- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wanneer water geven?
Beste Muna, ik ben voor het eerst bezig met een hobbykweek en nu vroeg ik me af wanneer ik de planten het beste water kan geven. Is dat net nadat de lamp aan gaat of juist als hij uit gaat? Ik heb ook 1 à 2 uur nadat de lamp aan gaat gehoord. Ik werk met een tensiometer en deze staat rond de 250 wanneer de lampen aan gaan, en een uur na het water geven rond 70 mbar. Groet, Witpen
Hoi Witpen, wat een aparte naam heb je, of kweek je soms met zaadjes uit je duivenvoer? De onlangs overleden protestzanger Armand deed dat altijd, en met succes overigens. Maar daar gaat jouw vraag niet over, die gaat over je bewateren van je eerste hobbykweekje.
Water en het medium
Ik ga er maar vanuit dat je op aarde kweekt, aangezien je ook met een tensiometer werkt. Het bewateren op aarde gaat dan ook anders dan wanneer je bijvoorbeeld op steenwol kweekt. Op steenwol geef je namelijk veel vaker water omdat het steenwol het water namelijk veel minder lang vasthoudt dan aarde doet. Op steenwolslabs verdeel je bijvoorbeeld wel een stuk of zes waterbeurten over de dag en geef je eventueel nog één keer water midden in de donkere periode, om ervoor te zorgen dat de planten niet droog komen te staan.
Aarde houdt veel water vast, dus op aarde hoef je niet zo vaak te bewateren als op steenwol
Het mag dus duidelijk zijn dat wietplanten overdag de grootste waterbehoefte hebben. Dat is ook logisch aangezien de lampen dan aanstaan en de kweekruimte overdag lekker warm wordt. Als gevolg hiervan gaat de plant transpireren, water uit de bladeren verdampt en dat moet via de wortels weer aangevuld worden. Je hoeft, zeker wanneer je in redelijk grote potten kweekt trouwens niet per se elke dag water te geven, maar om de dag kan ook heel goed. Het hangt een beetje af van het formaat van de potten, de structuur van je medium en natuurlijk het formaat van je planten. Een aarde met veel klei zal meer water vasthouden dan een aardemengsel met veel perliet en misschien nog wat kokosvezels erin. Je krijgt een goed gevoel voor de hoeveelheid water in de pot, en of je zou moeten bewateren door de potten dagelijks even op te tillen en het gewicht te voelen.
Wanneer bewateren?
’s Ochtends bewateren is dus sowieso het beste, de planten kunnen dat water dan de hele dag lekker verdampen en staan ’s nachts niet te nat, want als de temperatuur in de donkere periode daalt kan een te nat medium voor allerlei schimmelproblemen zorgen. Je hebt gehoord dat het het beste is om 1 à 2 uur nadat de lampen aan gaan het beste moment is om water te geven. Dit klopt, maar is extra belangrijk voor hydrosystemen, aarde heeft altijd wel water in zich en hoef je zoals gezegd op sommige dagen misschien helemaal geen water te geven. Ik zal je uitleggen waar de 1 tot 2 uur regel vandaan komt.
Wanneer de lampen net aan gaan is het verdampingsproces nog niet meteen op volle gang. Wanneer je de planten meteen water geeft, zullen ze dit wel opnemen, maar kunnen ze het aan de bovenkant nog niet verdampen. Dit zou toprot in de hand werken. Een uurtje nadat de lampen aan gegaan zijn is de kweekruimte opgewarmd en kan de plant haar vocht makkelijker kwijt, de waterbehoefte is nu ook een stuk groter.
Tensiometer
Je werkt met een tensiometer zeg je, dat is makkelijk want nu hoef je de potten eigenlijk niet meer op te tillen om te weten hoe verzadigd het medium is. Je kunt het immers meten met je tensiometer, die meet namelijk de zuigspanning in je medium. Met andere woorden, de tensiometer meet hoe hard de wortels moeten zuigen om water op te kunnen nemen. Is het medium heel nat dan hoeft de plant minder moeite te doen om water op te nemen en is het medium heel droog, dan moet de plant juist veel moeite doen. Is het medium echter te nat dan kunnen de wortels verstikken omdat er te weinig zuurstof (of lucht) in het medium zit.
De tensiometer is eigenlijk een kunstmatige wortel die de zuigspanning meet. Doorgaans geven ze die zuigspanning aan in hectopascal (hPa). Een hPa van 0 betekend dat de grond volledig verzadigt is en een hPa waarde van 800 betekend dat het water schaars is (te droog). Een hPa waarde van rond de 80 is aan te raden voor cannabisplanten en bij een waarde van rond de 400 moet je echt niet langer wachten met water geven. Eén hectopascal is gelijk aan een millibar dus je hoeft niet om te rekenen. De waarde van 70 direct na het water geven is dus prima, je zou zelfs nog iets meer water kunnen geven tot de tensiometer 80 aangeeft. Dat de waarde ’s ochtends 250 is, is ook prima, dat betekent dat er waterbehoefte is, maar de aarde is nog niet te droog.
Muna
(advertentie)