(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Waarom je autoflowers niet binnen moet kweken

Ook wel noemenswaardig om nog eens in het CNNBS jaaroverzicht te herhalen, is dit artikel waarin je leest waarom je binnen eigenlijk geen autoflowers zou moeten kweken. Oh, waarom niet dan? Nou, omdat autoflowers meestal wat meer blad hebben, wat meer stroom verbruiken per kweek, en eigenlijk ook niet echt makkelijker zijn voor beginners. Buiten zijn autoflowers dan wel weer ideaal maar ook dat lees je in dit ‘nummertje’ in het jaaroverzicht.

Autoflower wietsoorten zijn niet alleen voor buiten bedoeld, en je kúnt ze zeker ook binnen kweken. Als je graag zo veel en zo goed mogelijke wiet voor je Watt wil hebben dan moet je het echter niet doen. Ook niet als je een beginner bent, want zó veel makkelijker om te kweken zijn autoflowers ook weer niet. 

Autoflowers zijn verdomd handige wietplanten wanneer je om één of andere reden het lichtschema niet op 12/12 kunt zetten. In tegenstelling tot lichtgevoelige wietplanten, hebben autoflowers immers geen lange donkere nachten nodig om in bloei te gaan. Hierdoor zijn ze in De Lage Landen bijvoorbeeld buiten heel handig, voor kwekers die geen zin hebben om hun planten dagelijks te verduisteren.

De eigenschap van autoflowers om vanzelf te bloeien kan dus heel handig zijn als je de lichturen zelf niet in de hand hebt. Deze eigenschap is echter niet helemaal ‘gratis’ en komt dan ook met de nodige nadelen op het gebied van opbrengst en kwaliteit. Heel kort gezegd is autoflower wiet van een mindere kwaliteit dan wiet van lichtgevoelige gefeminiseerde wietzaden. Hierdoor zul je het ook nooit in een coffeeshop aantreffen, afgezien van de categorie buitenwiet misschien…

De buitenteelt is dan ook een van de weinige situaties waarin autoflower wietplanten echt een voordeel hebben. Voor de rest zou je binnen gewoon geen autoflowers moeten kweken.

Ziet er lekker uit hè? Maar zulke mooie compacte wiet kun je helaas onmogelijk met autoflowers kweken.

De nadelen van autoflowers

De handige eigenschap om ‘vanzelf’ of automatisch in bloei te gaan, komt namelijk met een paar grote nadelen op het gebied van kwaliteit en opbrengst. Heel kort gezegd is autoflower wiet gewoon van een slechtere kwaliteit. Autoflowers bloeien bij ieder lichtschema maar om er binnen veel wiet van te kunnen oogsten, moet je het lichtschema vaak de hele bloeifase op 18/6 laten staan. Hierdoor verbruik je dus ook aanzienlijk meer stroom. Zo’n 8 tot 9 weken lang elke dag 6 uur lang welteverstaan.

Maar het grootste nadeel van autoflowers ligt op het gebied van de kwaliteit. De bloeiharen van autoflowers zijn veel groter en de wiet zelf is daardoor veel minder compact. Uit de toppen van autoflowers groeien relatief veel bladeren (slechte blad/bud verhouding). Het THC-gehalte van autoflowers ligt doorgaans lager, en helemaal in vergelijking met de beste lichtgevoelige fenotypes.

Buiten kun je nog redeneren dat wiet van iets lagere kwaliteit beter is dan helemaal geen wiet. Maar hoe praat je de lagere kwaliteit binnen goed? Daar kun je met hetzelfde gemak immers ook gewoon een lichtgevoelig gefeminiseerde wietzaadje of een stekje kweken.

Autoflower toppen zijn veel grover van structuur, en hebben meer blad.

Ook niet echt beter voor beginners

Autoflower wietplanten zouden makkelijker zijn voor beginners maar ook die vlieger gaat niet echt op. Het enige gemak is dat een autoflower vanzelf bloeit, en je dus geen lichtschema hoeft in te stellen. Maar goed, zo moeilijk is dat ook weer niet.

Bovendien heb je als beginnende binnenkweker wel een kweektent nodig, een kweeklamp, een afzuiger, ventilator en koolstoffilter en dergelijke, dus een schakelklokje kan daar ook wel bij. Daarnaast heb je die waarschijnlijk ook met autoflower wietplanten toch wel nodig, tenzij je een 24/0 lichtschema hanteert. Hoe ga je zonder schakelklok anders het 18/6 lichtschema instellen?

Wanneer zijn autoflowers wel de beste keus?

Autoflowers zijn zeker niet slecht of overbodig maar je moet ze niet gebruiken als je ook een lichtgevoelige wietsoort kunt kweken. Omdat ze vanzelf in bloei gaan, zijn ze heel handig in alle situaties waarbij je het lichtschema niet in de hand hebt. En dat is eigenlijk alleen buiten.

In Nederland is het voordeel van autoflowers dat ze veel vroeger gaan bloeien dan lichtgevoelige wietsoorten buiten. Hierdoor heb je geen bloeiende toppen in het najaar, en dus ook veel minder last van toprot. In landen rond de evenaar hebben ze het hele jaar een 12/12 lichtschema. Daar kunnen autoflowers handig zijn omdat die juist nog wat groeien voordat ze gaan bloeien.

Beter één autoflower top in de hand dan de lucht van tien!

Verder kan een autoflower handig zijn als je ruimte over hebt in een aparte groeitent, waar het licht toch al op 18/6 staat. Maar dan nog kun je beargumenteren dat je die ruimte dan ook kunt gebruiken om een lichtgevoelige wietplant voor te laten groeien.

[Beeld: Shutterstock]
(advertentie)