- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Waarom kan je geen cannabis studeren in Nederland?
Op diverse grote Amerikaanse universiteiten kun je anno 2019 cannabis studeren. Het aanbod loopt van beperkte bijvakken tot volledige vierjarige studies. En hoewel we in Nederland al bijna vijftig jaar een wietindustrie hebben, bedraagt het aantal universiteiten en hogescholen waar je cannabis kan studeren nog steeds nul.
Cannabis diploma
Het onvolprezen Leafly bracht vorige week een mooi overzichtsartikel over de mogelijkheden om je aan de universiteit in cannabis te specialiseren. De legale Amerikaanse cannabisindustrie is nu al goed voor 64.000 banen en een einde aan de groei is nog niet in zicht.
Een ‘cannabis diploma’ betekent bijna altijd een baangarantie, constateert Leafly: “Saying you’re going to college to major in weed isn’t a joke anymore; it’s actually a good idea.”
Vierjarige opleiding
De Northern Michigan University en de Minot State University in North Dakota bieden een vierjarige opleiding ‘cannabis science’ aan. Bij de University of Maryland kunnen studenten na een tweejarige opleiding een master’s degree ‘Medical Cannabis Science and Theapeutics’ behalen.
De prestigieuze Vanderbilt Law School heeft een cursus ‘Marijuana Law and Policy’ in het curriculum en aan de universiteiten van Denver en Connecticut krijgen studenten cannabis journalistiek als apart vak.
Blinde vlek
Voor Nederland is dit, ondanks ons verleden, nog steeds toekomstmuziek. Hier kun je nergens cannabis studeren. Sterker: bij de diverse medicijnen studies wordt het onderwerp cannabis nog steeds doodgezwegen of – nog erger – geschaard onder kwakzalverij.
Voor zover ik weet zijn er twee organisaties actief om hier verandering in te brengen: Legalize! onder leiding van mijn oude strijdmakker Has Cornelissen en het Psychotropica Instituut.
“Wij lobbyen hier al vele vruchteloze jaren voor bij de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Wageningen University & Research”
Allebei reageerden ze op een VOC Tweet over het gebrek aan studiemogelijkheden in Nederland. Het Psychotropica Instituut twitterde: “Wij lobbyen hier al vele vruchteloze jaren voor bij de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Wageningen University & Research. Zowel de interne- als de externe politiek blijkt niet in te zien dat dit nodig is om het complexe probleem de baas te worden.”
Ze verwezen me naar een onderzoek dat vorig jaar verscheen: ‘Drug Education in Dutch Universities’.
Verslavingsgericht
Een lezenswaardig onderzoek, dat laat zien dat een flink deel van het hoger onderwijs min of meer in de jaren vijftig van de vorige eeuw is blijven hangen. Als het op de universiteit al over drugs gaat, dan is verslaving het belangrijkste onderwerp. Het is moeilijk om onderzoek gefinancierd te krijgen, behalve als het “addiction-oriented” is.
Het onderwerp drugs heeft geen prioriteit bij de universiteiten en evenmin bij de regering, zo concluderen de onderzoekers.
Invloed regering
Schokkend is de conclusie dat de regering invloed op de universiteiten uitoefent op dit punt. “The government seems to also influence the universities priorities. One opinion that seems to be shared by the participants is that a stigma around this topic causes these priorities not to focus on the topic of drugs but emphasizes other subjects.”
Toegegeven: drugs is een heel breed onderwerp, waar een hoop vakgebieden aan te pas komen. Maar het zou toch niet zo moeilijk moeten zijn om specifiek voor cannabis een of meerdere leergangen en bijvakken te ontwikkelen. Desnoods gaan we in Amerika kijken hoe je zoiets doet.