- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wat te doen met trim? #2: Dry sift
Welkom bij deel #2 van Plantariums serie over trim. In het eerste deel ging het vooral over het verzamelen en bewaren van trim, en hoe je de kwaliteit ervan verhoogt. En nogmaals; de experts van Plantarium noemen het bewust trim en geen knipafval. Het trichoomrijke materiaal dat je na het knippen overhoudt is namelijk helemaal geen ‘afval’ maar een bron van prachtige producten zoals dry sift, het onderwerp van dit artikel…
In de komende artikelen zullen we je uitgebreid vertellen wat je met trim kunt doen! We beginnen vandaag met de dry sift methode. Naast het maken van space cake een veel toegepaste manier om de kleine suikerblaadjes goed in te zetten. Altijd al je eigen blokje hasj willen maken? Lees dan snel verder.
Wat is dry sift?
Zoals de naam al zegt, je gaat je trim letterlijk dry siften, oftewel ‘droog zeven’. Dat betekent dat je geen water gebruikt zoals bij de bubble-hasj methode, of een extractiegas (oplosmiddel) wat bij BHO noodzakelijk is. Dry sift is daardoor ook een zeer toegankelijke manier, om zonder al te veel poespas je trim om te zetten in een mooi blokje zelfgemaakte hasj. Het is puur, bevat veel terpenen, kost weinig tijd en is relatief goedkoop. Je hebt eigenlijk alleen een set Dry Sift Screens nodig, en nog wat bakpapier en het proces kan beginnen!
Het principe van dry siften is dat je fijnmazige schermen gebruikt om de trichomen te scheiden van het plantmateriaal.
Dry Sift Screens bestaan uit een frame met fijnmazig doek en komen in verschillende maaswijdtes. Dat wil zeggen, de grootte van de gaatjes in het fijnmazige doek. Deze grootte wordt gemeten in micron, een zeer kleine meeteenheid. Veel gebruikte schermen zitten tussen de 70 tot 150 micron in. Hoe hoger het micron getal, hoe groter de gaten in het doek. Let er daarbij wel op dat micron niet alleen maar de maaswijdte aangeeft maar ook de dikte van het gebruikte draad.
Door de grootte van de schermen alsook de manier van agiteren (komen we later op) ga je het plantmateriaal scheiden van de trichomen. Dat is het proces van extractie. Om de trichomen is het je namelijk te doen. Hoe meer trichomen en hoe minder plantmateriaal, hoe puurder je blokje dry sift hasj. En hier komt dan ook meteen de vaardigheid of moeilijkheid van het dry siften om de hoek kijken!
Hoe werkt het dry siften?
Het scherm met de grootste gaatjes ligt bovenop, die met de kleinste gaatjes onderop. In onze setjes van twee Dry Sift Screens leg je het 150 micron scherm dus bovenop, het 90 micron scherm onderop. Onder deze stapel van twee leg je een vel bakpapier. Daar valt later je dry sift op, ook wel kief genoemd. Dan is het tijd om de trim erbij te pakken…
Op het bovenste scherm leg je je het groene goud. Leg er vooral niet te veel op, je gaat het materiaal namelijk rustig heen en weer verplaatsen over het scherm. Liever iets te weinig, dan een volle berg die moeilijk te verplaatsen is.
Werk schoon en gebruik handschoenen
Door de agitatie (het verplaatsen) breken de trichomen af. De kleine kristallen zijn uiteraard kleiner dan de trim en vallen door het scherm. Het verplaatsen doe je met een schone bankpas of andere stevige kaart. Je kunt natuurlijk ook je handen gebruiken maar dan dien je wel extra voorzichtig te zijn en niet het materiaal door het scherm te drukken. Gewoon rustig verplaatsen, van links naar rechts, van voor naar achter…
Tip: hoe kouder de temperatuur, hoe makkelijker het dry siften gaat. Door de kou breken de trichomen namelijk makkelijker af. Ooit wel eens aan dry siften in een koelcel gedacht?
Hoe lang?
Er is geen vaststaande richtlijn voor hoeveel minuten je de trim dient te verplaatsen. Dat heeft met veel verschillende factoren te maken, denk aan de grootte van de trichomen, de kwaliteit van de trim, de vochtigheid van het materiaal en hoe de trim is bewaard. Je focus is de kwaliteit van het uiteindelijke eindproduct. Dat wil zeggen, hoeveel plantmateriaal en hoeveel trichomen de dry sift bevat. Idealiter wil je natuurlijk zo minimaal mogelijk plantmateriaal in je dry sift.
De verhouding aan trichomen en zeer klein plantmateriaal kun je zien aan de kleur van de dry sift. Hoe meer plantmateriaal, hoe groener de dry sift. Hoe lichter tot goudkleuriger, hoe puurder. De verhouding kun je ook met een microscoop waarnemen. Je ziet dan letterlijk kleine stukjes plant tussen de glanzende bolletjes.
Doe eerst een testrun
Leg een stopwatch en een notitieblokje naast je, en houd bij hoeveel minuten je per scherm met het materiaal bezig bent. Houd na elk scherm een klein beetje dry sift apart, leg dat op een vel wit papier en schrijf er de tijd bij. Achteraf heb je een groot vel papier met daarop verschillende hoopjes dry sift. Sommige na 5 minuten bewegen op het eerste scherm, anderen na 2 minuten op scherm 2. Het kleurverschil gaat zichtbaar zijn en jij ziet letterlijk wat de beste tijd is per scherm.
Vervolgens is het tijd om écht te beginnen. Je legt een hoeveelheid op het bovenste scherm en agiteert het voor een x-aantal minuten. Vervolgens haal je het scherm eraf en agiteer je het overgebleven materiaal over scherm 2. Dat moet je vooral ook niet té lang doen. Want hoe langer je het materiaal over het scherm beweegt, hoe kleiner het plantmateriaal. En hoe lager de kwaliteit, maar ook hoe meer opbrengst. Zoek de balans!
Dry sift tot hasj persen
Je haalt het laatste scherm eraf en schraapt met een bankpasje het dry sift op het bakpapier bij elkaar. Dit kun je prima in je jointje stoppen, maar ook persen tot een bolletje hasj. Mits de kwaliteit goed is kun je dat prima doen met je handen. Als de kwaliteit slecht of matig is en de kief dus veel plantmateriaal bevat, is het lastig te persen tot een blokje. Plantmateriaal kleeft namelijk minder goed. Ongekend pure full-melt dry sift is makkelijk met de warmte van je huid en de druk van je handen tot een bal te persen. Het bevat alleen de kopjes van trichomen (en niet de steeltjes), die makkelijk knappen en in elkaar vloeien.
De Turkse methode
Voor het maken van een blokje hasj kunnen we je de zogeheten Turkse methode aanbevelen. Je hebt daar een wijnfles voor nodig en cellofaanfolie. Het dry sift poeder stop je in het cellofaan, strak samengepakt tot een klein pakketje. Vervolgens stop je kokend water in de wijnfles (wees hier voorzichtig mee!) die je met handschoenen aan als een deegroller evenredig over het pakketje dry stift rolt. Je draait het pakketje regelmatig om en ziet dat deze compacter wordt. Door de warmte en de druk pers je de trichomen kapot, waarna het poeder samenkleeft tot een plaatje hasj.
Tot zover de eerste toepassing van je trim. De volgende artikelen gaan je verder vertellen over de mogelijkheden. Mochten er vragen leven, we beantwoorden ze graag voor je via de mail, telefoon of in ons cannabis-expertisecentrum in Nijmegen.