(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dagelijks schrijven we op CNNBS over het kweken van je eigen cannabis, opmerkelijke kwekerijen in het nieuws, columns over wiet en noem maar op. Waarom? Nou, omdat er THC in wiet zit en je daar heerlijk stoned van kunt worden. Maar wat is THC precies en hoezo wordt je high of stoned van THC?

Tetrahydrocannabinol is verreweg de bekendste maar slechts één van 111 bekende stoffen die uniek zijn voor de cannabisplant, en we cannabinoïden noemen. Het is tevens ook dé cannabinoïde die verantwoordelijk is voor het psychoactieve effect van cannabis. Want hoewel smaakstoffen (terpenen) en andere cannabinoïden zoals onder meer CBD het effect van THC beïnvloeden, maken ze je niet high of stoned.

Israël, 1964

Hoewel we al sinds mensenheugenis van de psychoactieve effecten van THC genieten, weten we eigenlijk pas sinds 1964 dat THC daarvoor verantwoordelijk is. Toen werd de cannabinoïde namelijk voor het eerst geïsoleerd en beschreven door Raphael Mechoulam en Yechiel Gaoni van het Weizmann Instituut in Rehovot in Israël.

Door verhitting verandert het niet-psychoactieve THCa in het wel psychoactieve THC.

In de plant komt THC voor in zijn zure vorm, als THC-a. In die vorm is het niet psychoactief, omdat THC-a moleculen zich niet aan bepaalde receptoren (CB1 en CB2, zie Endocannabinoïde-systeem) in ons lichaam kunnen binden. Wanneer THC echter verhit wordt zoals tijdens het roken van een joint, raken THC-a moleculen hun zuur kwijt en verandert het niet-psychoactieve THC-a in het psychoactieve THC. Maar waarom word je eigenlijk stoned van THC?

Waarom wordt je stoned van THC?

Er is in de laatste decennia enorm veel bekend geworden over de werking van cannabis in ons lichaam. Studies focussen zich voornamelijk op de effecten in de hersenen, dus laten we ons daar ook op richten. Cannabis beïnvloed de manier waarop we de wereld zien, onze mentale perceptie dus. Op zich is er geen onderzoek voor nodig om dat te weten, een paar halen van een joint en je weet het uit eerste hand. Interessant zijn vooral de uiteenlopende effecten die cannabis kan hebben.

Soms voel je je na het roken of verdampen van wiet, of na het eten van een spacecake, loom, ontspannen en zwaar en heb je geen enkele behoefte aan een goed gesprek. Andere keren wekt cannabis juist een energiek en inspirerend effect op waardoor je sociaal geprikkeld wordt. Deze effecten zijn over de jaren met tegenovergestelde ideeën bekeken. Als goede of slechte effecten, energiek of verdovend, angsten in de hand werkend of juist angstremmend.

Zoals met meer psychedelica heeft het effect veel te maken met de set en de setting, en de stemming voor je cannabis consumeert. Maar meer dan met andere psychedelica heeft het ook te maken met alle andere cannabinoïden en smaakstoffen (terpenen) die cannabis bevat. De effecten zijn zeer uiteenlopend van persoon tot persoon en worden vaak versimpeld en vereenvoudigd tot stoned of high. Het is echter belangrijk om te accepteren dat hoewel wiet voor velen een uitstekende manier is om te ontspannen, het niet voor iedereen dezelfde werking heeft.

Verdeling van CB1 en CB2 receptoren van het endocannabinoïde-systeem.

THC geeft trouwens niet alleen een high of stoned effect, maar zorgt ook voor een aantal minder psychoactieve effecten die voor medicinaal gebruik veelbelovend zijn. Zo gaat het misselijkheid tegen, kan het pijn verlichten, gaat het ontstekingen tegen en kan het spastische bewegingen en aanvallen onder controle houden.

Endocannabinoïde-systeem

Maar waarom word je nou precies stoned van THC? Dat heeft alles te maken met een lichaamseigen systeem dat het endocannabinoïde-systeem genoemd wordt. Dit is een lichaamseigen systeem dat allerlei processen in ons lichaam controleert. Het reageert gewoonlijk op lichaamseigen stoffen, de zogeheten endocannabinoïden. Maar kan ook reageren op plantaardige cannabinoïden zoals THC en CBD.

Het endocannabinoïde-systeem bestaat uit verschillende receptoren die reageren op cannabinoïden. De bekendste receptoren zijn de CB1 en CB2 receptoren. CB1 receptoren bevinden zich voornamelijk in het hoofd en CB2 receptoren bevinden zich in diverse gebieden in de rest van het lichaam. De neurologische effecten zoals onder meer het stoned worden, worden voornamelijk opgewekt doordat THC de CB1 receptoren in de hersenen beïnvloed.

Welke effecten THC veroorzaakt, heeft te maken met de locatie van de CB1 receptoren in de hersenen, en welke functie dit gebied in het brein heeft. Neurologische netwerken kunnen bijvoorbeeld het geheugen beïnvloeden, of angsten opwekken of pijnprikkels doorgeven. Over het algemeen kun je stellen dat de mentale, psychische effecten van cannabis voornamelijk veroorzaakt worden door activatie van de CB1 receptoren.

[Openingsbeeld: siridhata, Shutterstock]
(advertentie)