(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Oogstverdunning bij cannabis

Oogstverdunning of opbrengstverdunning is een verschijnsel dat bij allerlei gewassen voor komt. Het heeft alles te maken met de verhouding tussen het oogstgewicht en het gehalte aan eiwitten of bijvoorbeeld suikers. Ook cannabisplanten hebben er ‘last’ van. In het geval van wiet zijn het echter niet de eiwitten of suikers maar het THC-gehalte(!) dat verdund wordt.

Oogstverdunning is bij vele gewassen een probleem. Naar mate het oogstgewicht of de opbrengst toeneemt, zorgt het verschijnsel ervoor dat de concentratie aan eiwitten of suikers in de vruchten afneemt. De gewilde eiwitten en/of suikers worden als het ware verdund door de extra opbrengst. En aangezien niemand graag waterige aardbeien, meloenen, courgettes of tomaten eet, kan dat een groot probleem zijn voor telers.

Oogstverdunning bij cannabis

Ook bij wiet is het een probleem als de kwaliteit achteruit gaat door oogstverdunning. In het geval van cannabis gaat het bij de verdunning echter niet om suikers en eiwitten maar om cannabinoïden zoals THC en CBD, en terpenen (aromatische stoffen). Het komt omdat het gewicht aan plantmateriaal aan het einde van de bloeifase, verhoudingsgewijs meer toeneemt dan het gewicht aan hars en kristallen (trichomen).

Oogstverdunning zorgt uiteindelijk dus voor wiet met een lager THC-percentage en een lager gehalte aan andere cannabinoïden en minder smaak- en geurstoffen. Dat klinkt gelukkig wat dramatischer dan het in werkelijkheid is, want het gaat bij cannabis doorgaans niet om een enorme verdunning. Het kan echter wel het verschil maken tussen goede wiet en een cannabis cupwinnaar!

Wat doe je tegen oogstverdunning bij cannabis?

Wietplanten worden in de regel niet voor een hoog eiwit- of suikergehalte gekweekt, zoals Dr. Bruce Bugbee in bovenstaande video terecht opmerkt. Het gehalte aan THC, CBD en andere cannabinoïden en terpenen, is echter wel enorm belangrijk, en zeker als je iets bijzonders probeert te kweken!

Deze waardevolle stoffen worden aan het einde van de bloeifase allemaal verdund wanneer het oogstgewicht toeneemt. Al het plantmateriaal zoals chlorofyl, koolhydraten in de toppen en eiwitten dragen tegelijkertijd bij aan het oogstgewicht, maar dus ook aan de oogstverdunning.

Het is door oogstverdunning bijzonder moeilijk om topkwaliteit cannabis én een maximaal oogstgewicht tegelijk te kweken. Je zult dus altijd wat opbrengst moeten inleveren als je top notch cannabis wil kweken. De truc is hierbij om op het juiste moment te oogsten. Eigenlijk zodra alle trichomen gevormd zijn en vol zitten met cannabinoïden en trichomen.

Kies je oogstmoment zorgvuldig

Dr. Bugbee draagt opzettelijk stressen aan, om snel tot een maximalisering van trichomen en hars te komen. Dit soort technieken kunnen er inderdaad voor zorgen dat wietplanten wat meer trichomen en hars aanmaken maar zijn niet zonder risico. Stress kan er namelijk ook voor zorgen dat wietplanten ‘banaantjes‘ (mannelijke stampers) gaan maken.

Oogstverdunning bij cannabis

Oogstverdunning: toename aan plantmateriaal ‘verdunt’ het gehalte aan cannabinoïden en terpenen. Foto: Shutterstock

Wees daarom voorzichtig met stress. Hou het bij bewezen technieken zoals iets koudere nachten en het onthouden van voedingsstoffen in de laatste weken (spoelen).

Kies je oogstmoment echter wel zorgvuldig om oogstverdunning tegen te gaan. Gebruik een (zak)microscoop en hou de trichomen constant in de gaten tijdens de laatste weken. Oogst wanneer het grootste deel van de trichomen melkachtig (wittig) van kleur zijn. Laat je trichomen niet bruin worden als je voor het maximale THC-gehalte en zoveel mogelijk geur en smaak (terpenen) gaat.

Tenzij je opzettelijk een slaperig en verdovend effect wil bereiken natuurlijk. Want voor wiet met een hoog CBN-gehalte (het afbraakproduct van THC) en bruine trichomen, moet je juist wél lang wachten met oogsten. Mét een hoger oogstgewicht als bijkomend voordeel dus, want zoals een wijs man ooit zei:

Elk nadeel heeft zijn voordeel.

(advertentie)