- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Waarom willen mijn wietplanten niet afrijpen?
Mario kweekt prachtige wietplanten die blaken van gezondheid. Ze hebben al flinke toppen en de bladeren zijn glanzend groen. Het enige probleem is dat ze maar niet willen afrijpen, en dat is nu al voor de derde keer zo. Mario heeft al van alles geprobeerd; andere voeding, een 13/11 lichtschema in plaats van 12/12 maar niets helpt. Behalve Lieve Muna natuurlijk…
Het is eigenlijk een beetje een luxeprobleem waar Mario mee zit, want zijn planten blaken van gezondheid. Ze zien er heel gezond uit. De Bubblegum x Fat Hog planten hebben ook al veelbelovende toppen en dat is precies het probleem. Ze zijn nu al negen weken veelbelovend en willen maar niet afrijpen. Rara hoe kan dat?
|
Hallo Mario, ik moet je toch even complimenteren hoor. Afgezien van het langzame afrijpen staan je planten er toch heel mooi bij. De toppen zien er mooi en dik uit en er is geen verbrand bladpuntje te zien. De bladeren hebben een mooie glanzende groene kleur en je planten zijn zo te zien heel gezond. Maar goed, die mooie groene kleur is ook juist het probleem schrijf je. De toppen rijpen niet goed af, bloeiharen blijven wit en de bladeren willen maar geen herfstkleuren laten zien.
Luxeprobleem
Eigenlijk heb je een luxeprobleem want bij veel kwekers gebeurt juist vaak het tegenovergestelde; toppen die te vroeg afrijpen en daardoor niet hun volle potentieel halen. Maar goed, ook als ze niet afrijpen halen ze hun volle potentieel niet. Ook jouw toppen kunnen nog veel dikker worden, als de rijpingsfase maar doorzet. Ik zal je vertellen wat volgens mij het probleem is, maar eerst even iets over het tellen van de bloeiweken. Ik ga er wel van uit dat je die goed telt maar voor de zekerheid wil ik het toch even ophelderen.
Tel je de weken namelijk vanaf de omschakeling van 18/6 naar 12/12 (of 11/13 in jouw geval), dan kom je vaak bedrogen uit. Beter tel je de bloeiweken vanaf het moment dat je de eerste bloeiverschijnselen ziet. Dat scheelt ongeveer twee weken, en zou mogelijk kunnen verklaren waarom je toppen nog geen bruine bloeiharen of milky trichomen laten zien.
EC-waarde erg laag
Maar zoals ik al zei vermoed ik dat er echter iets anders aan de hand is. Je EC-waarde (voedingsconcentratie) is namelijk wel heel erg aan de lage kant. Dat is op zich goed want daardoor hou je je bloeiharen lekker lang wit, en je planten mooi groen. Maar een te lage EC-waarde zorgt er ook voor dat de bloeifase vertraagt. Als het voedingswater te zwak is, is het meer een milde spoeling dan voeding en dat remt de topontwikkeling.
De EC-waarde van het leidingwater is 0,6 maar het bevat geen mineralen waar je planten wat mee kunnen, afgezien van wat calcium misschien. Als je dat met voeding verhoogt naar 0,9 heb je dus eigenlijk maar een EC van 0,3 aan plantenvoeding. En ook met 1,3 zit je nog erg laag voor dit stadium van je planten. Je hoeft dus alleen je EC-waarde te verhogen om de bloei te versnellen. Ik heb ook al even op de website van Hesi gekeken, en die raden een EC-waarde van 1,6 tot 2,2 aan voor de bloeifase.
Heel veel plezier met de rijpingsfase Mario, ik zou het leuk vinden als je over een paar weken nog eens een foto stuurt.
-xxx- Muna
(advertentie)