(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het spreekt voor zich dat je wietplanten beter niet kunt laten uitdrogen of verzuipen maar niet alles aan het kweken van wiet is helaas zo duidelijk. Moet je bijvoorbeeld altijd een enorme pot gebruiken, of kan een kleintje ook volstaan? Helpt het voor de afwatering om onderin de pot eerst een laag stenen te leggen? Lees snel verder voor deze, en nog veel meer do’s en don’ts én de nodige tips en trucs voor je wietplanten.

Beknibbel niet…

…op voedingsstoffen en de belichting voor je planten, je haalt er namelijk uit wat je erin stopt. Begin dan ook niet met kweken voordat je alle benodigde spullen in huis hebt. Inclusief een fatsoenlijke LED lichtbron en een pH- en EC-meter. Je zult deze gedurende je kweek nodig hebben en het is het beste om ze vanaf het begin in huis te hebben.

Gebruik…

…voor elke 10 cm aan verticale groei, ongeveer een liter aan grond. Een plant die 50 tot 60 cm groot moet worden kan dus wel in een 5-literpot. Wil je een plant van ongeveer een meter, kies dan een pot van 10 liter enzovoorts.

Zet nooit…

…meer dan één wietplant in een pot. Planten beconcurreren elkaar om het aanwezige water, voedingsstoffen en de beschikbare ruimte, als je twee planten in één pot zet zal geen van beide optimaal presteren.

Zorg ervoor…

…dat al je plantenpotten genoeg gaten in de bodems hebben voor de nodige afwatering. Water dat niet goed weg kan lopen zal je wortels doen rotten waardoor je planten verstikken en dood gaan.

Investeer niet…

…in al te veel kweekspullen als je net met kweken begint. Gebruik je eerste kweek voornamelijk om van te leren en te begrijpen hoe een plant leeft en groeit. Kies niet meteen voor de meest uitgebreide voedingslijn van welk merk dan ook, of de duurste LED kweeklamp. Ook zul je geen dikke, van de hars druipende toppen kweken met inferieure LED’s of TL-balken. Ga liever voor de gulden middenweg en laat je hardware met je kennis meegroeien.

Wacht…

…met oogsten tot je toppen echt rijp zijn, en oogst niet te vroeg. Je hebt veel tijd en moeite gestoken in het ontkiemen en grootbrengen van je plant, en dat wil je niet verpesten door ongeduld. Pas wanneer ongeveer 80% van de witte haartjes (stampers) in de top ingedroogd en bruin zijn, en je steeds meer vergeeld blad ziet is de plant ongeveer klaar voor de oogst. Met een handmicroscoop (of de zoom functie van je smartphone) kun je nog beter zien of de plant echt klaar is.

Verwijder…

…het plastic of metalen beschermrekje (grill) van je kunststof ventilator. Hierdoor zal de ventilator langer mee gaan en beter presteren. Probeer dit liever niet met metalen ventilators want dat kon weleens gevaarlijk worden.

Vertrouw niet…

…blind op de aangegeven bloeitijden voor een wietsoort. Kijk zelf goed naar de plant om te bepalen wanneer ze klaar is voor de oogst. Als je niet weet hoe je dat kunt zien, lees dan dit artikel nog eens.

Geef wietplanten…

…voldoende ruimte om uit te dijen (tenzij je in een ‘sea of green‘ opstelling kweekt). Weet ook dat planten te veel gaan strekken als ze met elkaar moeten concurreren om het licht.

Zorg ervoor…

…dat je planten niet in elkaars schaduw staan in de bloeiperiode, de toppen moeten nu zoveel mogelijk licht op kunnen vangen.

Gebruik…

…insecten vangstrips op in je kweekruimte. Daarmee voorkom je dat insecten snel een plaag worden. Sommige strips hang je aan de planten zelf. Anderen hang je aan het plafond, en er zijn er ook die je op de grond plaatst. De gele zijn tegen vliegende insecten, de blauwe tegen kruipende beestjes.

Gebruik geen…

…transparante of lichtdoorlatende potten. Wortels moeten in het donker, punt uit!

Zorg voor…

…voldoende luchtcirculatie rond je planten voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide.

Het aantal bladvingers…

…is geen indicatie is voor potentie. Ook geeft het niet de generatie van een plant aan. Wel kun je uit het aantal bladvingers deels de sativa of indica invloed opmaken in de genen.

Houd de temperatuur…

…ten alle tijden boven de 15 en onder de 28 graden Celcius! Onder de 15 graden is te koud en zorgt ervoor dat de groei stopt, en vergroot het risico op wortelrot en andere schimmels. Alles boven de 28 graden heeft een negatieve invloed op je planten zoals te veel strekkende planten, meer kans op mannetjes of hermafrodieten, luchtige topjes en een vertraagde groei.

[Openingsfoto: real_content, Shutterstock]
(advertentie)