- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Wat zijn goede potten voor wietplanten, en hoe groot worden ze dan?
Laten we het eens hebben over plantenpotten voor wietplanten buiten. Het buitenwietseizoen is immers net begonnen, dus is de kans groot dat je zaailingen binnenkort aan hun definitieve pot toe zijn. Dus wat zijn de beste potten voor wietplanten, en welke maat moet je kiezen? Het is een belangrijke keuze want een pot bepaalt hoe groot je wietplant wordt, en hoe vaak je je hem water en voeding moet geven.
Plantenpotten zijn een ogenschijnlijk eenvoudig onderwerp bij het kweken van wiet, maar hebben wel een grote invloed op de groei en ontwikkeling van je wietplant. Zoals je je wel kunt voorstellen heeft een wietplant in een grote pot veel meer ruimte om te groeien, en wordt die zelf dus ook groter. Dat komt omdat het wortelstelsel van planten in evenwicht is met het formaat van de plant zelf. De plantmassa onder de grond is namelijk ongeveer even groot als de plantmassa boven de grond.
Naast het formaat van je wietplant, bepaalt een pot ook voor een groot deel hoe veel en hoe vaak je water en plantenvoeding moet geven. Meer aarde houdt immers ook meer water vast maar het bevat ook al de plantenvoeding voor de eerste weken, en soms zelfs maanden. Welke maat je kiest bepaalt dus ook wanneer je met voeden moet beginnen.
“Dat is makkelijk”, denk je wellicht. “Dan kies ik gewoon een hele grote pot, en hoef ik voorlopig niet te na te denken over water en voeding en krijg ik nog een mooie grote plant ook.” Maar helaas is het ook weer niet zo simpel, want het formaat van een plantenpot moet ook enigszins bij de maat van je wietplant passen. Een piepkleine zaailing verzuipt namelijk gemakkelijk in een enorme pot.
De volle grond
In de volle grond verzuipt een wietplant trouwens niet snel, want daar zakt water doorgaans gewoon weg. De aarde heeft in de volle grond daardoor meestal al een goed vochtgehalte, zeker in een tuin waar ook andere planten groeien. Als je dus heel gemakzuchtig bent, dan kun je je wietplanten het beste in de volle grond kweken. Het voordeel is dat je wietplant in de volle grond ook meteen heel groot kan worden. Als je dit niet wil dan kun je de hoogte enigszins beperken door je plant te trainen (scroggen) en in het begin alvast één of meerdere keren te snoeien (toppen).
Verschillende potten
Terug naar de potten, want daar hebben we het nog steeds over. Naast de maat vallen er qua plantenpotten namelijk ook verschillende vormen en materialen te kiezen. Ga maar eens naar een tuincentrum, dan vind je een keur aan potten. Er zijn terracotta potten, plastic potten, vierkante potten, ronde potten, diepe potten, brede potten en biologisch afbreekbare potten. En speciaal voor wietplanten zijn er dan ook nog potten van textiel (ook wel smart pots) en plastic potten met een heleboel gaatjes erin (air-pots).
Er zijn met andere woorden een hoop verschillende soorten potten te koop. Laten we er om te beginnen een paar afstrepen die niet zo handig zijn voor wietplanten. Dat zijn de terracotta potten, de biologisch afbreekbare potten, en hele ondiepe potten. Terracotta potten zijn wijd en gemaakt van klei, wat ervoor zorgt dat de aarde vrij snel uitdroogt. De wortels groeien verder snel vast in de klei, en omdat de potten hard zijn, zorgt dit ervoor dat verpotten bijna niet te doen is.
Biologisch afbreekbare potjes zijn ook niet zo geschikt. Ze zijn bedoeld voor kleine plantjes om met pot en al te kunnen verpotten, omdat het materiaal vanzelf vergaat. Dit klink handig maar een wietplant groeit veel sneller dan de plantjes waarvoor deze potjes bedoeld zijn. Het materiaal breekt dan ook niet snel genoeg af voor een cannabisplant, waardoor die niet door het materiaal heen kan groeien.
Hele ondiepe potten kun je ook beter links laten liggen. Een wietplant uit een zaadje heeft namelijk een penwortel die graag diep de grond in gaat. Dit helpt de plant om diep water te vinden, en zorgt voor een stevige verankering in de grond. Een ondiepe pot houdt de penwortel dan ook tegen, en dit kan er bij autoflowers soms zelfs voor zorgen dat ze te klein blijven. Die beginnen namelijk vaak al met bloeien wanneer de penwortel de bodem van de pot heeft bereikt.
Slimme potten voor wietplanten
Door met de potten nu die wél goed zijn voor wietplanten. Dat zijn vierkante en ronde plastic potten, smart pots van textiel en de Air Pots met al hun gaten aan de zijkant. Smart pots en Air Pots hebben eigenlijk hetzelfde effect op het wortelgestel, alleen is de Air Pot een merknaam. Dit zijn plastic potten met een speciale structuur waardoor de wortels naar de gaten in de zijkant groeien. Deze potten kun je ook als het ware van de kluit van je plant ‘afpellen’ zodat je ze gemakkelijk kunt verpotten.
De werking van smart pots en Air Pots zorgt voor een beter vertakt wortelgestel van een wietplant. Dit komt omdat de wortels aan de rand van de potten in het textiel groeien, of bij een van de gaten komen, en dan uitdrogen. Het effect hiervan is dat er in het midden van de kluit meer nieuwe worteltjes gaan groeien, en de pot dus beter doorgroeid raakt.
Je kunt er een heel mooi ontwikkeld wortelgestel kweken met de slimme potten, alleen dien je je wietplanten in deze potten wel wat vaker water te geven. Door de gaten en het ademende textiel droogt aarde in dit soort potten namelijk iets sneller uit. Iets meer werk dus maar het zorgt er ook voor dat je niet zo snel te veel water aan je wietplant geeft. Zowel smart pots als Air Pots kun je trouwens vrij gemakkelijk zelf maken als je wilt.
Plastic plantenpotten zijn ook goed voor wietplanten
Wil je het allemaal wat eenvoudiger houden, dan kun je gewone plastic plantenpotten voor je wietplanten gebruiken. Zolang er onderin maar wat gaten zitten voor de afwatering, dan zijn plastic potten uitstekend om wiet in te kweken. Als je ze speciaal voor dit doel gaat kopen, kies dan bij voorkeur vierkante plastic potten. Deze zijn iets beter dan de ronde plastic potten, omdat de wortels hierin iets beter ontwikkelen. Ze groeien voornamelijk wat minder snel in rondjes in een vierkante pot, waardoor het wortelstelsel iets beter ontwikkeld en vertakt raakt.
Kweek je autoflowers dan is het verder ook aan te raden om in het begin een vrij diepe vierkante plastic pot van één tot twee liter te gebruiken. Deze zijn te koop bij gespecialiseerde kweekwinkels, en online gemakkelijk te vinden via Google. Het voordeel hiervan is dat de penwortel de bodem niet zo snel bereikt, en je autoflower daardoor over het algemeen wat groter wordt. Mits je hem op tijd verpot natuurlijk!
Welke maat pot, en hoe groot wordt een wietplant dan?
Als je een keuze voor het soort pot hebt gemaakt, dan is het nog de vraag welke maat je het beste kunt nemen? Dat hangt voornamelijk af van of je autoflowers kweekt, en hoe groot je je wietplant uiteindelijk wil laten worden als het geen autoflower is.
Voor autoflowers kun je het beste een pot van 12 tot maximaal 30 liter kiezen. De meeste autoflowers bereiken hun volle potentie wel in een pot tussen de 12 en 20 liter. Voor autoflowers die wat groter kunnen worden, de zogenaamde super-autoflowers, kies je een wat grotere pot tot 30 liter.
- 20 centimeter plant = 5-literpot
- 40 centimeter plant = 10-literpot
- 60 centimeter plant = 15-literpot
- 80 centimeter plant = 20-literpot
- 1 meter plant = 25-literpot
- 1,2 meter plant = 30-literpot
Niet autoflowers worden doorgaans zo groot als de omstandigheden en hun pot toelaten. Kies in dat geval een pot uit het lijstje hierboven. Let wel op want dit is een indicatie voor hoe groot een wietplant in een bepaalde maat pot kan worden. Laat je je plant door middel van training breder worden, dan wordt ie natuurlijk ook minder hoog. Ook kan een wietplant met een beter vertakt wortelgestel groter worden dan een plant met minder goede wortels in dezelfde maat pot.
(advertentie)