- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wat zijn cannabinoïden eigenlijk?
Uiteraard heb jij jezelf ook weleens afgevraagd waardoor je eigenlijk high wordt van wiet. Of wat nou precies die epische couch-lock veroorzaakte. Om over de schaterende lachkicks nog maar niet te spreken… Cannabis growshop en expertisecentrum Plantarium zocht het voor je uit. Dit zijn cannabinoïden!
Cannabinoïden is een verzamelnaam voor de belangrijkste werkzame stoffen in de cannabisplant. THC is een voorbeeld van slechts één cannabinoïde. Er bestaan namelijk ook nog CBD, CBC, CBG en meer dan honderd andere cannabinoïden. Waardevolle kost voor iedere cannabisconsument en kleinschalige kweker dus!
De ontdekking van de cannabinoïde
De structuur van de eerste cannabinoïde werd in 1964 ontrafeld. Dit werd gedaan door de welbekende Israëlische professor Raphael Mechoulam. In de jaren die volgden werden meer dan 113 diverse cannabinoïde-structuren ontdekt.
Uiteraard wilden de mannen en vrouwen in witte jas ook weten hoe het komt dat cannabinoïden zoveel effect op ons lichaam en bewustzijn hebben. Er werden tests gedaan en twee soorten receptoren in ons centraal zenuwstelsel gevonden, waar een cannabinoïde zich aan kan hechten. Dit zijn de zogenoemde CB-1 en CB-2 receptoren.
Deze receptoren zitten overal in ons lichaam, maar voornamelijk in onze hersenen en het buikgebied. De receptor kun je zien als een slot waar een sleutel, in dit geval een cannabinoïde, precies op past. Oftewel: als jij een jointje consumeert neemt een longcel de THC in de ingeademde rook op, en brengt het in je bloedbaan. Na de reis door je bloedvaten komt het in je hersenen, waar het zit bindt met de receptor. Door de binding wordt de receptor geactiveerd, waarna een chemisch signaal iets met je lichaam doet.
Het is echter niet zo dat THC alleen de high beïnvloedt. Dat komt door het entourage-effect: de theorie dat alle werkzame stoffen in cannabis gezamenlijk zorgen voor het psychoactieve gevolg. Oftewel, de high die door THC teweeg gebracht wordt, wordt beïnvloed door allerlei andere cannabinoïden en terpenen tot het uiteindelijke effect. Daarover gesproken: eerder beschreven we al hoe je cannabis kunt selecteren op het gewenste effect.
Lichaamseigen cannabinoïden
Bij de ontdekking van de receptor vond een ander belangrijke realisatie plaats. De wetenschap vond dat ieder mens, en zelfs ieder gewerveld organisme (behalve insecten), zelf cannabinoïden aanmaakt. Ieder lichaam maakt dus aan cannabis gelijkende moleculen, welke endocannabinoïden worden genoemd. Endo staat voor endogenous, wat lichaamseigen betekent.
Ieder van ons produceert twee primaire endocannabinoïden, namelijk anandamide en 2-arachidonoylglycerol (2-AG). Anandamide is praktisch THC en 2-AG lijkt zeer op CBD. Het systeem dat de lichaamseigen cannabinoïden aanmaakt heeft het endocannabinoïden-systeem, en is een netwerk dat vooral bezig is het met bewaken en reguleren van homeostase en immuunrespons. Denk dan aan eetlust, temperatuur, metabolisme, geheugen, slaap, spijsvertering, honger, humeur en nog vele andere essentiële zaken.
Ook jouw lichaam maakt dus een stofje aan dat precies hetzelfde is als THC, alleen wordt het anders genoemd!
Waar vind je een cannabinoïde?
We weten nu dat cannabinoïden belangrijk zijn, maar waar vind je ze? Nou, in de trichomen van je wietplant dus. Dit zijn die piepkleine en plakkerige kristallen op je plant, welke een olieachtige substantie bevatten. Hierin zit een mix van cannabinoïden, terpenen, flavonoïden en plantwassen. De mix wordt bij elkaar gehouden door een flinterdun membraan, welke overigens wel terpenen doorlaat. Dat verklaart geur van cannabis.
Elk trichoom maakt een rijping door, welke je met een microscoop kunt waarnemen. Je ziet dan een verkleuring van transparant, naar wit, naar amber. De meeste kwekers oogsten op deze verkleuring, wat overigens niet altijd de beste manier is. Waarom, dat lees je hier.
Verschillende soorten cannabinoïden
Cannabinoïden zijn weliswaar vernoemd naar de cannabisplant, maar de wietplant heeft zeker niet als enige deze unieke moleculen. We onderscheiden drie verschillende soorten. Ten eerste de fytocannabinoïden, oftewel plantaardige cannabinoïden. Deze vind je alleen in planten. En sommigen, zoals THCa, CBC en CBN en nog veel meer, vind je alleen alleen in cannabis.
Ten tweede bestaan er endocannabinoïden, waar we hierboven al wat over vertelden. Dit zijn stofjes die een dierlijk lichaam produceert.
Ten derde bestaan er synthetische cannabinoïden, oftewel, niet-natuurlijke cannabinoïden gemaakt in een lab. In de ambitie om onze geliefde cannabisplant te begrijpen en uiteindelijk geneesmiddelen mee te maken, is de wetenschap er vorige eeuw in geslaagd om cannabinoïden na te maken. Dat heeft helaas wel geleid tot medicatie met geïsoleerde THC, met ernstige bijwerkingen, paranoia en angstaanvallen.
Tevens heeft de Amerikaanse overheid in 2013 een patent aangevraagd én gekregen op cannabinoïden. Heel bizar, als je beseft dat de cannabisplant er is om ons allemáál te dienen… We gaan niet te veel op de zaak in, maar je begrijpt waarschijnlijk wel ons perspectief.