- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wat te doen tegen bladluizen in de bloei?
Het is een nachtmerrie voor iedere binnentuinder; oprukkend ongedierte tijdens de laatste weken van de bloei. Feyza trof slechts vier weken voor de geplande oogst bladluizen in haar wietplanten. Zij wil geen gif spuiten nu de planten al bijna klaar zijn voor de oogst en deed het enige juiste: Muna om raad vragen.
Hallo Muna, wij hebben een probleem met bladluizen. Onze plantjes hoeven nog maar vier weken en dan kunnen we ze gaan drogen. Maar helaas hebben we bladluis aangetroffen. We hebben het middel Bayer Natria gekocht, alleen lees ik dat we tijdens de bloei niks mogen sprayen. Help! Wat kunnen we het beste doen? Vriendelijke groet, Fayza.
Bladluizen
Hoi Fayza, wat een sof om bladluizen aan te treffen nu je planten al zo dicht bij oogst zijn! Heb je je planten buiten gehad, meestal tref je bladluizen namelijk niet zo snel op binnenplanten aan. Het zijn in ieder geval nare beestjes, maar het had nog erger gekund. Toch kunnen bladluizen veel schade aanrichten, ze zuigen met hun snuit sappen uit de planten en zijn daar de hele dag mee bezig. Wanneer ze tenminste niet bezig zijn met voortplanten, want dat doen ze ook in een rap tempo.
Het vervelende van de bladluizen is niet alleen dat ze de plantensappen zuigen, maar ook dat ze overal in je planten gaan zitten. Als je niets doet, heb je straks een slechte oogst die vol zit met bladluis-lijken en dat rookt niet erg lekker kan ik je vast vertellen.
Honingdauw
Om zich te beschermen scheiden bladluizen verder honingdauw af, een plakkerige glucose-substantie. Honingdauw is verder een voedingsbodem voor allerlei schimmels die de plant kunnen aantasten, en trekt buiten ook andere insecten aan zoals mieren.
Je kunt de bladluis met allerlei beestjes bestrijden maar je kunt ook een bestrijdingsmiddel maken van water, (groene) zeep en spiritus. Ten slotte zijn er ook nog speciale bestrijdingsmiddelen tegen bladluizen te koop. Het probleem is alleen zoals je zelf al aangeeft, dat je planten al bijna klaar zijn voor de oogst. Alles wat je nu op je toppen spuit, zal residuen op je toppen achterlaten.
Gaasvlieglarven
Natuurlijke bestrijding met beestjes kan met galmuggen, lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen. Kijk eens op ecogrow.nl, daar verkopen ze allerlei natuurlijke vijanden voor veel plantenplagen. De larven van de Gaasvlieg werken het beste tegen luizen, ze zijn zeer agressief en beginnen meteen de bladluizen te eten. Eén larve kan per dag wel 50 bladluizen op. Een doosje larven kost 42 euro en bestrijd bladluizen op 50 vierkante meter, dat moet toch genoeg zijn.
Koude douche
Wil je niet aan de larven van de gaasvlieg, of denk je dat dat niet snel genoeg gaat, dan kun je proberen om de planten af te spoelen. Bladluizen houden niet van kou, en een koude waterstraal kan ze soms ook wegkrijgen, maar dan moet de aantasting niet al te erg zijn. Je kunt je wietplanten bijvoorbeeld een voor een voorzichtig op hun kant leggen in je douche of badkuip en van onderaf afspoelen met een koude douche.
Schud het overtollige water na de behandeling goed van de toppen af en zet ze terug onder de warme kweeklamp en laat ze drogen in de wind van je ventilator. Neem, terwijl de planten even uit de tent zijn, meteen even de moeite om de binnenkant van de tent even goed schoon te maken. Combineer de larven van de gaasvlieg voor het beste resultaat met een koude douche.
Succes Fayza in de strijd! -X- Muna