- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wat kruipt er nou door mijn aarde?
Met nog maar twee weken voor de boeg, en een mooie kweektent vol met Northern Lights toppen, ontdekte Arthur tot grote schrik dat er een heleboel beestjes door zijn aarde kruipen. Zoiets roept uiteraard meteen vragen op. Wat zijn het voor beestjes? Zijn ze schadelijk, of is er geen reden tot paniek? En wat nu? Nu over naar Lieve Muna voor antwoorden.
Het zal je maar gebeuren. Je hebt een mooie tent vol toppen en kan eigenlijk niet wachten om die te proeven. En dan ontdek je ineens dat je niet alleen planten maar ook beestjes aan het kweken bent; ze lopen ongestoord over en door de aarde in je plantenpotten. Wat te doen? Oogsten, bestrijden of toch gewoon afbloeien?
Spint in de tent!
Hoi Arthur, ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. De beestjes die door je aarde kruipen zijn de schrik van kwekers van allerlei gewassen: spint. Je hebt echter dubbel mazzel, want volgens mij is de spint nog jong, en is er nog geen sprake van een plaag. In dat geval zou je waarschijnlijk ook wel webben zien, want net als spinnen, spinnen spinten die ook, als ze in het zogenoemde protonimf stadium en het deutonimf stadium zitten.
Zelfs kwekers die hun kweektent na een infestatie met spint helemaal leeghalen en een nieuwe ronde beginnen, krijgen vaak opnieuw met de beestjes te maken
Spint doorloopt net als wietplanten namelijk ook een aantal levensfasen. De eitjes bevinden zich meestal aan de onderkant van de bladeren, dus het is raadzaam om daar in ieder geval even goed te inspecteren. Uit de eitjes komen de larven gekropen, die min of meer transparant van kleur zijn. Deze larven beginnen zich vervolgens te voeden met de sappen uit de bladeren, en veranderen van kleur. Ze kunnen dan lichtgroen, bruin, geel of donkergroen worden. De volgende twee stadiums zijn de protonimf en deutonimf stadiums, waarin de beestjes webben beginnen te maken, en uiteindelijk is daar de volwassen spintmijt.
Terwijl de beestjes zich tegoed doen aan de sappen, beschadigen ze de bladeren. Die krijgen eerst gele plekken en vergelen vervolgens helemaal. Als je niets doet gaat de plant dood aan de plaag. Maar het bestrijden van spint blijkt in de praktijk ontzettend lastig. Met name omdat spint zich supersnel voortplant, en dat kunnen ze zowel samen (sexuele voortplanting) of alleen (asexuele voortplanting). Een volwassen exemplaar is namelijk tweeslachtig.
Wat nu?
Zelfs kwekers die hun kweektent na een infestatie met spint helemaal leeghalen en een nieuwe ronde beginnen, krijgen vaak opnieuw met de beestjes te maken. Het is dus sowieso heel belangrijk om je kweekruimte en de ruimte daarbuiten na de oogst, heel grondig te reinigen. Gebruik daarvoor eerst een algemeen schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld allesreiniger. Vervolgens alles afnemen met een oplossing van water en chloortabletten (is wat anders dan chloor uit een fles). Daarna is het aan te raden om alles nog eens af te nemen, en als je het zekere voor het onzeker wil nemen doe je dat met een lang werkend desinfectiemiddel.
Voor wat betreft je huidige kweek, zou ik je aanraden om meteen te oogsten. De planten zijn zo goed als klaar, en zullen in de laatste week of twee echt niet veel dikker meer worden, hooguit rijper. Je hebt bovendien al wat amberkleurige trichomen, dus dat lijkt me de veiligste optie. Wacht je, dan loop je het risico dat de beestjes niet alleen door je aarde kruipen, maar ook op je toppen zelf gaan zitten en dan kun je ze weggooien.
Veel succes met oogsten Arthur, en schoonmaken 😉
-xxx- Muna
(advertentie)