- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Wallonië heeft ook een hennepfabriek
‘BelChanvre is een coöperatieve vennootschap die in 2012 opgericht werd. Zij verzamelt in hoofdzaak landbouwers die in Wallonië pioniers zijn in de teelt van industriële hennep’. En zie, 4 jaar later doet Wallonië mee in de vaart der hennepvolkeren, want sinds deze week draait in Marloie de allereerste hennepfabriek: BE.hemp
‘Mooie hennep’
Met een feestelijke openingsceremonie werd de eerste fabriek in Franstalig België afgelopen week geopend. Voortaan kunnen de 80 aangesloten boeren en producenten de bij de coöperatie BelChanvre – wat ‘mooie hennep’ betekent – hun industriële hennepoogst laten verwerken tot diverse producten, allemaal milieuvriendelijk want hennep is nu eenmaal het aller-milieuvriendelijkste landbouwgewas op aarde! Het groeit zo’n beetje vanzelf als de spreekwoordelijke kool en er zijn geen bestrijdingsmiddelen voor nodig, bovendien put hennep de grond niet uit dus van de gevaren van monocultuur is niemand bang.
Economische kans voor boeren
Bang zijn ze in België nog wel van cannabis, dus het mag gerust een kleine doorbraak genoemd worden dat er nu toch een mooie hennepfabriek is verrezen in de provincie Luxemburg (die voor de goede orde in Wallonië ligt). Nog niet eens zozeer vanwege de onterechte vooroordelen – hennep ziet er wel uit als wiet maar er zit minder dan 0,3% THC in dus stoned worden kan je wel schudden, maar vertel dat maar eens aan iemand die wiet als een verderfelijke drugs ziet – maar meer vanwege de economische kansen voor de boeren in de omgeving. ‘Voor de boeren is het een opportuniteit om te diversifiëren in een context van crisis’, schrijft de Vlaamse krant De Morgen dan ook.
Mooie hennep ambities
De eerste Waalse hennepfabriek heeft 2 miljoen euro gekost en levert Marloie alvast zes extra jobs op. Anno 2016 staat er in de buurt 450 hectare hennep op de velden. De oogst wordt naar de fabriek gebracht en omgezet in vezels, scheven en zaden. Die productie kan nu dus elk moment beginnen, want het is immers oogsttijd (zowel voor de hennep als voor de buitenwiet, for that matter).
De ambities van de Waalse hennepboeren zijn trouwens aardig: binnen drie jaar mikt men op 3.500 ton vezels en 1.000 ton scheven. Of zoals Jean-Noël Degeye van de fabriek het in De Morgen zegt: ‘Het is een ecologisch product met tal van voordelen, dat zijn plaats moet vinden binnen de Waalse landbouw.’
(advertentie)