(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook op plekken waar cannabis gelegaliseerd is, is het niet altijd pais en vree. Neem de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. waar zowel medicinale als recreatieve wiet al jaren legaal zijn. Een gepensioneerde dame van 76 jaar oud klaagt daar nu haar buurman en de stad aan, omdat ze gek wordt van de wietwalmen van de eveneens bejaarde blowende buurman van 73 jaartjes jong. 

Bejaardenfittie om wiet roken

Josefa Ippolito-Shepherd (76) – de (aan)klager van dienst – zegt dat de wietrook die uit het appartement van buurman Thomas Cackett (73) komt ‘haar huis binnendringt’ en ‘haar leven verruïneert’.

En dat pikt deze gepensioneerde public health scientist (gezondheidswetenschapper) niet langer: ze klaagt het District of Columbia aan vanwege de stank van de buurman, waardoor het klaagvrouwtje naar eigen zeggen moeilijk kan ademen, slapen en leven.

Tja. Er zijn wel eens minder dringender zaken in de beroemde krant The Washington Post terechtgekomen zullen we maar zeggen:

Botsende vrijheden bij de buren

“Ik heb het recht om frisse lucht in te ademen in mijn huis”, zegt Ippolito-Shepherd. “Ik heb het niet over wanneer ik naar iemand anders z’n huis ga of een plek waar mensen naartoe gaan om wiet te roken. Zij hebben de vrijheid om te doen wat ze willen. Ik wil alleen niet in mijn eigen huis worden lastiggevallen.”

Het klaagvrouwtje, dat al 30 jaar in hetzelfde huis woont en zegt daar nooit meer weg te gaan, vraagt de stad om een blowverbod in huizenblokken/appartementsgebouwen. Lastig wel, aangezien recreatieve wiet legal is in Washington D.C. en de blower hier dus geen overtreding begaat.

Buurman Cackett (de blower) en een andere buurvrouw uit het gebouw genaamd Angella Farserotu, betogen echter beide dat de stank en de effecten ervan niet hun verantwoordelijkheid zijn…

Hoe de wietdampen bij het klaagvrouwtje komen

Het boze klaagvrouwtje Ippolito-Shepherd treedt in deze zaak op als haar eigen advocaat en ze zegt dat ze bereid is om met deze klacht tot aan de hoogste rechtbank te procederen, indien nodig. Ze heeft blijkbaar ook nog verstand van bouwkundige zaken; volgens haar komt de wietrook bij haar binnen door de kieren in haar trap, van achter een web van buizen die onder haar aanrecht lopen én via inbouwspots van de persoon die beneden haar woont.

Het klaagvrouwtje woont rechts- of linksboven, want dit is het appartementengebouw in Washington waar dit stinkende zaakje om draait…

Het klaagvrouwtje heeft de huurbaas van het huis naast haar gevraagd om Cackett uit huis te zetten en ze heeft tegen de blowende buurman zelf gezegd dat ie daar onmiddellijk mee op moet houden (met dat blowen). Beiden hebben haar verzoekjes geweigerd.

Patstelling pur sang

Hoe moet het nu verder? Omdat alle wietconsumptie sinds 2015 legaal is in de Amerikaanse hoofdstad, lijkt het dat Ippolito-Shepherd geen legale argumenten heeft voor haar claim. Volgens raadslid Phil Mendelson is de enige oplossing om het probleem te verhelpen dat de stad cannabis opnieuw gaat verbieden. Maar gelukkig is dát nu ook weer niet de bedoeling van het klaagvrouwtje, zo zegt ze in de krant.

Het is hoe dan ook een vrij unieke zaak. Niet te vergelijken ook met eerdere rechtszaken over het roken van tabak, al is het maar omdat wiet federaal gezien niet eens overal legaal is.

Wat ook weer lastig is in dit verhaal, is dat je op plekken waar wiet wél legaal is, weer nergens in het openbaar mag blowen en dus ook niet vredig zittend in een schommelstoel voor je eigen huis. En dan zijn er dus ook al steden in bijvoorbeeld Californië die het roken van wiet binnen in huurhuizen verbieden. Zucht.

Linksom of rechtsom, één ding is kraakhelder. Dat fameuze gezegde van ‘een tevreden roker is geen onruststoker’ kunnen we inmiddels wel bij het oud vuil kieperen.

[openingsbeeld: JenyaGri/Shutterstock]
(advertentie)