- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Wat is cob-curing en hoe doe je het?
Cob-curing. Wel eens van gehoord? Het is een eeuwenoude Afrikaanse methode om cannabis te laten rijpen in de bladeren van een maiskolf. Het fermentatieproces dat tijdens cob-curing plaats vindt, zorgt ervoor dat chlorofyl afbreekt en maakt je cannabis zijdezacht bij het roken. Zelfs na jaren bewaren smaakt je wiet nog zo vers als de dag dat je het oogstte.
Cob-curing is een eeuwenoude Afrikaanse methode om goede wiet niet alleen lang te kunnen bewaren, maar ook om het te transformeren in geweldige cannabis. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat je wiet chlorofyl kwijtraakt waardoor het superzacht aanvoelt bij het roken.
Wanneer je voor het eerst wiet ziet die op deze manier gecured is, schrik je misschien af. De wiet lijkt in niets op de glinsterende Instagram toppen en is zijn bag-appeal totaal verloren. Als dat belangrijk voor je is moet je absoluut niet aan cob-curing beginnen. Als je echter voor een sublieme smaak gaat en een totaal nieuwe rook-ervaring niet schuwt, dan is cob-curing een manier om je wietrokende vrienden en jezelf serieus te verrassen.
Cob curing, traditioneel
Helemaal traditioneel is deze manier van cob-curen eigenlijk niet want dan zou je je wiet een half jaar in een dode geit onder de grond moeten bewaren. En wie heeft er tegenwoordig nog een dode geit? In plaats daarvan begraaf je je wiet bij deze methode in maïsbladeren gebonden in een grote emmer.
Benodigdheden:
- Plastic vat, grote emmer
- Aarde
- Biologische maïsbladeren (de bladeren om een maïskolf)
- Ongeveer 15 gram droge wiet, (bij voorkeur een sativa) die na de oogst op de bekende wijze te drogen is gehangen. De wiet mag niet té droog zijn omdat het anders niet fermenteert, 65 tot 80% luchtvochtigheid wordt aangeraden.
- Natuurtouw (sisal of hennep)
Werkwijze:
Neem een grote schone plastic emmer zoals een plastic vuilnisbak en maak drainagegaten in de bodem. Vul de emmer daarna voor een kwart met aarde. Stop de 15 gram wiettoppen in de bladeren van de maiskolf en rol die zo strak mogelijk op. Druk het met je handen zo strak mogelijk samen zodat je een soort dikke groene sigaar krijgt. Omwikkel de ‘sigaar’ zo strak als je kunt met natuurtouw, zodat het nog strakker ingepakt is.
Leg de ingepakte toppen op de aarde in de emmer en vul de emmer verder af met aarde. Giet één keer per maand 2 liter water op de aarde. Laat je wiet op deze manier 3 tot 6 maanden rijpen, graaf het op en geniet!
Cob curing, moderne versie
Benodigdheden:
- Crockpot, slow cooker
- Vacumeermachine, vacuum zakken
- Biologische maïsbladeren (de bladeren om een maïskolf)
- Ongeveer 15 gram droge wiet, (bij voorkeur een sativa) die na de oogst op de bekende wijze te drogen is gehangen.
- Natuurtouw (sisal of hennep)
Werkwijze:
Stop de 15 gram wiettoppen in de bladeren van de maiskolf en rol die zo strak mogelijk op. Druk het met je handen zo strak mogelijk samen zodat je een soort dikke groene sigaar krijgt. Omwikkel de ‘sigaar’ zo strak als je kunt met natuurtouw, zodat het nog strakker ingepakt is.
Vacumeer de ingepakte wiet en stop het 24 uur in de slow cooker of de crockpot op 40 graden om te zweten. Als je zichtbare druppels water in het plastic ziet, pak ze dan weer uit en droog de maïsbladeren met een papieren zakdoek, en pak ze opnieuw in en vacumeer het nog eens. Bewaar het nu een week bij 25 tot 30 graden.
Zie je geen vocht in het pakketje nadat het uit de crockpot komt, dan hoef je het niet opnieuw uit te pakken maar kun je het meteen een week bij 25 tot 30 graden bewaren.
Na een week op 25 tot 30 graden kun je de vacuümzak verwijderen, en laat je het pakketje drogen. Als het aan de buitenkant droog aanvoelt, vacumeer je het opnieuw en bewaar je het minimaal nog een maand op een donkere plaats bij kamertemperatuur.
(advertentie)