(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De meeste binnentuinders kennen wel de voor- en nadelen van perliet in hun aarde. Vermiculiet is daarentegen minder bekend als bodemverbeteraar. Op het eerste gezicht lijkt het wat op perliet, maar het heeft toch heel andere nuttige eigenschappen voor wietplanten. Zo gebruik je de korrels voor wietplanten!

Om aarde luchtiger te maken, voegen kwekers en fabrikanten van kant-en-klare aardemengsels er vaak perliet aan toe. Vermiculiet lijkt in eerste instantie een alternatieve toevoeging om aarde luchtiger mee te maken maar dat is dus niet het geval. Je vindt de twee bodemverbeteraars meestal in hetzelfde schap in de tuinwinkel maar er zijn grote verschillen tussen perliet en vermiculiet. Het is dus wel belangrijk om het juiste product voor de juiste toepassing te kiezen.

Wat is vermiculiet?

Vermiculiet is een natuurlijk mineraal dat onder andere wordt gewonnen in mijnen in Zuid-Africa en China. Onder invloed van grote hitte wordt het net als popcorn, opgeblazen tot lichtgewicht broze korrels die in de bouw als isolatiemateriaal, en in de tuin als bodemverbeteraar worden gebruikt. Het is inert en bevat zelf dus geen voedingsstoffen. Maar vermiculiet neemt voeding wel op en geeft dat ook weer aan de bodem af. Het is op zichzelf niet geschikt als medium maar je kunt het wel door aarde of kokos mengen.

Onder invloed van grote hitte wordt het mineraal vermiculiet net als popcorn, opgeblazen tot lichtgewicht broze korrels. Foto: Praisaeng, Shutterstock

Omdat vermiculiet veel vocht vasthoudt is het in het bijzonder geschikt voor planten die snel groeien en veel water opnemen. Het spul houdt drie tot vier keer het eigen volume aan vocht vast en is daarom goed te gebruiken om bijvoorbeeld stekken in te laten wortelen. Je kunt het ook vermengen met wat aarde om daar zaden in te laten ontkiemen. De korrels zijn een soort sponzen die veel meer water opnemen dan perliet. Dit maakt ze minder geschikt om aarde luchtiger te maken, en zorgt ervoor dat wortels eerder minder, dan meer zuurstof krijgen.

Vermiculiet is pH-neutraal en heeft dus een zuurtegraad van ongeveer 7. Hierdoor verhoogt het de pH-waarde van aarde als die aan de zure kant is. Iets om rekening mee te houden.

Stekken in vermiculiet

Omdat vermiculiet licht is en toch veel vocht vasthoudt, is het bijzonder geschikt om stekken in te laten wortelen. Vul er een potje mee, voeg er wat water en eventueel wat wortelstimulator aan toe en steek er een stek in (niet vergeten wat stekkenpoeder of stekkengel te gebruiken). Een week tot tien dagen in een propagator en je stek heeft wortels. Omdat het medium zo los en licht is, kun je de stek zo uit het potje trekken en in de aarde verpotten.

Ontkiemen met vermiculiet

Zaden ontkiemen gaat ook goed met vermiculiet. Leg je zaad op de aarde en dek het af met een laagje vochtig vermiculiet om het af te schermen van licht. Het zaadje kan vocht uit de korrels opnemen, en omdat het zo licht is groeit het uitgekomen zaadje er gemakkelijk doorheen.

Vochtregulator

Wanneer wietplanten aan het begin van de groeifase nog in kleine containers groeien, kun je vermiculiet gebruiken om de aarde wat meer vocht te laten vasthouden. De korrels nemen veel water (en eventueel voeding) op, en geven dat weer af wanneer de aarde droog is. Met vermiculiet zullen de wortels van je jonge wietplantjes niet snel uitdrogen.

[Openingsfoto: Lifestyle discover, Shutterstock]
(advertentie)