- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Waarom HPS lampen nog steeds rulen
Toegegeven, led kweeklampen worden steeds beter en hebben zo hun eigen voordelen. Maar als het op efficiëntie en productie aankomt en je neemt ook de aanschafprijs mee in je vergelijking, dan zijn er maar weinig leds of spaarlampen die een HPS kunnen evenaren. HPS kweeklampen rulen!
Dit artikel is trouwens beslist niet bedoeld om led of t-neon of andere kweeklampen af te kraken, want die hebben net als HPS kweeklampen zo hun eigen voordelen. Het is wel bedoeld om je nog maar eens op die van HPS kweeklampen te wijzen. De laatste jaren zijn HPS kweeklampen op een of andere manier namelijk een beetje verdrongen uit de hoofden van hobbykwekers. Waarschijnlijk komt dat door de vele nieuwe en bovendien steeds beter wordende led kweeklampen, maar helemaal terecht is het toch niet. HPS kweeklampen domineren namelijk nog steeds.
Prestaties
Heb je je ooit weleens afgevraagd waarom led fabrikanten hun lampen zo graag met HPS kweeklampen vergelijken? Juist, omdat HPS kweeklampen ongelooflijk efficient zijn wanneer het op opbrengst per Watt aankomt. True, sommige led kweeklampen – slechts een handje vol – genereren meer opbrengst per Watt dan vergelijkbare HPS kweeklampen, maar dat zijn dan ook alleen de absolute high end led kweeklampen. Van HPS kweeklampen weet je gewoon dat ze goed presteren, welk merk je ook kiest.
Innovaties
Overigens heeft de ontwikkeling van HPS kweeklampen ook niet stil gestaan. Tegenwoordig zijn er naast de welbekende peren (bulbs) ook zogenaamde double ended HPS kweeklampen. Deze hebben niet één fitting maar twee en draaien op veel hogere frequenties waardoor ze langer meegaan, en zo’n 10 tot 30 procent meer licht produceren.
Van HPS kweeklampen weet je gewoon dat ze goed presteren, welk merk je ook kiest
Op het gebied van voorschakel-apparatuur is ook het nodige veranderd. Moderne voorschakel-apparaten (ballasts) zijn niet langer magnetisch maar sturen de lamp digitaal aan. Op deze manier kunnen ook de conventionele HPS bulbs met een schroef-fitting op hoge frequenties draaien. De digitale ballasts kunnen daarnaast dikwijls ook gedimd of overgeklokt worden en zijn vaak geschikt voor zowel metaal halide als HPS bulbs zodat je wietplanten zowel in de groei- als bloeifase een geweldig lichtspectrum kunt voorschotelen.
Aanschafprijs
Wanneer je op de kleintjes moet letten is er gewoonweg geen keus tussen HPS of led. HPS kweeklampen zijn simpelweg de meest betaalbare kweeklampen op de markt. Zoals gezegd presteert een HPS kweeklamp altijd goed genoeg om die ene gram per Watt te kunnen oogsten. Met led kweeklampen kan dit zeker ook, maar dan heb je dus wel een van de betere (en duurdere) exemplaren nodig. Om je een idee te geven; een dimbare 600 Watt HPS lamp met digitale ballast koop je al voor zo’n 330 euro. Een vergelijkbare led kweeklamp kost ergens tussen de 1200 en 1600 euro.
Stralingswarmte
Een veel gehoorde reden waarom kwekers toch liever voor een led kweeklamp dan voor een HPS kweeklamp gaan, is dat leds minder warmte zouden produceren. Dit is echter maar voor een deel waar. Tuurlijk, als je minder Watts aan licht gebruikt (zoals de fabrikanten adviseren – een 400 W led zou vergelijkbaar zijn met een 600 W HPS) produceer je minder warmte. Zet je echter een HPS en een led met hetzelfde verbruik naast elkaar, dan zie je dat de warmte die ze produceren ongeveer gelijk is.
Een cyclus met HPS duurt door de stralingswarmte een tot twee weken korter, en dat is efficiënter
Het verschil zit ‘m voornamelijk in de manier waarop de lampen warmte produceren. Een HPS lamp straalt warmte op de planten, en bij een led wordt de warmte naar boven afgevoerd. Toch is die stralingswarmte van een HPS kweeklamp niet per se iets slechts. Het zorgt ervoor dat de planten meer verdampen en dus ook meer vocht en voeding verbruiken. Hierdoor groeien ze eigenlijk gewoon een stuk sneller. Een cyclus met HPS duurt hierdoor een stuk (een tot twee weken) korter, en dat is efficiënter.
Levensduur
De efficiëntie van de bulb van een HPS kweeklamp gaat achteruit naarmate die langer brandt. Hierdoor heeft een HPS aanzienlijk een kortere levensduur dan de diodes uit led kweeklampen. Een HPS bulb dien je hierdoor ongeveer iedere drie kweekrondes te vervangen. Maar let op; led kweeklampen zijn vaak voorzien van een ingebouwde ventilator die stuk kan gaan. Het vervangen van een HPS bulb kost je alleen een nieuwe bulb (+/- 20 euro voor een 400 W, 25 euro voor een 600 W bulb), het laten vervangen van een ventilator uit een led is veel prijziger en betekent vaak dat je je lamp een tijd kwijt bent omdat die ter reparatie moet worden opgestuurd.
Het vervangen van een HPS bulb kost je alleen een nieuwe bulb, het laten vervangen van een ventilator uit een led is veel prijziger en moeilijker
Kweekgemak
Het aansluiten van een HPS kweeklamp is wellicht wat lastiger (hoewel er ook complete HPS lampen met digitale ballasts te koop zijn) maar het kweken zelf gaat met HPS lampen een stuk makkelijker. Er is in tegenstelling tot bij led kweeklampen die allemaal op specifieke hoogtes moeten hangen, met HPS kweeklampen totaal geen onduidelijkheid over de hoogte. Die is met HPS kweeklampen namelijk altijd 10 procent van het Wattage in centimeters, welke HPS je ook hebt.
Planten groeien onder HPS kweeklampen lekker snel en drinken ook graag hun voedingswater. Led kwekers moeten vaak bijvoeden via het blad om de planten toch hetzelfde aan voeding te kunnen geven. De cyclus verloopt sneller en toppen worden in rap tempo gevormd, dit betekent minder tijd om fouten te maken. Omdat wietplanten onder HPS wat meer water drinken, is het risico dat je teveel water geeft ook een stuk kleiner.