- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Wat is de EC-waarde? Hoe werkt een EC-meter? Wat kun je ermee?
Als CNNBS lezer heb je vast weleens van de EC-waarde gehoord. Het is een waarde die aangeeft hoeveel mineralen er in het voedingswater zijn opgelost, en daarmee de sterkte van het voedingswater. De EC-waarde is essentieel voor hydrokwekers en kwekers die gebruik maken van minerale plantenvoeding. In dit artikel lees je er alles over, inclusief hoe je je planten ermee kunt ‘sturen’ en je opbrengst ermee kunt maximaliseren.
De EC-waarde is voor veel kwekers een intimiderend onderwerp. Dit komt waarschijnlijk vooral omdat Electrical Conductivity, waar de letters E en C voor staan, niet in alle gevallen gemeten hoeft te worden. Sterker nog, wie met puur organische (biologische) voeding kweekt, die kán de EC-waarde niet eens meten. Dit komt omdat een EC-meter eigenlijk de elektrische geleidbaarheid in een vloeistof meet.
Water zonder opgeloste mineralen (gedistilleerd water) geleid geen stroom en heeft dus een EC-waarde van nul. Hoe meer mineralen, hoe hoger de EC-waarde en zo geeft een EC-meter dus de concentratie aan opgeloste mineralen weer. Organische deeltjes in biologische voeding geleiden geen stroom, en moeten eerst (door het bodemleven) omgezet worden in opneembare mineralen voordat ze gemeten kunnen worden. Wie puur biologisch kweekt heeft dus weinig aan een EC-meter. Als je echter minerale voeding voor je wietplanten gebruikt, dan is het een gemiste kans om de EC-waarde niet te meten.
De EC-waarde van zaad tot oogst
Je kunt je wel voorstellen dat een zaailing veel minder voeding nodig heeft als een volwassen wietplant in de bloeifase. De ideale EC-waarde verschilt dan ook per levensfase van een wietplant en moet als het ware een beetje meegroeien met de wietplant. In de groeifase hebben wietplanten dan ook behoefte aan een lagere concentratie aan mineralen dan in de bloeifase. Dat stimuleert een snelle groei en maakt het makkelijker voor de plant om water en voeding op te nemen.
Naarmate de EC-waarde stijgt wordt het lastiger voor planten om water op te nemen. Een van de meest gemaakte kweekfouten aangaande de EC-waarde is dan ook een te hoge waarde. Zeker bij hoge temperaturen kan een te hoge EC-waarde ervoor zorgen dat wietplanten niet genoeg water kunnen opnemen. Hierdoor droogt de plant als het ware een beetje uit, en zie je als een van de eerste tekens van overvoeding uitgedroogde bladpunten. Als de EC-waarde nog verder stijgt kunnen de zouten zelfs water uit de plant trekken waardoor die verdort en uiteindelijk sterft.
Met een EC-meter weet je precies hoe sterk de concentratie aan mineralen is, en hoef je dus niet te gokken of elke dag de bladpunten te checken. Voor een zaailing begin je met een lage EC-waarde van ongeveer 1,2. In de groeifase kun je dit geleidelijk verhogen naar ongeveer 1,6 en de maximale EC-waarde voor bloeiende wietplanten ligt rond de 1,8 tot 2,0. Je kunt de EC-waarde verhogen door meer minerale voeding toe te voegen, en verlagen door het voedingswater met water te verdunnen.
De EC-waarde van kraanwater
In Nederland en België is de waterkwaliteit zo goed, dat het niet per se gefilterd hoeft te worden met een omgekeerd osmose filter, die onder Amerikaanse wietkwekers wel standaard is. We hebben dus heel schoon water, maar die bevat wel enige mineralen. Waar omgekeerd osmose water een EC-waarde van nul heeft, heeft het water bij ons uit de kraan daardoor standaard al een EC-waarde. Afhankelijk van je woonplaats ligt die ongeveer tussen de 0,1 en 0,8.
Dit betekent natuurlijk niet dat het waterleidingsbedrijf alvast wat voeding voor je door het water heeft gedaan, maar wel dat er al zouten in het water zitten. Amerikaanse kwekers voegen na het filteren vaak calcium en magnesium aan hun water toe tot het een EC-waarde van rond de 0,4 heeft, maar ook dat is met ons water niet nodig. Toch loont het de moeite om de EC-waarde van jouw kraanwater eens te meten en alles boven de 0,4 van je uiteindelijke meting af te trekken.
Optimale EC-waarde en suikers
Er is een relatie tussen de EC-waarde en de hoeveelheid suikers in de plant. Hoe meer suikers de plant maakt hoe meer plantmateriaal en hoe hoger de opbrengst. Hoe hoger de EC-waarde hoe lastiger de plant water opneemt. Als gevolg worden de toppen compacter en harder maar daar staat tegenover dat ze ook kleiner worden. Wees dus voorzichtig met hele hoge EC-waardes in de bloeifase, want het kan een lager oogstgewicht opleveren.
In een circulerend hydrosysteem kun je gemakkelijk achterhalen wat de optimale EC-waarde is door die dagelijks te meten. Als de EC-waarde na een dag gezakt is, dan betekent dat dat de beginwaarde te laag was, omdat er verhoudingsgewijs meer mineralen dan water werden opgenomen. Is de EC-waarde na een dag gestegen, dan is er verhoudingsgewijs juist meer water opgenomen, en was de beginwaarde dus te hoog. Door de waardes op deze manier steeds te meten en aan te passen, kun je de ideale waarde bereiken waarbij de EC-waarde zoveel mogelijk gelijk blijft.
De EC-waarde geeft echter alleen de concentratie aan mineralen aan, en niet welke mineralen. Naarmate de plant langer in hetzelfde voedingswater staat geeft ze ook mineralen af aan het water. Om tekorten aan bepaalde stoffen te voorkomen, moet je om deze reden het voedingswater regelmatig verversen. Voor de beste resultaten wekelijks of tweewekelijks.
Wietplanten ‘sturen’ met de EC-waarde
Met de EC-waarde kun je wietplanten ook helpen of sturen tijdens klimaatsveranderingen. Een relatief hoge EC-waarde vertraagt de groei en vermindert celstrekking namelijk. Een relatief lage EC-waarde stimuleert juist de groei en de celstrekking omdat er dan meer water wordt opgenomen. Op deze manier kun je als kweker dus de strek minimaliseren als dat nodig is, bijvoorbeeld als het heel warm is. Of je kunt de strek juist stimuleren als het een beetje aan de koude kant is, of gewoon als je wat meer hoogtegroei wil.
Zoals we eerder al genoemd hebben zorgt een hogere EC-waarde ook voor compactere toppen, terwijl een lagere EC-waarde juist voor wat grotere maar minder compacte toppen zorgt.
(advertentie)