- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wat veroorzaakt paarse stammen en bladstelen bij cannabis?
Hoewel een lichte paarse verkleuring bij wat bladsteeltjes geen ramp hoeft te zijn, is het soms wel een teken dat er iets uit balans is. Worden hele stammen paars dan kunnen ze verhouten, en in dat geval zal het je oogst ook negatief beïnvloeden. Maar wat zorgt nou voor die paarse verkleuring, en hoe zorg je ervoor dat je stammen en stelen weer mooi groen worden?
Paarse stammen en bladstelen. De meeste kwekers hebben ze weleens op hun wietplanten gezien, en dat komt eigenlijk omdat er veel oorzaken voor kunnen zijn. Als je gaat zoeken, dan zul je ook zeer uiteenlopende adviezen lezen. Het zou aan de temperatuur liggen, een gebrek aan calcium of magnesium wordt ook vaak geroepen, en volgens weer anderen hangt het samen met de opname van fosfor.
Om het verder nog wat verwarrender voor je te maken, kunnen paarse stammen en bladstelen ook gewoon een genetische eigenschap van een bepaalde wietsoort zijn. Ik dat geval heb je dus eigenlijk helemaal geen probleem, maar hoe weet je wat de paarse kleur op jouw wietplanten veroorzaakt?
Genetisch paars
Laten we daarom beginnen met de genetische paarse stammen en stelen, want dan kun je meteen een probleem uitsluiten. Wanneer paarse stammen en bladstelen een natuurlijke eigenschap zijn, heb je immers ook geen probleem, en kun je rustig verder kweken zoals je deed. Deze natuurlijk paarse soorten hebben dikwijls ook paarse bladeren en soms ook paarse toppen.
In dat geval ziet een wietplant er dus verder ook helemaal gezond en gelukkig uit. De bladeren zullen een mooie zon-aanbid positie hebben, waarmee we bedoelen dat ze schuin omhoog staan in de richting van het licht. Ondanks de paarse kleur op de stammen en stelen, groeit en bloeit een wietplant met die genetische eigenschap gewoon goed, en volgen de ontwikkelingen zich in een mooi tempo op.
Probleem-paars
Als je wietplant niet lekker groeit, de bladeren misschien wat te licht zijn of omlaag hangen én je ziet dat de stammen en bladstelen paars kleuren, dan is er waarschijnlijk wat aan de hand dat de verkleuring veroorzaakt. De paarse kleur ontstaat omdat suikers zich in de stelen en stammen ophopen, waar de plant niets mee kan. De paarse kleur geeft dus aan dat er als het ware een opstopping is in de stam of steel.
Zulke opstoppingen kunnen diverse oorzaken hebben. Wat al deze oorzaken echter gemeen hebben is dat er een disbalans is tussen de verschillende omstandigheden, zoals licht, temperatuur, luchtvochtigheid, voeding en zuurstof bij de wortels.
Veel kwekers die naar LED overstappen merken bijvoorbeeld paarse stammen op, omdat de LED minder infrarood licht (stralingswarmte) produceert dan een HPS lamp. Hierdoor transpireert de plant minder, en dat zorgt voor een stagnatie in de sapstroom. In dit geval is de oplossing om de kweekruimte wat warmer te stoken, of in ieder geval voor een hogere bladtemperatuur te zorgen, én naast de basisvoeding meer calcium te geven.
Een gebrek aan fosfor of calcium hangt namelijk ook samen met paarse stammen en stelen. Dat kan ook verklaard worden, want de plant heeft fosfor nodig om koolhydraten (suikers die de plant aanmaakt door fotosynthese) te kunnen verplaatsen.
En om fosfor te kunnen verplaatsen heeft de plant vervolgens weer calcium nodig. Een plant die door te weinig verdamping paars wordt, heeft om deze reden vaak meer calcium nodig. Een basis groei- of bloeivoeding bevat doorgaans voldoende fosfor, als je je aan de juiste dosering houdt.
Hetzelfde probleem (paarse stam) kan zich bijvoorbeeld voordoen bij een pas gesneden stek die te veel licht krijgt. De fotosynthese gaat door en de stek maakt suikers aan, maar kan die niet kwijt aan de wortels en wordt daardoor paars. De oplossing is in dit geval om het licht wat te reduceren.
Herfstpaars
Wanneer je voortaan dus paarse stammen of stelen ziet, weet dan dat koolhydraten zich daarin ophopen, en dat het waarschijnlijk een sapstroom-probleem is. Zorg ervoor dat je plant het warm genoeg heeft, en voldoende kan transpireren. Geef bij een te lage temperatuur wat calcium of cal/mag extra, en zorg voor een goede basisvoeding met voldoende fosfor.
Zolang de paarse stammen geen genetische oorsprong hebben, zou een wietplant pas op het einde van de bloeifase paars moeten worden. In dat geval wordt de paarse kleur simpelweg zichtbaar omdat het bladgroen uit de plant trekt (net als in de herfst aan de bomen).
Paars als bescherming
Wanneer stammen en stelen aan het licht blootgesteld worden, of na het snoeien van takken, kunnen de stammen ook paars worden. In dit geval is dat een bescherming voor de plant, in het eerste geval tegen UV-straling en in het tweede geval tegen vraat door dieren.
De paarse kleur houdt namelijk UV-licht tegen maar zorgt ook voor een verhouting van de stam. Als stammen dan ook onbeschermd onder de bladeren in het licht groeien, zullen ze ook paars worden. Snoeien kan ook voor deze reactie zorgen. De plant probeert dan te voorkomen dat ze helemaal wordt opgegeten, door haar stammen te laten verhouten.
Op de foto hieronder zien we paarse stammen die door snoei en licht paars geworden zijn. Deze plant was al drie keer geoogst en werd steeds opnieuw gerevegged (opnieuw in de groeifase gebracht). Uiteindelijk werden de stammen erg paars, en de plant verloor haar vitaliteit.
(advertentie)