- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wanneer gaan we edibles reguleren in Nederland?
Sinds december vorig jaar zijn in Canada edibles, voedingswaren met cannabis, legaal verkrijgbaar. Vergunningen voor het produceren van edibles werden verstrekt vanaf 17 oktober 2019, precies een jaar nadat cannabis legaal werd in Canada. Maar hoe zit het eigenlijk met edibles in Nederland?
Er is meer dan spacecake
Decennialang bestond er in ons land maar één soort edible: spacecake. Doorgaans zelf gebakken en zonder enige informatie over de ingrediënten of de sterkte. Maar je kunt cannabis of werkzame stoffen uit de plant verwerken in zo’n beetje elk product: van snoepjes tot frisdrank en van chocola tot pastasaus. In de legale staten in de VS zijn letterlijk honderden verschillende producten en merken edibles verkrijgbaar. De productinformatie, en met name het aantal milligram THC per eenheid, staat duidelijk op de verpakking.
Hard candy in onze coffeeshops
In de afgelopen twee, drie jaar zag ik bij steeds meer coffeeshops dit soort moderne edibles op het menu verschijnen, vooral chocola en hard candy, snoepjes om op te zuigen. In Amsterdam en Haarlem zitten producenten en de coffeeshopondernemers die ik heb gesproken zeggen dat edibles gretig aftrek vinden bij hun klanten. Niet heel verrassend in een tijd waarin roken steeds meer onder druk komt te staan. Het grootste voordeel van edibles is immers dat je high kunt worden zonder te roken of verdampen.
Edibles zijn formeel verboden
Edibles zijn dus aantrekkelijk voor de niet-roker, maar ook voor de roker. Zo sabbelde ik vorig jaar in de Flixbus van Eindhoven naar Zürich twee snoepjes op, zodat ik nog voordat we de Duitse grens bereikten heerlijk sliep. En ze smaakten nog lekker ook. Probleem is dat alle edibles in ons land formeel verboden zijn. Voor spacecake geldt, afhankelijk van de gemeente, vaak een soort gedoogbeleid binnen het gedoogbeleid.
Dat woord rauw laat zien dat de ambtenaren weinig snappen van cannabis. Het consumeren van rauwe cannabis, die dus niet verhit is, heeft geen psychoactief effect. Je kunt er niet stoned van worden
Tijdens de voorbereidingsfase van de wietproef hebben meerdere organisaties, waaronder het VOC, gepleit voor het toestaan van moderne edibles in de deelnemende coffeeshops. Helaas is aan deze oproepen geen gehoor gegeven door het kabinet.‘Rauwe hennep’
Op de website van de Rijksoverheid staat het volgende over edibles en de wietproef: ‘Coffeeshops mogen alleen edibles (eetbare hennepproducten, bijvoorbeeld spacecake) verkopen die zijn gemaakt met ‘rauwe’ hennep.
Daarmee verandert er niets ten opzichte van de huidige situatie . De edibles moeten tijdens het experiment wel bereid en verpakt worden door de telers. Het is voor coffeeshops verboden om edibles te verkopen die zijn gemaakt met extracten van hennep.’
Gemiste kans in wietproef
Zo ziet een gemiste kans er uit. De wietproef mag dan een experiment zijn, maar op het gebied van edibles verandert er niets. De kans om ervaring op te doen, te innoveren en data te verzamelen over deze producten is vervlogen. De staat bepaalt hoe commerciële bedrijven hun producten moeten maken: alleen met rauwe hennep.
Dat woord rauw laat zien dat de ambtenaren weinig snappen van cannabis. Het consumeren van rauwe cannabis, die dus niet verhit is, heeft geen psychoactief effect. Je kunt er niet stoned van worden. Om de werkzame stoffen actief te maken moet de cannabis worden verhit of verbrand, zodat er decarboxylering optreedt. Om goede spacecake te maken verhit je de cannabis eerst een uurtje in de oven op ongeveer honderd graden, voordat je het verder verwerkt in (wiet)boter.
Nederland alweer Gekke Henkie
In Canada en de VS worden edibles gemaakt met concentraten / extracten, waardoor de producent exacte informatie kan geven over de hoeveelheid werkzame stof per eenheid product. Heel belangrijk om overdosering te voorkomen en de consument goed te informeren. Dat is dus verboden in Nederland.
Een tijdje terug hoorde ik over een Nederlandse edibles producent die bezoek had gekregen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het ging om een innovatief bedrijf, met kwalitatief uitstekende producten, die goed verkochten in de coffeeshops. Na intensief overleg besloten de oprichters de handdoek in de ring te gooien: de juridische risico’s zijn te groot. Een godvergeten schande.