- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wat is het beste lichtschema voor autoflowers?
Autoflower wietplanten hebben geen lichtschema nodig dat ze laat weten wanneer ze moeten gaan bloeien. Dat doen ze immers gewoon helemaal zelf, en dat is natuurlijk ook het grote voordeel van autoflower wietsoorten. Maar wat is dan het beste lichtschema voor autoflower wietplanten?
Autoflower wietplanten maken hun gehele cyclus af in zo’n drie maanden tijd, ongeacht het aantal lichturen of periode van het jaar buiten. De ene autoflower wietsoort doet er wat langer over dan de andere maar gemiddeld beginnen ze na een week of drie vanzelf aan hun bloeifase.
Langer licht is meer gewicht
Wanneer je autoflowers buiten kweekt, loont het de moeite om dat in de drie warmste maanden van het jaar te doen. Autoflowers kun je buiten dan ook het beste halverwege mei zaaien, zodat ze in juli en augustus kunnen afbloeien. In die maanden krijgen ze immers het meeste licht, en licht is (oogst)gewicht!
Maar als meer licht bij autoflowers dus meer wiet oplevert, wat is dan het beste lichtschema voor autoflowers die bínnen onder kunstlicht staan? Wanneer je ze tijdens de groeifase op 18/6 zet (18 uur licht, 6 uur donker) en tijdens de bloeifase op 12/12, dan loop je gedurende de hele bloeifase een hoop licht mis. Een autoflower bloeit immers ook gewoon onder 18 uur licht.
18/6, 20/4 of 24/0?
Autoflowers zullen altijd bloeien, althans bij elk lichtschema. Maar de vraag is dan wat het beste lichtschema is? Bij een lichtschema van 12/12 loop je zogezegd kostbare lichturen mis, maar is het dan slim om een autoflower wietplant 24 uur licht te geven?
Nee, want ook wietplanten hebben baat bij een rustperiode. ’s Nachts gaat de groei namelijk nog een aantal uur door. De plant verbruikt dan een reserve aan energie en suikers die ze overdag heeft aangelegd. Bovendien weegt de extra opbrengst van een 24/0 lichtschema niet op tegen de extra stroomkosten.
Hoewel een 24/0 lichtschema niet aan te raden is, loont het wel de moeite om een autoflower meer licht te geven dan 12 uur. Bij een lichtschema van 20/4 zal de autoflower waarschijnlijk het meeste gewicht aan wiet opbrengen. De plant kan dan bijna een heel etmaal ongestoord doorgroeien en bloeien, en gaat ook tijdens de 4 donkere uren door.
’s Nachts gaat de groei nog een aantal uur door. De plant verbruikt dan een reserve aan energie en suikers die ze overdag heeft aangelegd
Als binnenkweker dien je echter ook rekening te houden met je stroomverbruik. Buiten gaat de zon misschien voor niets op, binnen betaal je harde knaken voor ieder kilowattuur. Het 20/4 lichtschema mag dan wel het meeste opleveren; het is in die zin niet het efficiëntst. De extra opbrengst ten opzichte van een 18/6 lichtschema, is namelijk miniem en weegt niet op tegen het extra energieverbruik.
Vandaar dat de meeste kwekers een lichtschema van 18/6 aanhouden voor hun autoflower wietplanten. Lange dagen dus, maar ook een verdiende nachtrust.
Lichtspectrum
Een andere vraag die zich opdringt is welke kleur licht het beste werkt voor autoflower wietplanten. Normaal gesproken gebruik je een lamp met meer blauw licht voor de groeifase, en een lamp met wat meer licht in het rode spectrum voor de bloeifase. Met autoflower planten volg je dan ook hetzelfde principe.
Wanneer je nog géén tekenen van bloei ziet (zie hier hoe je dat herkent) gebruik je een groeilamp (kleurtemperatuur rond 6500K) en zodra je wel bloeverschijnselen ziet schakel je over op een bloeilamp (kleurtemperatuur rond 2700K).
Met full spectrum LED kweeklampen hoef je hier uiteraard geen rekening mee te houden want die zijn geschikt voor de hele cyclus. Andere LED kweeklampen hebben soms een schakelaar waarmee je de kleur kunt aanpassen van optimaal voor de groeifase naar optimaal voor de bloeifase. Schakel de bloeistand in dat geval pas in wanneer je bloeiverschijnselen ziet.