- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wanneer gaat mijn wietplant bloeien?
Zowel Ronald als Pieter weten niet zo goed wanneer hun wietplanten in de bloei zouden moeten gaan en waaraan je dat kunt herkennen. Muna legt ze daarom uit waarom een wietplant in de bloei gaat en geeft aan hoe én in welke week je dit jaar de bloei kunt verwachten. Daarnaast stelt ze Pieter gerust, nadat mogelijk een insect zijn plant als snack zag.
Hallo Muna,
Ik heb een plant van een vriend overgenomen en hij staat nu ongeveer een week of 4 bij mij binnen, maar ik zie nog geen toppen groeien. Kun je aan de hand van de foto zien of dat al spoedig komt ?
Hij krijgt licht zolang het buiten licht is en donker zolang het donker is.
Met iedere nieuwe dag begint hij ook al wat sterker te ruiken, ik heb hem eerst voeding naar behoefte gedaan en toen groeide hij als een malle, en per dag komen er nog steeds vertakkingen uit. Nu ben ik overgegaan op alleen water naar behoefte.
Hopelijk kun jij mij vertellen wat ik nog eventueel anders kan doen of beter.
Groetjes Ronald
Lieve muna,
Dit is mijn eerste plantje. Ik heb mijn plantje buiten staan. Mijn plantje groeit maar ik zit met een paar vragen. Hoe kan ik zien dat mijn plantje gaat bloeien?
Er zitten wat gaten in een paar bladeren. Kan dit kwaad? Er zat vandaag ook een rare vlieg op. Wat is dit voor beestje? Hoe vind je mijn plantje er verder uit zien? Ik heb eventueel nog meer foto’s voor je…
Groeten Pieter
Bloeitijd
Zo jongens, laten we eens beginnen met de vraag die jullie beiden hebben: wanneer gaan die planten buiten bloeien en waaraan kun je dat zien? Nou, eigenlijk is die vraag makkelijk te beantwoorden als je weet wat er bij wietplanten voor zorgt dat ze in de bloei gaan. Tenzij je autoflowers in de tuin hebt staan is dat namelijk afhankelijk van de dagduur. Of beter gezegd: de nachtduur.
Wietplanten zijn namelijk korte dag planten, zoals dat heet. Dit betekent dat ze pas hun bloeihormoon aanmaken als de dagen korter en dus de nachten langer worden. Hiervoor moet de nacht minstens 10 uur duren. In de natuur komt dat er op neer dat wietplanten pas in het najaar bloeien. Dit jaar – ja, het verschilt per jaar – is de eerste nacht van tien uur, de nacht van 25 op 26 augustus.De zon gaat op de 25e onder om 20:41 en komt de volgende dag weer om 06:43 op. Hierdoor duurt de nacht 10 uur en 2 minuten en is dat het startsein voor je planten om in de bloei te gaan. Binnen twee weken na deze nacht zul je de eerste tekenen van bloei duidelijk moeten zien. Dat zijn bij vrouwelijke planten kleine witte haartjes die zich uit de toppen van takken en uit de ‘oksels’ van wietbladeren wurmen.
Vanaf deze nacht worden de nachten overigens alleen maar langer, dus de natuur kan er niet voor zorgen dat je plant weer in de groei gaat. Waar je wel op moet letten is licht dat de rust van de plant kan verstoren, zoals straatlantaarns of andere lichtbronnen. Hoe donkerder, des te beter de plant haar bloeihormoon kan aanmaken en des te dikker je toppen worden.Laatbloeiers
In de mensenwereld is er niets mis met een laatbloeier, maar bij planten in de Nederlandse buitenlucht ligt dat even anders. Hier hebben we namelijk te maken met de grootste bedreiging van buitenkwekers: toprot. Als je plant laat bloeit of gewoon een lange bloeiperiode heeft, is de kans groot dat deze nog buiten staat als het écht najaarsweer wordt: veel regen en geen zon.
Dit natte klimaat is ideaal voor schimmels en het ontstaan van andere rotte plekken in een wiettop. Het vocht nestelt zich erin en wordt niet door een fijn zonnetje verdampt, waardoor de plant gaat rotten.
Dit is een ware plaag die zich in rap tempo over je planten verspreidt. Het beste kun je dit ook voorkomen door je planten op heel natte dagen binnen (in bijv. een schuur) te zetten of er een kas voor te maken.
Vind je toprot in je planten? Dan zul je helaas alle delen waar je toprot vindt moeten weghalen. Dit consumeren door bijvoorbeeld te roken is erg slecht voor je gezondheid en het dus ab-so-luut niet waard!
Bloei forceren
Wil je voortaan 100% zeker weten dat je de toprot-periode vermijdt, dan kun je de bloei van je wietplanten kunstmatig inzetten. Door je bloei te forceren, zullen ze eerder klaar zijn dan ‘de natuur bedacht heeft’. Waardoor je in de laatste weken van de natuurlijke bloei, die vaak in de natte maanden september en oktober – soms zelfs november – vallen, de planten allang te drogen hebt hangen.
De bloei van je wietplanten kun je forceren door zélf de nachten langer te maken. Je hoeft daarvoor geen geo-engineering trucjes uit te halen, maar kunt er simpelweg je planten voor verduisteren. Zet ze bijvoorbeeld in een donkere schuur of maak een verduister-constructie om er ’s nachts omheen te plaatsen. Doe dit niet met een vuilniszak of iets dergelijks, het moet nog wel lucht en vocht doorlaten. Als het luchtdicht is heb je immers alsnog kans op toprot doordat het vocht niet kan ontsnappen.
Gaten en plagen
Pieter vraagt zich ook nog af of de gaten die in de bladeren van zijn plant verschenen kwaad kunnen, welk beestje er op zijn plant zit en of de wietplant er goed uitziet. Nou Pieter, die vragen beantwoord ik even met elkaar.
Welk beestje het is kan ik aan de hand van deze foto niet zo snel zien. Hopelijk is er een lezer die het beestje wel direct herkent. Wel kan het zijn dat het insect de oorzaak is van de gaatjes in je bladeren. Als het niet zo is, zullen ze van een ander beestje afkomstig zijn. Je plant ziet er verder gezond uit en heeft een mooi groene kleur, dus het kan vooralsnog geen kwaad. Voorkom wel dat het beestje (of ander ongedierte) een plaag worden, en haal ze regelmatig uit je plant/pot/tuin. Voor je het weet zijn het er 20 die aan je bladeren knagen, en dan gaat het hard…
Veel plezier in de bloeiperiode en ik zie de vragen ‘hoe zorg ik dat m’n buren niet ruiken dat ik wiet kweek’ tegemoet!
(advertentie)