- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Waarom vieren we 420 eigenlijk?
Het zal je niet ontgaan zijn, vandaag vieren we 420. Aanleiding voor blowers over de hele wereld om smoke-outs te organiseren, voor bedrijven om met speciale 420 kortingen te smijten en voor ons was het de perfecte dag om een naamswijziging door te voeren. Maar wat betekent de 420 code eigenlijk, en waar komt deze traditie vandaan? Lieve Muna dook in de Amerikaanse cannabisgeschiedenis om daar achter te komen.
420 Is een uit de states overgewaaid begrip. Onder cannabisliefhebbers daar is 20 over vier ’s middags dan ook hét moment om je eerste joint op te steken, of tegenwoordig een dabje te nemen. Zoals met alle tradities waarbij de cannabisplant geëerd en vooral gerookt wordt, nemen we die maar al te graag over. Maar waar komt dat geheimzinnige getal 420 nou precies vandaan? Dat is de lezersvraag die Niels vanmorgen op Lieve Muna afvuurde.
Politiecode? Aantal cannabinoïden?
Het ontstaan van het begrip 420 is gehuld in een groot mysterie. Er gaan een hoop verschillende verhalen over dit cannabisgetal rond. Sommigen menen bijvoorbeeld dat 240 een politiecode is, door agenten gebruikt om een cannabis-bust aan te geven. Dit is niet waar. Weer anderen denken dat 420 het aantal actieve bestanddelen in cannabis is, ook niet waar. Een andere theorie is dat 20 april de overlijdensdag van Bob Marley of Jimi Hendrix is, dat is het niet. Het is toevallig wel de geboortedag van Adolf Hitler, maar je raadt het al: ook dat heeft niets met het cannabisbegrip 420 te maken.
Blowende hangjongeren
Dus waar komt de 420 code dan wel vandaan? Wel dat heeft te maken met een groep blowende hangjongeren. De vijf zaten op de lokale middelbare school van het stadje San Rafael in Californië en noemden zichzelf de Waldo’s. Dit was namelijk de naam van hun favoriete hangplek van de groep. Toen de jongeren op een gegeven moment een verhaal opvingen dat er op het nabije schiereiland van San Reyes een verborgen wietkwekerij moest zijn, besloten ze er naar op zoek te gaan.
De Waldo’s spraken af bij een standbeeld van Louis Pasteur bij hun school en vertrokken op zoek naar de wiet. Ze vonden de wiet niet direct en besloten de week erop en de weken erna steeds opnieuw op zoek te gaan – als blowers eenmaal ergens wietlucht ruiken…
Tijdens deze trips naar het schiereiland, rookten de jongeren joint na joint en hotboxten ze hun auto tot die blauw stond. Omdat de jongeren steeds afspraken bij het beeld van Louis Pasteur, gebruikten ze de code 420-Louis als codetaal voor hun wekelijkse bijeenkomsten. Uiteindelijk werd het gewoon 420 en gebruiken ze het getal om alle mogelijke wiet gerelateerde zaken aan te duiden. Ga je mee voor een ‘420’? ‘420’ was te gek vanmiddag, dat soort uitroepen.
Grateful Dead
Hoewel de Waldo’s de term 420 bedachten, is hij pas echt bekend geworden nadat de beroemde band Grateful Dead ermee aan de haal ging. Op enig moment vertrok de band naar Marin County, een plaats vlak bij de school van de Waldo’s. Een van de vaders van de jongeren was toevallig genoeg de makelaar van de band en regelde hun onderkomen in Marin County. Op die manier wisten de blowende jongeren waar de band zou oefenen en optreden. Een broer van een ander lid van de groep Waldo’s had zelfs een Grateful Dead cover band, en was bovendien bevriend met Phil Lash, de bassist van Grateful Dead. Hoe toevallig!
Zodoende waren de Waldo’s dikwijls aanwezig bij repetities van de band. Ze rookten joints en genoten van de muziek. Op een of andere manier wisten ze bij die repetities hun eigen lokale term voor wiet, namelijk 420, over te brengen op de bandleden. Tijdens één van de optredens van Grateful Dead werd daarop een flyer uitgedeeld waarin blowers werden opgeroepen om op 20 april om 4:20 pm bijeen te komen op Bolinas Ridge om samen te blowen.
Later – in de jaren 90 – pikte ook High Times de 420 code op en publiceerde hem in hun magazines. Vanaf dat moment is de term 420 een feit onder Amerikaanse blowers. Tegenwoordig hoeven Amerikanen zoals je wel zult weten geen codetaal meer te gebruiken voor cannabis, en wordt de term meer gebruikt om een stevige blowsessie mee aan te duiden en is 20 april tot een jaarlijkse cannabisfeestdag uitgegroeid.
Wat een verhaal hè Niels! En dan zeggen sommige mensen nog dat blowende hangjongeren niets zullen bereiken.
-xxx- Muna
[Beeld 420 wietbladeren: Zuzuan, Shutterstock]
(advertentie)