(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoi Muna, ik heb dit jaar ook wat wietplanten buiten gezet. Het warme weer en de zon doet ze zichtbaar goed. Ik vroeg me alleen af of het ook te heet kan worden buiten? Tijdens een hittegolf bijvoorbeeld, moet ik de planten dan in de schaduw gaan zetten of hoef ik me daar geen zorgen over te maken? Ik verwacht namelijk dat het een heel hete zomer gaat worden. 
Groetjes en complimenten, Patrick 

Hallo Patrick, goeie vraag! De meeste buitenkwekers maken zich eerder druk om te veel regen en realiseren zich inderdaad niet dat te veel hitte en droogte uiteraard ook verkeerd kan zijn voor wietplanten. Al hebben binnenkwekers en mensen die wiet buiten in een kas kweken veel sneller last van te veel hitte, ook voor gewone buitenplanten kan het tijdens een hittegolf wel eens te heet worden.

Wanneer het langdurig heet is moet je uiteraard goed opletten dat je plant niet uitdroogt, een flinke buitenplant kan op een heel zonnige dag flink wat water drinken. Zeker als je een wat kleinere pot gebruikt moet je goed opletten dat die niet droog komt te staan. Als je een dag weg bent kun je dan bijvoorbeeld water geven voor je weggaat en een extra twee literfles met water vullen die je met behulp van een blumat sensor (3,50 euro) in de aarde prikt.

Te veel hitte kan bij bloeiende wietplanten erg losse en luchtige topjes veroorzaken

Als het kwik boven de 30 graden komt is het verstandig om wietplanten naar een plekje in de schaduw te verplaatsen. Maar zolang je wietplant genoeg water heeft zal het buiten niet heel snel te heet worden voor een wietplant in de groeifase. Voor planten die in de bloei staan, kan het wel nadelig zijn. Over het algemeen is de heetste periode van de zomer in de bloeifase wel achter de rug, maar een autoflower of een plant die verduisterd wordt kan wel midden in de zomer bloeien.

Te veel hitte kan bij bloeiende wietplanten namelijk erg losse en luchtige topjes veroorzaken, zeker niet de kogelharde buds die je wilt dus! Wat je in zo’n geval kan doen is buiten een nevelsproeisysteem aanleggen om de planten te koelen. De kleine waterdruppeltjes uit een nevelsproeier verdampen snel genoeg om de planten voldoende af te koelen.

Succes met je buitenkweek Patrick en bedankt voor de complimenten!

Groetjes Muna

(advertentie)