(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het voorjaar lijkt begonnen te zijn en liefhebbers van buitenwiet staan te popelen om met hun groene vingers in de aarde te wroeten. Maar hoewel het weer in april erg lekker kan zijn, kúnnen zaailingen nog steeds kapot vriezen in de nacht. Kortom, wanneer kun je de geestverruimende bloempjes met een gerust hart buitenzetten?

Wanneer je echt niet kunt wachten kun je nu binnen alvast beginnen met de buitenkweek. Je hebt dan wel een voorgroeilamp nodig maar op die manier geef je ze wel een goede start. En áls het dan een paar dagen zonnig is, kun je ze vast laten wennen aan de buitenlucht. Planten in potten kun je gemakkelijk verplaatsen als er nachtvorst voorspeld wordt.

Lees hier hoe je wietplanten binnen alvast kunt voorgroeien, en ze een voorspong kunt geven op het buitenwietseizoen.

Binnen alvast voorgroeien gaat perfect met een kleine TL-voorgroeilamp.

11 t/m 14 mei

IJsheiligen is één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. Het begint op 11 mei en eindigt op 14 mei. Van van oudsher wordt er gezegd dat er tot ijsheiligen nog kans is op nachtvorst, wat bij eenjarige planten (en dus ook bij cannabisplanten) voor problemen kan zorgen. Maar hoe heilig zijn de ijsheiligen tegenwoordig nog?

Tot twintig jaar geleden waren de ijsheiligen nog écht heilig. De eenjarige zomerbloeiers gingen pas na half mei de grond in want iedereen wist dat voor half mei één zwaluw nog geen zomer maakte. Maar de commercie heeft IJsheiligen met succes een kopje kleiner gemaakt en tuincentra, hoveniers en bloemisten bieden vanaf 1 april al volop perkgoed aan.

Dat de vorstgrens exact op ijsheiligen ligt is eigenlijk niet waar. Hoe later in het jaar, hoe kleiner de kans op nachtvorst. Dat is waar het om gaat. En ook ruim na ijsheiligen kan het ‘s nachts in principe nog vriezen. Er zijn zelfs junimaanden waarin het heeft gevroren. Een goede buitenwietsoort kan trouwens best wel een nachtje (deel van de nacht) vorst overleven.

Na IJsheiligen (11 t/m 14 mei) hoef je niet meer bang te zijn voor nachtvorst. Van oorsprong zijn dat feestdagen van de Katholieke heiligen Mamertus (11 mei), Pancratius (12 mei), Servatius (13 mei) en Bonifatius (14 mei)

 

Je kunt dus best wat eerder beginnen, bijvoorbeeld vanaf april. Maar het blijft een risico. Houd de weersverwachting scherp in de gaten, kies een sterke buitenwietsoort en laat hem binnen alvast wat groeien voor je hem buiten zet. Als er nachtvorst op komst is, dan kun je de plant enigszins beschermen door hem in te pakken of op een verhoging te zetten. Nog beter is tijdelijk binnen zetten. Koude lucht verplaatst zich over de grond zoals water, dus zorg ook dat de plant niet op een open veld staat.

Autoflowers

Kweek je autoflowers, dan kun je trouwens wél beter wachten tot na ijsheiligen. Autoflowers leven immers maar een maand of drie, en het zou zonde zijn als ze de eerste vier weken van hun leven staan te koukleumen. Door autoflowers pas halverwege mei te planten, kunnen ze genieten van de mooiste zomermaanden van het jaar (juni, juli en augustus).

[Openingsfoto: aizupietis, Shutterstock]
(advertentie)