(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wanneer kun je wietzaadjes voor buiten ontkiemen en zaaien? Een goede vraag want te vroeg gezaaide wietzaden redden het buiten vaak niet. Te laat zaaien is ook zonde, want wietplanten groeien het beste op in het voorjaar. Daarnaast is er qua beginnen verschil tussen autoflowers en gefeminiseerde zaden. Kortom; genoeg vragen om eens duidelijk te beantwoorden.

Als we dit schrijven is het net 420 geweest, the day after oftewel 21 april. Op het moment is het buiten nog grauw en grijs maar rond deze tijd van het jaar zitten er vaak ook al mooie zonnige dagen tussen. Op zulke dagen krijg je als buitenkweker vaak al de kriebels en beginnen je vingers te jeuken om je wietzaden alvast te ontkiemen of in een potje met aarde te zaaien.

Het gezegde luidt echter dat april doet wat hij wil, en het weer kan in deze maand dan ook snel omslaan. In april kan het soms zelfs nog vriezen ’s nachts, en zulke nachtvorst kan een jonge zaailing gemakkelijk om zeep helpen. Wanneer je binnen dan ook géén mogelijkheid hebt om je gezaaide wietzaadjes goed voor te groeien, dan kun je beter nog even wachten met het zaaien van wietzaadjes buiten.

Wacht met wietzaden zaaien tot begin mei als je géén kunstlicht gebruikt. Foto: Cannabis_Pic, Shutterstock

Zo vroeg mogelijk zaaien, zonder kunstlicht

Wie puur op zonlicht buiten een paar wietplanten wil kweken, kan de zaden daarvoor het beste in de eerste of tweede week van mei zaaien. Als je in dat geval zo vroeg mogelijk met buitenwiet kweken wil beginnen, laat je wietzaden dan aan het begin van mei binnenshuis ontkiemen. De beste manier voor het ontkiemen is wat ons betreft in een plastic diepvrieszakje in een nat koffiefilter.

Hier vind je een uitgebreidere handleiding daarvoor, maar het komt erop neer dat je een koffiefilter nat maakt, daar de wietzaadjes in stopt, en dat vervolgens in een diepvrieszakje doet en met een plakbandje aan de binnenkant van een kastdeur plakt. Binnen twee tot drie dagen zullen de zaadjes dan uitgekomen zijn, en kun je ze in kleine plantenpotjes van ongeveer 250 milliliter zaaien.

Vervolgens kun je de potjes op warme dagen alvast buiten zetten, en op regenachtige dagen nog even binnen op de vensterbank zetten. Na twee tot drie weken zijn de jonge wietplantjes dan groot genoeg, om ze naar een grotere pot te verpotten. Tegen die tijd zit je inmiddels in de tweede helft van mei, en kunnen de verpotte wietplanten meteen naar buiten. Na IJsheiligen (11 t/m 14 mei) is er namelijk geen kans meer op nachtvorst in Nederland en België, en is de voorjaarszon sterk genoeg om mooie wietplanten op te laten groeien.

Met hulp van een TL-balk of een paar spaarlampen kun je wietzaden al vanaf begin maart zaaien.

Zo vroeg mogelijk zaaien, mét kunstlicht

Als je binnenshuis wel een plekje hebt om jonge wietplantjes alvast te laten voorgroeien, dan kun je je wietzaadjes al veel eerder zaaien. Je planten hebben dan al een flinke voorsprong op wietplanten die pas in mei de grond in gaan. Zo kun je met autoflower wietzaden (komen we zo op terug) twee keer in één zomer oogsten. Of met ‘gewone’ gefeminiseerde zaadjes enorme wietplanten kweken in je tuin. Door de voorsprong kunnen ze immers langer groeien.

Een voorgroei plekje binnenshuis voor het doel om eerder wietzaden te kunnen zaaien, is gemakkelijk te maken. Je hebt er geen kweektent of afzuiger met koolstoffilter voor nodig, want jonge wietplantjes ruiken nog niet zo sterk. Wat je wel moet hebben is een voorgroeilamp en een kleine ventilator maar die heb je misschien al in huis.

Voorgroeilampen

Een voorgroeilamp kan namelijk gewoon uit een paar daglicht-spaarlampen bestaan. Je kunt je wietzaadjes ook al zaaien onder een paar TL-balken, of bijvoorbeeld een LED-bouwlamp van de bouwmarkt. Wil je vaker cannabisplantjes voorgroeien, dan loont het om daar een speciale voorgroeilamp voor aan te schaffen, je vindt ze gemakkelijk via Google online en ze hoeven zeker niet meer dan 100 euro te kosten.

De lamp is nodig om ervoor te zorgen dat je wietplantjes na het zaaien meteen voldoende licht krijgen. Vóór mei is het zonlicht voor het raam namelijk niet sterk genoeg, en dat resulteert in zwakke zaailingen met lange dunne stelen die gemakkelijk omvallen. Naast de lamp is een kleine ventilator aan te raden, die je vlak boven de plantjes richt, als die na het zaaien boven de grond gekomen zijn. De luchtstroming zorgt ervoor dat de steeltjes lekker stevig worden!

Met een goede voorgroeiplek kun je op zijn vroegst vanaf maart je wietzaden voor buiten zaaien, maar je komt waarschijnlijk beter uit als je in april met zaaien begint. Vóór maart al beginnen raden we je af, omdat de planten dan te lang onder de voorgroeilamp moeten staan. Ze zullen de lamp dan ontgroeien, waardoor ze ook op het voorgroeiplekje binnen niet meer genoeg licht opvangen. Ook zul je de wietplanten dan al beginnen te ruiken, en dat wil je misschien niet.

Tenzij je twee keer in één zomer wil oogsten, kun je autoflowers het beste pas in de tweede week van mei zaaien.

Autoflower wietzaadjes zaaien voor buiten

Als je ervoor kiest om buiten autoflower zaden te zaaien, dan wordt het een beetje een ander verhaal. Autoflower wietzaden zijn bij uitstek geschikt om buiten te kweken in Nederland en België. Dit komt omdat ze van zaad tot aan de oogst slechts ongeveer drie maanden nodig hebben. Hierdoor bloeien ze veel vroeger in het jaar (in plaats van pas halverwege augustus voor gefeminiseerde wietplanten). Daardoor bloeien ze dus ook bij sterker zonlicht. Door het betere weer tijdens de bloeifase kan de wiet veel mooier afrijpen, en krijg je een betere kwaliteit én kwantiteit.

Tegelijkertijd zorgt het korte leven van autoflowers ervoor dat je ze beter niet te vroeg kunt zaaien. Ook niet onder kunstlicht. Autoflower wietzaadjes kun je dan ook het beste halverwege mei zaaien. Op deze manier hebben ze ongeveer tot eind juni om te groeien. Ze bloeien dan in juli en augustus; de mooiste maanden van het jaar!

Wil je twee keer autoflower wietplanten oogsten in één zomer, dan kun je de zaden voor je ‘eerste ronde’ wel alvast eerder zaaien. Ze zullen dan misschien iets minder groot worden maar er staat een hele tweede kweekcyclus tegenover. Ontkiem en zaai je autoflower zaden voor de eerste ronde van het jaar dan vanaf begin maart, en gebruik de hierboven beschreven methode mét kunstlicht en een ventilator.

Dat waren ze; onze adviezen over wanneer je wietzaadjes voor buiten kunt zaaien. Hopelijk weet je nu beter wat de gevolgen zijn als je te vroeg begint, en wat je kunt doen als je toch eerder met zaaien wil beginnen. Raadpleeg voor de rest van je buitenwiet-timing ook zeker onze buitenwiet kweekkalender. We maken er ieder jaar eentje, maar de buitenwietkalender van 2023 vind je hier.

[Openingsfoto: Ton Bangkeaw, Shutterstock]
(advertentie)