kunnen een groot verschil maken, helemaal wanneer je in een overbelichtte kweekruimte fotografeert.
De kwaliteit van je foto’s en video’s wordt echter een stuk beter door in een degelijke spiegelreflex camera te investeren. Hiermee kun je namelijk goed inzoomen op toppen, en ook de kleinste trichomen scherp in beeld brengen. Digitale spiegelreflex camera’s bestaan al een tijdje, en een goede tweedehands is niet moeilijk te vinden op Marktplaats.
Licht is belangrijk voor wietplanten maar ook voor het maken van mooie wietfoto’s. Het paarse licht van sommige led kweeklampen is echter niet het beste licht om wietplanten in te filmen of te fotograferen. HPS kweeklampen zorgen op hun beurt vaak voor zwarte strepen op films en foto’s. Full spectrum kweeklampen zoals de SANlight die in de CNNBS kweekkast zorgen wel voor mooie foto’s. Heb je geen geschikte kweeklamp, zet hem dan even uit wanneer je foto’s maakt, of neem eens een plant uit de kweekruimte en zet hem in het dag- of ander wit licht.
Tip voor led-kwekers: als je bij paars led-licht gaat fotograferen, pas dan eens de witbalans aan. Dit kan in de meeste camera’s of een goede fotografie-app. De witbalans, of witpunt-correctie zorgt ervoor dat je ook in paars licht, groene wietplanten fotografeert. Om de witbalans aan te passen hoef je vaak alleen een referentiefoto te maken van een wit vel papier in het gekleurde licht van je kweeklamp.
Het juiste perspectief
Bij het fotograferen en filmen van toppen, is het het mooiste om die schuin van boven in beeld te brengen. Zoom niet alleen in op de top, maar pak ook de bladerkroon mee. Digitale foto’s zijn tegenwoordig zo scherp, dat je later nog gemakkelijk wat kunt wegsnijden met een foto-bewerkingsprogramma als Photoshop.
Het is ook leuk, en leerzaam om verschillende perspectieven uit te proberen. Maak bijvoorbeeld ook eens een foto van de onderkant van de bladeren. Dit levert vaak unieke beelden op, en zo ontdek je ook nog eventuele insecten, die zich vaak aan de onderkant van wietbladeren schuilhouden. Om je wietfoto’s en films een eigen tintje te geven, kun je ook hulpstukken gebruiken. Hang bijvoorbeeld eens een paar verse aardbeien tussen de toppen van die Strawberry Haze, of leg wat citroenen bij die Lemon Zkittle.
Cannabis filmen
Wietplanten filmen is ook erg leuk om te doen. De snel groeiende planten lenen zich geweldig voor een time lapse video, waarbij de camera ongeveer iedere minuut een foto maakt. Veel action camera’s kunnen zulke time lapse films maken. Let wel op dat je ze dan aan de oplader aansluit, het zou zonde zijn als je time lapse voortijdig afbreekt omdat de batterij van de camera op is.
Tip: door je camera op een oude kookwekker te plakken, kun je mooie 360 graden films in je kweekruimte maken. Hoe dat eruit ziet zie je in de video hieronder van Dokter Groen (begint na 1:00 minuut).
Na het filmen krijg je natuurlijk het mooiste resultaat als je je films aan elkaar monteert. Dit kan vrij gemakkelijk als je een Apple computer hebt, met het gratis programma iMovie, en zelfs op je Apple telefoon. Filmora Video Editor is een alternatief als je films op een Windows computer gaat bewerken. Wil je muziek in je video gebruiken, let dan even op of daar geen copyrights opzitten, anders accepteert YouTube de video ook niet en dat is zonde. In de YouTube Audio Library vind je gratis te gebruiken muziek, maar er zijn nog veel meer websites die gratis muziek aanbieden. Zoek daarvoor naar copyright free music of royalty free music.
Heb je tenslotte een vette cannabisvideo gemaakt, stuur hem dan naar ons op. Wellicht delen we hem dan wel op CNNBS TV of gewoon op CNNBS natuurlijk. Vergeet je ook niet even te abonneren, want van andermans plantenfilms valt ook veel te leren.
(advertentie)