- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wat is het Hop Latente Viroïde (HLVd) cannabisvirus en wat doe je eraan?
Binnen- en buitenkwekers hebben altijd al te maken gehad met plagen, schimmels en plantenziektes. Een geoefende kweker kan zulke problemen gelukkig snel herkennen en oplossen. Maar wat als je met de Hop Latente Viroïde (HLVd) te maken hebt? Deze virale planteninfectie rukt de afgelopen jaren op, is moeilijk te herkennen en eigenlijk niet te genezen.
We zeggen niet dat je in paniek moet raken maar de Hop Latente Viroïde, kortweg HLVd, is een vijand die je als kweker niet wil hebben. Het is een plantenvirus (oftewel een viroïde) die moeilijk te herkennen is en eigenlijk ook niet te genezen is.
De plantenziekte werd voor het eerst bij hopplanten ontdekt maar tast ook cannabisplanten aan. In 2017 werd HLVd voor het eerst ontdekt in wietplanten in kwekerijen in Californië, en sindsdien rukt het virus in de Amerikaanse staat op.
Vorig jaar werd HLVd al aangetroffen bij 35% van de geanalyseerde kwekerijen in Californië, en het is ook een groeiende dreiging. Dat niet alleen maar de viroïde heeft via stekken en plantmateriaal ook al de oversteek naar Europa gemaakt.
Wat is HLVd?
HLVd is zogezegd een viroïde. Dat zijn de kleinste ziekteverwekkers en in tegenstelling tot virussen tasten ze alleen planten aan. De Hop Latente Viroïde HLVd is een 256 nucleotide viroïde die een gevaar vormt voor hop en cannabisplanten.
De plantenziekte is echter lastig te herkennen, en kan lange tijd sluimerend aanwezig zijn in de planten zonder dat je het door hebt. Het veroorzaakt een verlies is kwaliteit en kwantiteit waardoor planten tot 50% minder cannabinoïden produceren en de opbrengst met 30% kan reduceren.
De symptomen van door HLVd aangetaste wietplanten uiten zich meestal pas in de bloeifase. Het doodt de planten niet maar veroorzaakt ‘dudding’, wat betekent dat de groei en de bloei drastisch geremd wordt.
De plant groeit niet meer uitbundig, de opbrengst wordt minder, de toppen zijn minder compact en de plant produceert minder cannabinoïden en terpenen, en de structuur van de planten kan veranderen.
Buiten het feit dat je de ziekte heel moeilijk volledig kunt genezen, is het voor een particulier eigenlijk te omslachtig om op de viroïde te testen.
Voorkomen beter dan genezen
Voorkomen is dus beter dan genezen in het geval van HLVd, en dat geldt eigenlijk ook voor legale wiettelers. Alle planten in een grote faciliteit testen is namelijk niet te doen, dus legale kwekers wordt aangeraden om hun planten goed in de gaten te houden.
Mocht een plant symptomen vertonen dan moet die direct verwijderd en getest worden, alsmede de moederplant. Dit kan eventueel in Spanje middels een viroïden (PCR) test bij CANNA.
Kleine thuiskwekers hebben meestal niet de mogelijkheid om op HLVd te testen. Voor hen is het dus extra belangrijk om te voorkomen dat planten met HLVd besmet raken.
Hiervoor is het zeer belangrijk om schoon en zelfs steriel te werken. De ziekte verspreidt zich namelijk via gereedschappen, handschoenen en wordt overgedragen van moederplanten op stekken. We hebben zelfs gehoord dat het HLVd virus ook al in wietzaadjes aanwezig kan zijn.
Let dus heel goed op als je stekken inkoopt en werk zo schoon en steriel mogelijk om HLVd te voorkomen. Hou je planten in de gaten en let op de symptomen, ook al zijn ze moeilijk te herkennen. Besmette planten worden in de groeifase korter en krijgen kleinere bladeren en kortere internodes, ze groeien mogelijk langzamer en krijgen zwakke stammen. Bloeiende wietplanten met de ziekte krijgen luchtigere topjes met duidelijk veel minder trichomen.