- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wanneer, hoe en waarom spoel je een wietplant?
Spoelen van wietplanten. De een zweert erbij terwijl de ander het medium van zijn wietplanten helemaal nooit spoelt. Dus hoe noodzakelijk is dat spoelen dan eigenlijk? Waarom spoelen kwekers de bodem waarop hun wietplanten staan eigenlijk, en wanneer zou je dan moeten spoelen?
Als iemand zegt dat hij zijn wietplanten gaat spoelen, denk je al snel dat hij enorme hoeveelheden water in de potten van zijn planten laat lopen. Maar dat is zeker niet de bedoeling van het spoelen. Dat zou de aarde immers veel te nat maken en voor grote schimmelproblemen kunnen zorgen. Hoe je dan wel kunt spoelen – het is zeker niet verplicht – leggen we zo uit maar eerst: waarom spoelen?
Waarom wietplanten spoelen?
Wiettoppen bevatten net zoals de bladeren chlorofyl, oftewel bladgroen. Dit bladgroen is nodig om licht om te zetten in plantmassa (fotosynthese), maar zorgt ook voor een scherpe smaak bij het roken. Het idee van spoelen is, dat je wietplanten vlak voor de oogst alleen water geeft en geen voeding. Op die manier verbruiken de planten een deel van het bladgroen in de toppen, waardoor die na het drogen beter zal smaken en ruiken.
Er is trouwens nog een tweede reden waarom je een wietplant eventueel zou spoelen, namelijk bij voedings- of pH-problemen in het medium die je niet kunt oplossen. In noodgevallen dus, als het medium uit balans is, en je niet meer weet waar het precies aan scheelt. In zo’n geval spoel je het medium wél met veel water (met de juiste pH-waarde) door, om alle zouten (voedingsresten) eruit te krijgen. Dit is echter wel een riskante onderneming, aangezien de aarde hierdoor tijdelijk veel te nat wordt.
Waarom NIET spoelen?
Zoals we in de eerste zin al aangaven zijn er ook kwekers die helemaal niet spoelen. Door niet te spoelen kan de wietplant immers tot aan de oogst worden gevoed, en komen de toppen tot het laatste aan toe, niets te kort. Want hoewel een gespoelde wietplant haar reserves aanspreekt, kan ze die niet zo efficient gebruiken als voeding die ze via de wortels opneemt.
Kwekers die hun wietplanten hydrologisch kweken hebben het makkelijk als het op spoelen aankomt. Zij hoeven enkel het water uit hun systeem te vervangen met schoon (aangezuurd) kraanwater. Daarnaast hoeven wietplanten in hydrosystemen slechts een paar dagen gespoeld te worden. Vanaf het moment dat het water ververst is, is alle voeding eruit, in aarde blijft altijd wel voeding achter.
Kwekers die puur biologisch kweken hebben het ook makkelijk, want die hoeven helemaal niet te spoelen. Dat heeft ook helemaal geen zin, want het bodemleven gaat gewoon door met het afbreken van organisch materiaal, en blijft dat omzetten in opneembare mineralen (plantenvoeding). Kweek je gewoon op aarde, en geef je ‘biologische voeding’, dan dien je voor de beste smaak wél te spoelen. Met puur biologisch bedoelen we een kweek op aarde met daarin een bodemleven.
Wietplanten spoelen
Kweek je op aarde en kies je ervoor om te spoelen, dan dien je daar één tot twee weken voor de oogst mee te beginnen. Hoe langer je spoelt, hoe meer reserves de plant uiteraard verbruikt. En hoe minder chlorofyl in de toppen, en dus een betere smaak. Voor de rest is het spoelen makkelijk; je kunt namelijk gewoon doorgaan met water geven. Alleen nu water zonder voeding, dat je wél op de juiste pH-waarde brengt (pH 6,0 – 6,5).
Een paar dagen na de eerste spoelbeurt zou je de eerste tekens van een stikstoftekort moeten zien. Blad zal lichter van kleur worden en uiteindelijk vergelen. Ook kan het gebeuren dat de bladstelen vanuit het midden van het blad, een rode kleur krijgen.