(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Varenrouwmuggen zijn vervelende beestjes om in je kweekruimte te hebben. Ze doen zich voor als onschuldige fruitvliegjes maar knabbelen ondertussen gulzig aan de wortels van je wietplanten. Ook Daniel heeft er last van, en nog wel bij zijn allereerste kweekronde in Air-Pots. 

Ja, ook ongedierte zoals de varenrouwmug spendeert zijn tijd nu liever binnen in een warme kweekruimte dan buiten in de kou. Daniel kan erover meepraten, en mailde mij over zijn probleem met de beestjes. De muggen zetten namelijk een dikke domper op zijn allereerste kweekronde. Vooral omdat hij al van alles probeerde tegen de beestjes, van kaneelwater tot vangstrips. Dit is de mail die ik van Daniel kreeg.

 

Naam
Daniel
Onderwerp
Varenrouwmuggen & Air-Pots
Bericht
Lieve Muna,

Na tijden van inlezen ben ik nu eindelijk begonnen om mijn eigen lekkernijen te kweken. Dit doe ik in een kweekkast met G-Leds van G-Tools. Ik heb daar vier autoflowers in staan in airpots en gebruik de grond van CANNA Terra Bio Plus.

De plantjes groeien goed en tot zo ver lijkt alles goed te gaan… totdat… vliegjes… de varenrouwmuggen langskwamen. Gelukkig had ik al veel gelezen daarover en hebben we direct diverse maatregelen genomen. O.a. vangstrips, kaneelwater en de grond zo droog mogelijk houden. Het bleef dan ook redelijk beperkt.

Nu heb ik ook veel gelezen dat ze de toplaag van de grond afdekken met bv speelzand, en nu vraag ik me af, en daarover heb ik eigenlijk niet veel kunnen vinden. Heeft dat ook zin bij Air-Pots? Zijn die door de vele openingen ook extra nadelig mbt tot uitbreken van de vliegjes?

En stel dat ik dat inderdaad zou doen, hoe zit het daarna met water geven? Kan dat er gewoon overheen gegoten worden of moet ik vanaf onder water gaan geven? Wat op zich ook wel lastig is met Air-Pots misschien? Weglopen van de aarde? Ik kon hier niet echt iets op vinden dus hoop ik dat u mij misschien wat hulp kunt geven. Eventuele aanvullende tips mbt de vliegjes zijn uiteraard altijd welkom.

De foto is een royal cheese auto van 8 dagen oud, waarop ze nog in kweekbakjes staan. Na de foto is ze verpot. Na het verpotten naar de airpots vrees ik een toename van de vliegjes. De aarde in de Air-Pots is van te voren 2x gespoeld met de kaneel oplossing en goed laten drogen. 

Ik hoop dat u misschien antwoord heeft, aanvullende tips zijn uiteraard ook zeer welkom.
Alvast bedankt

Bijlagen

 

Varenrouwmuggen in de tent

Hallo Daniel, mooie setup heb je jezelf voor je eerste kweekronde aangeschaft. Jammer wel, dat je meteen al met varenrouwmuggen te maken hebt gekregen. Das niet heel motiverend maar gelukkig ben je zo te horen nog niet van plan om de handdoek in de ring te gooien, en wat mij betreft hoeft dat ook niet.

Varenrouwmuggen zijn irritante piepkleine mugjes van enkele millimeters. Ze lijken eigenlijk nog het meest op fruitvliegjes en zijn nog veel lastiger om kwijt te raken. De beestjes die je ziet zijn de vliegjes, hun larven houden zich in de grond verscholen. De vliegjes zijn irritant maar doen eigenlijk geen kwaad, ze vliegen een weekje in je kweektent rond en gaan dan dood. Het zijn de larven die de schade aanrichten, ze doen zich namelijk tegoed aan de wortels van je wietplanten. Vooral zaailingen en zwakke planten hebben er last van als dat gebeurt.

Varenrouwmuggen lijken op fruitvliegjes. De mugjes zelf zijn irritant, de larven brengen schade aan de wortels van wietplanten. Foto: PHOTO FUN, Shutterstock

Van alle oplossingen die je oppert, is die met het schelpenzand (speelzand) nog het meest effectief. Alleen zoals je zelf al aangeeft, zal het niet werken in de Air-Pots die je gebruikt. Het schelpenzand fungeert namelijk als barrière en zorgt ervoor dat de larven niet uit kunnen vliegen als ze volwassen zijn, en houdt omgekeerd volwassen vliegjes tegen wanneer ze de grond in willen om daar hun eitjes te leggen.

Ik heb zelf ook wel eens met varenrouwmuggen te maken gehad, en de schelpenzand methode toegepast. maar die werkt eigenlijk alleen wanneer je ook op de bodem van je planten een laag zand aanbrengt. Anders zullen de vliegjes gewoon de afwater-gaten onderin de pot als toegang gebruiken. In een Air-Pot zitten nog veel meer gaten dus dat gaat niet werken.

Nematoden

De vangstrips zou ik er nog even inhouden om de volwassen vliegjes zoveel mogelijk te vangen en het probleem zo klein mogelijk te houden. Om van de varenrouwmuggen af te komen heb je nematoden nodig. Dat zijn parasitaire en microscopisch kleine aaltjes en de natuurlijke vijand van de varenrouwmuggen.

Een 3D rendering van een microscopisch kleine nematode. Deze dringt in de larve van de varenrouwmug en eet die van binnenuit op. Beeld: royaltystockphoto.com, Shutterstock

Nematoden roer je door water heen dat je vervolgens op de aarde giet om ze in de grond te krijgen. De aaltjes kruipen vervolgens de aarde in en gaan op zoek naar de larven van de varenrouwmuggen. Wanneer ze er een gevonden hebben, dringen ze bij de larve naar binnen om die vervolgens van binnenuit op te vreten. Daarmee kunnen ze zich vervolgens in leven houden tot er nog meer varenrouwmug-eitjes uitkomen, om die daarna ook weer binnen te dringen.

Nematoden kun je online bestellen bij ECOstyle, voor 21,95 euro heb je genoeg aaltjes voor een kweekoppervlak van 10 vierkante meter.

(advertentie)