- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Wat zorgt voor wietplanten met keiharde toppen?
Toppen kweken die zo hard zijn als kogels, of op zijn minst net zo hard als de toppen zoals je ze van de coffeeshop gewend bent. In de praktijk blijkt dat vaak niet voor iedere hobbykweker vanzelfsprekend. In dit artikel gaan we eens kijken naar wat het is, wat nou voor die kogelharde toppen zorgt.
Niet alle wietsoorten produceren toppen met dezelfde structuur. Het is onder kwekers van wiet bijvoorbeeld wel redelijk bekend dat indica’s over het algemeen dikkere en ook wat hardere toppen aanmaken dan sativa’s. Dus ook wanneer het om het kweken van harde toppen gaat, is een goed genetisch uitgangspunt van belang. Ervan uitgaande dat je de genetica in huis hebt die je het liefst wil kweken, wordt de hardheid van de toppen beïnvloed door de volgende zaken.
- In de meeste gevallen zouden toppen harder en beter ontwikkeld kunnen worden doordat planten niet genoeg licht krijgen.
- Ook worden wiettoppen vaak niet mooi hard wanneer de temperatuur niet optimaal is. Wanneer het rond wietplanten te heet of te koud is, zullen toppen ook niet optimaal ontwikkelen.
- Wil je toppen kweken die optimaal hard en dik zijn, zorg dan ook voor een goede luchtcirculatie. Cannabis wordt in de natuur met behulp van de wind bevrucht dus het is logisch dat juist die toppen waar een briesje tegenaan blaast het best zullen ontwikkelen.
Licht
Licht is een heel belangrijke factor voor wietplanten, zo niet de allerbelangrijkste. Kort door de bocht gezegd kun je licht als voeding voor planten zien en de voeding als vitaminen. De hoogste toppen aan een plant worden dan ook het hardst, simpelweg omdat ze het meeste licht opvangen. Wil je een plant vetmesten geef haar dan meer licht en hou de voeding in balans.
Natuurlijk zit er ook een maximum aan de hoeveelheid licht, maar die bereik je als binnenkweker niet zo snel. Wel kan het voorkomen dat je lichtbron te dicht op de plant zit. Het wordt dan vaak te heet waardoor toppen ook niet goed kunnen ontwikkelen. Dit is ook de reden dat toppen onder HPS doorgaans iets minder hard en compact worden dan toppen die onder een LED kweeklamp groeien.
Een HPS lamp hang je dan ook niet zo dicht op je plant als een TL balk of een LED kweeklamp. TL-verlichting of spaarlampen in alle verschillende vormen kunnen zo dicht mogelijk op de planten, zolang als de warmte ervan maar geen probleem wordt. Bij LED lampen verschilt de afstand per type en merk. Vraag daarom aan de fabrikant of verkoper ervan op welke afstand de LED lamp moet hangen.
Voor HPS en andere hoge druk gasontladingslampen geldt dat ze door de warmteproductie meestal wat verder van de plant af moeten hangen. De ideale afstand tussen lamp en plant hangt bij dit soort kweeklampen af van het Wattage van de lamp. Een 150 Watt HPS hang je ongeveer 15 centimeter boven je planten, een 250 Watt lamp 25 centimeter, 400 Watt op 40 centimeter, een 600 Watt op 60 centimeter en een 1000 Watt HPS lamp dien je op een meter afstand van je plant te hangen.
Kleurtemperatuur
In de natuur bevat het licht aan het einde van de zomer, wanneer de plant bloeit meer licht in het rode deel van het kleurenspectrum. Binnen dien je dan ook in de bloeifase voor een rodere kleur licht te kiezen. Metaal halide lampen zijn daarom beter voor de groeifase, en HPS lampen zijn geschikter voor de bloeifase. Ook TL en spaarlampen hebben verschillende kleurtemperaturen waarbij het koelere blauwe licht beter is voor de groei- en het rodere licht beter is voor de bloeifase.
Dat gezegd hebbende zorgt het rode licht over het algemeen voor wat meer strek, terwijl blauw licht voor een compactere groei zorgt. Dit is nog een reden waarom full spectrum LED kweeklampen vaak hardere toppen oplevert dan het rodere licht van HPS kweeklampen. Daar staat wel tegenover dat HPS lampen doorgaans grotere toppen opleveren.
Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in graden Kelvin (K). Kies bij spaarlampen en LT voor de kleur 865 of 840 voor de groei, en 827 of 830 voor de bloei. De laatste twee cijfers op de verpakking staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin. Er wordt ook wel met een combinatie van kleuren gewerkt. Ook bij LED kweeklampen wordt de kleurtemperatuur in Kelvin vermeld. Let hierop bij je keuze voor een LED, en weet ook dat hoe hoger het getal is, hoe blauwer het licht van kleur is.
Temperatuur
Kleine lichte topjes kunnen ook veroorzaakt worden door een te hoge temperatuur bij de toppen. Bijvoorbeeld wanneer de lichtbron zich te dicht bij de top bevindt, of wanneer het in de zomer gewoon te heet wordt in een kweekruimte. Door de warmte gaat de top dan strekken, zodat hij eigenlijk uit elkaar groeit en daardoor luchtig en open wordt. Eigenlijk zou het in de hele kweekruimte dan ook niet warmer dan 27 graden moeten zijn.
Hangt je lamp te laag dan kun je dat gemakkelijk oplossen door de lamp wat hoger te hangen. Pak er een thermometer bij en zorg ervoor dat het rond de top van de plant onder de 27 graden Celsius blijft. Is de omgeving te warm, dan kun je proberen om meer lucht te verversen door een sterkere afzuiger te gebruiken. Er zijn ook kwekers die met airco’s aan de slag gaan.
Voeding en gezonde wietplanten
Nog een factor die een rol speelt bij de hardheid van wiettoppen is voeding. Een maximale hoeveelheid voeding tijdens de ontwikkeling van toppen, zorgt ervoor dat ze harder worden. Een waterige voedingsoplossing zorgt daarentegen voor wat meer strek en dus wat lichtere toppen. Het verschil dat voeding maakt is echter beperkt. Te veel voeding kan er daarnaast ook voor zorgen dat toppen helemaal niet goed ontwikkelen. Dit kan je opbrengst drastisch verlagen.
Het is dan ook vooral belangrijk om wietplanten zo gezond mogelijk te houden. Afgezien van de bovengenoemde omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat toppen wel of juist niet optimaal ontwikkelen, zal een gezondere plant betere wiet en mooiere en ook hardere toppen opleveren.