(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is niet alleen voor beginnende hobbykwekers maar ook voor veel mensen die er al een paar oogsten op hebben zitten soms een lastige keuze; wanneer oogst je een wietplant en wat is het verschil tussen een vroege, een midden en een late oogst?

Je hebt wekenlang voor je wietplanten gezorgd wanneer de oogsttijd aanbreekt. Het doorhakken van de knoop en je planten uiteindelijk omhalen, gaat dan ook bij veel mensen gepaard met dubbele gevoelens. Het is dus des te belangrijker dat je het juiste moment kiest om te oogsten, zodat je naderhand geen spijt krijgt omdat je wietplanten nog wat langer hadden kunnen doorgroeien. Maar wat is nou het juiste oogstmoment?

Ideale oogstmoment bestaat niet

Om maar meteen een misvatting de wereld uit te helpen, er bestaat niet zoiets als één ideaal oogstmoment. Wietplanten kennen aan het einde van hun bloeifase wel een bepaalde periode waarin de planten geoogst zouden moeten worden. Die periode duurt ongeveer een week of drie en gaat in wanneer de druppelvormige zaadzakjes (calyxen) opgezwollen zijn en er nauwelijks nog nieuwe witte bloeiharen bijkomen. Ongeveer 40% van de bloeiharen zullen inmiddels verschrompelt en bruin zijn geworden.

Het einde van de oogstbare periode ligt zogezegd dus ongeveer drie weken verder. Tegen die tijd is er bijna geen witte bloeihaar meer op de toppen te vinden, zo’n 90 procent van alle bloeiharen zijn nu ingedroogd, verschrompeld en bruin.

Trichomen

Er zijn twee methoden om het oogstmoment te kiezen, en je moet ook weten dat het effect van de wiet verandert naarmate je eerder of later oogst. En dat heeft alles te maken met de trichomen, oftewel de duizenden minuscule en plakkerige druppeltjes hars op de toppen. In de trichomen zitten namelijk de werkzame stoffen zoals THC en CBD. Naarmate de trichomen rijper worden, verandert de hoeveelheid THC en daarmee het effect van de wiet die je oogst.

Om het beste oogstmoment te kiezen, kun je dan ook het beste naar de trichomen kijken. Je hebt daar dan wel een kleine microscoop voor nodig of een juweliersloep. Je kunt het oogstmoment ook zonder microscoop inschatten, maar die methode is minder nauwkeurig. We verdelen de oogstbare periode in drie oogstmomenten, een vroege oogst, een midden oogst en een late oogst.

Vroege oogst

Effect: Wanneer je je wietplant vroeg in de oogstbare periode oogst, zit er aanzienlijk minder THC in de overwegend heldere trichomen. Het effect van wiet die vroeg geoogst is, is dan ook minder heftig en vaak wat euforischer en energieker dan het effect van een midden of late oogst.

Toppen: De toppen van een wietplant die aan het begin van haar oogstbare periode zit, hebben een opgezwollen uiterlijk. De calyxen zijn voorafgaand aan de oogstbare periode opgezwollen en dik geworden. Ongeveer 40% van de bloeiharen zijn verschrompeld en bruin of oranje geworden. Wanneer je je planten voorafgaand aan dit moment ook al hebt gespoeld, zullen de bladeren meestal voor een groot deel zijn vergeeld.

Trichomen: Als je de trichomen door een microscoop of loep bekijkt, zie je dat ongeveer de helft daarvan nog helder / transparant van kleur is, en de andere helft inmiddels al wittig en troebel van kleur is geworden. Het zijn de wittige trichomen die het meeste THC bevatten.

Midden oogst

Effect: Wanneer je een tot twee weken langer wacht met de oogst, zullen meer trichomen wittig en troebel worden waardoor het totale THC-percentage stijgt. Het effect van wiet die midden in de oogstbare periode geoogst wordt, is daardoor over het algemeen het sterkst en meest psychoactief.

Toppen: De toppen zien er in het midden van de oogstbare periode ook wel echt rijp uit. De calyxen zijn nog steeds opgezwollen, maar niet dikker dan ze aan het begin van de oogstbare periode waren. Ongeveer 60% van de bloeiharen zijn bruin en verschrompeld en de meeste bladeren zullen vergeeld zijn of in sommige gevallen paarse tinten laten zien.

Trichomen: Er zijn nu nog maar enkele heldere / transparante trichomen over. Het merendeel van de trichomen zijn wittig en troebel van kleur, en er zijn nu ook al een paar bruine / amberkleurige trichomen bijgekomen. In deze bruine trichomen is een deel van de THC al afgebroken en omgezet in CBN. CBN is nauwelijks psychoactief maar zorgt wel voor een kalmerend effect.

Late oogst

Effect: Het effect van een laat geoogste wietplant kenmerkt zich door een sterk verdovend effect. De verminderde hoeveelheid THC en de toegenomen hoeveelheid CBN zorgen ervoor dat de wiet een loom en ontspannen gevoel heeft gekregen. Laat geoogste wiet zorgt vaker voor het bekende couch-lock effect.

Toppen: De toppen van een wietplant die nog net op de rand van de oogstbare periode zit, zullen bijna geen witte bloeiharen meer hebben. Ze zijn niet dikker geworden sinds het begin van de oogstbare periode, maar hebben wel steeds meer vergeelde bladeren. Soms verdorren de bladeren ook terwijl de plant nog leeft.

Trichomen: Meer en meer trichomen worden bruin en de heldere trichomen zijn nu op één hand te tellen. Een late oogst doe je wanneer ongeveer 20% van de trichomen bruin geworden zijn. Wacht niet langer want dan begint de potentie van de wiet echt af te nemen.

[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock – trichomen vroege oogst: Roxana Gonzalez, Shutterstock – trichomen midden en late oogst: Gleti, Shutterstock]
(advertentie)