- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wat zijn de bijwerkingen als je cold turkey stopt met wiet roken?
Nee, wij zijn niet ineens van ons geloof gevallen hier bij CNNBS. Voor veruit de meeste mensen en in veruit de meeste gevallen is en blijft cannabis goed & gezond. Maar niet in alle gevallen. En soms kan je door stevig blowen een zodanig hoge tolerantie voor THC hebben opgebouwd dat een tijdelijke stop ook wenselijk is. Maar wat kan je verwachten na langere tijd als je pats boem – dus cold turkey – stopt met het roken van hasj of wiet?
Verslaafd, afhankelijk of gewoon stevig door blowen?
Over de vraag of je nou wel of niet verslaafd kan raken aan wiet leven veel misverstanden. Laten we het er op houden dat je in ieder geval wellicht te afhankelijk kan worden van cannabis wanneer je het frequent gebruikt, al is dat dan vaak meer een mentale verslaving dan een fysieke. Wiet is bepaald geen coke of heroïne willen we maar zeggen.
Wanneer je (te) afhankelijk bent geworden van cannabis, zit je volgens de deskundigen in de gevarenzone, wat betekent dat je de diagnose ‘cannabis use disorder’ opgeplakt zou kunnen krijgen. In Nederland spreken we officieel van een ‘stoornis in cannabisgebruik’.
De kans dat je die ‘stoornis’ krijgt als Nederlandse cannabis consument, is volgens de GGZ 5,6% voor mannen en 1,8% voor vrouwen.
De ene stopper is de andere niet
Het acuut stoppen met wiet noemen we – naar het Amerikaans voorbeeld cannabis withdrawal – voor het gemak maar even cannabis ontwenning. Maar wat is dat nu eigenlijk precies? We spreken van cannabis ontwenning als er onthoudingsverschijnselen optreden na het stoppen met blowen. Denk daarbij aan negatieve symptomen op zowel geestelijk als lichamelijk gebied.
Nu hoor je best vaak dat het heel eenvoudig zou zijn om pats boem met het roken van wiet of hasj te stoppen, omdat het simpelweg onmogelijk zou zijn om verslaafd te raken aan cannabis. Dat is natuurlijk niet altijd het geval. Of je nu om recreatieve en/of om medicinale redenen blowt, je kan bij regelmatig gebruik afhankelijk worden van cannabis. Naar schatting loopt 1 op de 10 consumenten dat risico.
Wanneer je niet dagelijks of zeer regelmatig blowt, is de kans dat je ontwenningsverschijnselen ervaart als je stopt met cannabis onwaarschijnlijk. Maar als je wel regelmatig of dagelijks wiet of hasj consumeert is dit wat je kan verwachten als je daarmee stopt.
Onthoudingsverschijnselen
Tot de bekende ontwenningsverschijnselen die optreden als je stopt met blowen behoren slaapstoornissen, prikkelbaarheid en rusteloosheid. Mensen die regelmatig cannabis gebruiken en plotseling stoppen kunnen daarvan ontwenningsverschijnselen krijgen. De meeste van ons kunnen blowen zonder dat ze last krijgen van ‘afkickverschijnselen’ als ze stoppen.
Maar het gevaar bestaat dat ‘regelmatig cannabisgebruik’ een ‘stoornis in cannabisgebruik’ wordt. En in ernstige gevallen dus een verslaving. Professionals definiëren ‘verslaving’ als het voortdurende gebruik van cannabis ongeacht de nadelige effecten die dat heeft op iemands persoonlijke leven, zoals problemen op het werk, in relaties of met familie.
Gelukkig duren de onthoudingsverschijnselen van het (al dan niet tijdelijk) stoppen met blowen niet langer dan twee weken en ligt de piek al in de eerste week. Sommige onderzoeken suggereren dat vrouwen meer en stevigere onthoudingsverschijnselen ervaren dan mannen.
Dit zijn de vervelende dingen die je in dat geval zouden kunnen overkomen:
- Rusteloosheid
- Verminderde eetlust
- Prikkelbaarheid (snel geïrriteerd raken)
- Misselijkheid
- Problemen met slapen
- Buikpijn
- Verlangen naar… wiet/hasj (duh)
Waarom veroorzaakt cannabis ontwenningsverschijnselen?
De wietplant zit vol met cannabinoïden en terpenen, zeg maar de werkzame stoffen. De bekendste en wellicht ook de voornaamste reden waarom mensen blowen is delta-9-tetrahydrocannabinol ofwel THC, want die component zorgt voor de gewenste psychoactieve effecten van wiet en hasj. De potentie van cannabis wordt dus bepaald door het THC-gehalte, de terpenen tekenen voor de smaak en geur van een specifieke strain.
Het effect van wiet op je brein is proportioneel gekoppeld aan de hoeveelheid THC die erin zit. Als je regelmatig cannabis consumeert betekent dit dat je lichaam en brein gewend raken aan een constante bevoorrading met THC. Zodra er geen aanvoer meer is, neemt het lichaam enige tijd om zich aan te passen aan deze nieuwe situatie. Dat leidt tot oncomfortabele fysieke en mentale onthoudingsverschijnselen.
Zodra het lichaam en je hersenen gewend zijn aan het niet hebben van THC in hun systeem, zullen de fysieke onthoudingsverschijnselen stoppen. Echter, sommige doorgewinterde blowers kunnen wel nog enige tijd last houden van mentale hunkeringen naar cannabis.
Hoe lang duurt dat afkicken van wiet eigenlijk?
Nadat je gestopt bent met wiet of hasj roken kan je brein tot een maand de tijd nodig hebben om weer ‘normaal’ te gaan functioneren. De stemmingswisselingen en fysieke pijntjes als gevolg van het stopproces bereiken zoals gezegd in de eerste week hun hoogtepunt en ze houden ongeveer twee weken aan.
Hoewel de lichamelijke effecten van het stoppen met cannabis zullen eindigen nadat ‘de drug’ uit je systeem is, kunnen de mentale en psychologische symptomen langer aanhouden. Regelmatige inname van cannabis is gerelateerd aan desensibilisatie en deregulering van de menselijke CB1 receptor in je brein. Dit proces wordt echter al binnen twee dagen na het stoppen omgekeerd, en na 4 weken functioneren de receptoren weer normaal, aldus deze studie.
Blijf als gestopte hardcore blower sowieso beducht op hunkeringen naar wiet, helemaal in situaties en omstandigheden waarin je voorheen blind naar de joint greep (die reeds voor je klaar lag)…
Tolerantie is fijn, maar niet per se voor de cannabisconsument
Tot slot; ook als je helemaal niet echt wil stoppen met wiet of hasj, kan een tijdelijke onthouding van cannabis een goed idee zijn. Dat heeft dan alles te maken met tolerantie. Als je die door stevig door te blowen tot grote hoogte hebt laten stijgen, is het wellicht verstandig om even te pauzeren. Gaat de tolerantie omlaag en word jij weer een stuk sneller/goedkoper high…
LEES OOK: Tolerantie voor wiet, hoe komt het? En hoe kom je er vanaf?