- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wanneer en hoeveel water moet je wietplanten geven?
Melvin wil dit jaar voor het eerst buiten een wietplant kweken, en heeft daarvoor ook al een Afghani Gold zaadje laten ontkiemen. Het jonge plantje ziet er alleen een beetje pips uit. Zelf denkt Melvin dat het door zijn manier van water geven komt, want daar heeft hij nog wat moeite mee. Lieve Muna legt uit wat er volgens haar aan scheelt, en komt natuurlijk met de nodige tips voor water geven.
Melvin kon denk ik niet wachten tot het zover was, want hij is een beetje vroeg aan het buitenwietseizoen begonnen. Nou ja, zijn plantje is nog maar een zaailing en staat ook nog binnen onder een lampje, maar het duurt volgens mij nog wel even voor hij naar buiten kan. In ieder geval ziet het plantje wat bleek, en heeft Melvin volgens eigen zeggen wat moeite om de juiste hoeveelheid water te geven. Kijken of ik hem door de eerste fase heen kan helpen…
|
Hoi Melvin, bedankt voor je vraag. Leuk dat je deze hobby hebt opgepakt, je zal er geen spijt van krijgen denk ik. Daar zal ik in ieder geval mijn best voor doen, want veel goede moed krijg je ook niet als je plantje op de vensterbank doodgaat. Gelukkig valt het nog alleszins mee met de schade. Je hebt een goede buitenwietsoort uitgekozen, en het plantje staat nog op eigen kracht overeind. Ze is inderdaad wel wat licht van kleur, en ik vind je zaailing ook wat te lang en dun maar daar valt van alles aan te doen.
Zaailingen bewateren
Water geven kan lastig zijn in het begin, het plantje staat immers maar in een klein potje en dat is in jouw geval in een plastic beker zo te zien. Een klein potje zoals dit bevat nog niet veel aarde, en moet je daarom regelmatig kleine beetjes water geven. Toch zijn potjes van dit formaat de beste potjes om een wietzaadjes in te laten opkomen.
In een grote pot is het water geven namelijk nog veel lastiger. Omdat de aarde veel groter is dan een jong wietplantje, neemt het vaak ook veel te veel water op. En aangezien je water niet zomaar even weer uit de aarde haalt, maakt dit het risico op overbewateren zeer groot. Je hebt dus het juiste formaat pot gekozen.
Omdat je plant zo licht van kleur is, en je zelf aangeeft dat je moeite hebt met water geven, denk ik dat je eerst even moet checken of er wel gaatjes in de bodem van je potje zitten. Ik neem aan van wel hoor, maar je zult niet de eerste zijn die zijn zaailing in een dichte beker plant. Omdat het water dan niet weg kan, blijft de aarde in een potje zonder gaten te nat. Dit zorgt voor allerlei problemen; niet alleen te veel water maar ook wortelrot en uiteindelijk de dood van je plantje.
Als jouw potje geen gaten heeft, prik er dan snel een paar in de onderkant van de beker, zodat het water kan draineren. In dat geval denk ik dat je je probleem daarmee zo goed als opgelost hebt.
Licht en temperatuur
Ik vermoed echter dat deze Afghani Gold ook wat te weinig licht krijgt van de bureaulamp, en dat het misschien wat te koud is op de vensterbank. Dat kan ik zien omdat de blaadjes kleiner zijn dan ze zouden moeten zijn, en het stammetje nog wat dun en lang is. Ik neem aan dat je een spaarlamp in de bureaulamp hebt zitten, en dat is prima. Ik denk alleen dat het wattage wat aan de lage kant is, dus misschien moet je het lampje even vervangen.
Kies daarvoor een spaarlamp in het hoogste wattage dat je kunt vinden voor deze gewone bureaulamp, want je wietplantje zal nog wel even voor het raam moeten blijven staan. Kies daarnaast voor een koele en witte lichtkleur, want dat is het beste tijdens de groeifase.
Met een nieuw lampje zal het misschien ook wat warmer worden voor je plantje, en ik denk dat ze dat wel kan gebruiken. Het zou in ieder geval zo tussen de 20 en 26 graden moeten zijn als je wil dat je plantje goed groeit. Verder raad ik je aan om het potje nog wat verder op te vullen met aarde, want het stammetje is wat dun.
Als het plantje straks goed groeit, dan moet je over ongeveer twee weken verpotten, en kun je het plantje ook wat dieper plaatsen, zodat het stammetje weer wat korter wordt. Je kunt het bij het verpotten ingraven tot aan de onderste ronde blaadjes (lobblaadjes). Uit het stammetje dat zich dan onder de grond bevindt groeien dan vanzelf wortels; het wordt als het ware een wortel. Wacht echter wel met verpotten, want nu is je Afghani Gold daar nog te klein voor – de wortels zouden ernstig beschadigd raken als je nu verpot.
Wanneer en hoe vaak moet je wietplanten water geven?
Ik denk dat het met het bovenstaande advies al een stuk beter met je plantje zal gaan. Maar vooruit, ik zal je wat watertips geven. Zoals ik al zei moet je een zaailing in aarde in het begin vaak kleine beetjes water geven. Liever twee keer per dag een paar milliliter dan in een keer een hele sloot water. Gebruik desnoods een plantensproeier om makkelijk te kunnen doseren. De aarde moet vochtig zijn, en niet nat.
Na het verpotten kun je het beste pas water geven als je merkt dat de bovenste laag aarde is uitgedroogd. Dit kun je checken door je vinger in de aarde te duwen. Als je eerste vingerkootje in uitgedroogde aarde prikt is het tijd om water te geven. Laat echter niet meer dan een centimeter of drie van de bovenste laag uitdrogen, want dan geef je te weinig.
Daarnaast kun je je plant met pot en al dagelijks even optillen. Zo krijg je snel een goed gevoel voor het gewicht van een natte of droge pot met aarde, en leer je aan de hand van het gewicht goed inschatten hoeveel water je moet geven.
Met of zonder voeding?
Hoeveel water je het beste kunt geven hangt ook af van de manier waarop je je wietplanten voedt, en het soort aarde dat je gebruikt. Voeding kun je namelijk via flessen geven, of het kan al in de aarde zitten. Als je flesvoeding wil geven, gebruik dan op aarde biologische voeding. Daarnaast raad ik je aan om zeker in dat geval ook wat perliet door de aarde heen te mengen, zodat het lekker luchtig wordt.
Geef je namelijk voeding via flessen, dan is het raadzaam om bij het bewateren zoveel te geven, dat ongeveer 10 procent van het water onder weer uit de pot stroomt. Doe je dat niet, dan kan de hoeveelheid voeding ophopen in de aarde, en kun je daar weer problemen mee krijgen.
Gebruik je echter een voedingsrijke aarde of vaste voedingskorrels, en geef je verder alleen water, dan kun je beter de techniek aanhouden zoals ik hem hierboven beschreven heb. Dus je vinger in de aarde prikken om te voelen of de toplaag droog is, en het optillen van de potten om het gewicht te checken.
Veel succes dit jaar Melvin, en mocht het mis gaan dan heb je gelukkig nog tijd genoeg voor een tweede poging. Vanaf half mei kunnen wietplantjes namelijk pas permanent naar buiten. Tot die tijd kun je ze op zonnige dagen wel alvast een paar uurtjes laten wennen.
-xxx- Muna
(advertentie)