- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wall Street verwelkomt eerste wietbedrijf Tilray
De eerste zogeheten IPO – dat staat voor initial public offering ofwel een eerste beursgang om geld op te halen – aan ’s werelds belangrijkste handelsbeurs Wall Street is een feit. De eer gaat (het zal eens niet) naar Canada, want Tilray is het betreffende bedrijf. Op de eerste handelsdag in New York, afgelopen donderdag, haalde de mediwietproducent alvast 153 miljoen dollar op.
Primeur voor Canadees wietbedrijf
In het liberale Canada waar Tilray een van de grotere spelers is op de medicinale – en vanaf 17 oktober ook de recreatieve – legale cannabismarkt, zijn al tientallen wietbedrijven beursgenoteerd. In de VS is het allemaal wat minder, ook vanwege het daar nog altijd geldende federale cannabisverbod.
Maar zie, eind vorige week was daar de IPO van Tilray aan de befaamde beurs van Wall Street. Je zou het gerust een doorbraak kunnen noemen, nu Jan en alleman vrijuit kan beleggen in de wiet. En de beursgang van Tilray, dat 9 miljoen aandelen naar de beurs brengt, verliep uitstekend. Canada is kortom klaar om de hele wereld te veroveren met zijn legale medi- en funwiet.
153 miljoen dollar extra op eerste handelsdag
Oorspronkelijk werd de waarde van een aandeel Tilray aan Nasdaq – de technologietak van Wall Street zeg maar – ingeschat op 14 tot 16 dollar. Donderdag ging het echter al van start op $17 en aan het einde van de eerste handelsdag was 5,39 dollar per aandeel bijgekomen. In totaal haalde Tilray met hun debuut aan de aandelenbeurs 153 miljoen dollar extra kapitaal op. De totale waarde van het Canadese cannabisbedrijf wordt daardoor bijna 2 miljard dollar.
‘Het is een belangrijke gebeurtenis voor de uitbreidingsplannen van de cannabis industrie’, stelt IPO marktstrateeg Matthew Kennedy van Renaissance Capital tegenover de zakenkrant Financial Times. Volgens hem geeft een notering in de VS bedrijven toegang tot grote voorraden kapitaal én veel meer publiciteit. Voor de duidelijkheid: zolang de bedrijven legaal opereren in hun thuismarkt, mogen ze aan een Amerikaanse beurs genoteerd staan. En aangezien cannabis legaal is in Canada…
Wereldmarkt voor wiet 150 miljard dollar per jaar
De hoogste baas van Tilray heet ook Kennedy van achteren en Brendan van voren. Volgens hem zijn 70% van de kopers van zijn IPO Amerikaanse staatsburgers, 18% is Canadees en 12% komt van buiten Noord-Amerika. De aandelen gingen onder meer naar Londen, FRankfurt en Hong Kong. ‘Het is een bevestiging voor ons en de gehele sector dat cannabis een wereldwijde mogelijkheid is’, zegt de Canadees. ‘Het tekent de globale verandering in perceptie.’
Met de eerste wiettelers aan ’s werelds beroemdste en belangrijkste aandelenbeurs is er inderdaad sprake van een definitieve verandering ten aanzien van ‘onze softdrug’. De verwachtingen ten aanzien van de economische potentie van met name mediwiet zijn dan ook hoog. Tilray stelt dat er nu al sprake is van een gelegaliseerde medicinale cannabismarkt in 29 landen. En als Canada dan ook nog als eerste grote westerse land recreatieve wiet gaat vrijgeven – 17 oktober is de heugelijke dag – dan begrijp je de belangstelling van investeerders in een aandeel wel.
Gebaseerd op cijfers van de Verenigde Naties schat Tilray de wereldwijde cannabismarkt – inclusief de illegale tak – in op jaarlijks 150 miljard dollar, met minstens 180 miljoen consumenten…