- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Water-eisen voor Wietplanten
Wietplanten nemen water en de daarin opgeloste voedingsstoffen op via een proces dat osmose wordt genoemd. Vloeistoffen hebben de eigenschap om door een semi-permeabel membraan te passeren totdat de concentratie aan beide kanten van het membraan gelijk is. Dat proces is osmose. Je kunt het vergelijken met luchtdruk, zoals lucht van een hoge drukgebied naar een lage drukgebied waait.
In het geval van wietplanten vindt dit proces plaats in de wortelhaartjes: deze zorgen ervoor dat water en voedingsstoffen de plant binnen kunnen komen. Wortelhaartjes bevatten een zoutoplossing en organische zuren die ervoor zorgt dat de opgeloste voedingsstoffen door het membraan heen gaan.
Zowel wietplanten in organische als hydrologische kweeksystemen geven de voorkeur aan water van een graadje of 30 Celsius. Met een simpel aquarium verwarmingselement in het voedingsvat kun je het water gemakkelijk op de juiste temperatuur brengen. Geef je met de hand water en maak je per voedingsbeurt water en voeding aan, dan kun daar ook even een verwarmingselement in doen. Je kunt ook een beetje warm kraanwater mengen.
Water type
Kweker zouden het type van hun water moeten weten omdat veel voedingsstoffen, vooral die voor hydrologische systemen, gemaakt worden voor hard- of zacht water. Hard water is water dat veel kalk (calcium en magnesium) bevat, en de waterhardheid verschilt per gemeente en wordt gemeten in Duitse Hardheid (dH). Hardheden boven de 15 dH kunnen worden beschouwd als moeilijk, gelukkig is de hardheid in de meest gebieden in Nederland onder de 15 dH, maar er zijn wel degelijk probleemgebieden, zoek op internet naar de waterhardheid in jouw gemeente. Als je douchekop, kraan en waterkoker een dikke laag kalk heeft heb je een grote kans dat het water in je gemeente te hard is.
Als je douchekop, kraan en waterkoker een dikke laag kalk heeft heb je een grote kans dat het water in je gemeente te hard is.
Als je organisch kweekt op aarde in een hard watergebied dan zul je regelmatig moeten spoelen met vers water. Water met een hardheid boven de 15 dH is moeilijk, tussen de 10 en 15 dH is prima voor wietplanten, en aan water met een hardheid onder de 5 dH zou je extra magnesium en calcium moeten toevoegen. Hard water heeft doorgaans een redelijk goede pH waarde.
Een hydrokweker zal doorgaans fosforzuur (pH-) gebruiken om de pH waarde omlaag te brengen. Je kunt als je met een gietertje water geeft, ook gewoon citroenzuur gebruiken, maar als je een automatisch systeem met druppelaars gebruikt niet. Door citroenzuur kunnen de druppelaars namelijk verstopt raken. Als je heel veel pH- nodig hebt om de pH waarde goed te krijgen kan er een disbalans ontstaan in de elementen en voedingsstoffen. Je zult dan op zoek moeten naar een andere bron van water, of over moeten stappen op een voeding die afgestemd is op hard water. Volgende week zullen we verder ingaan op alternatieve bronnen van water.
(advertentie)