- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Weet jij wat cannabis?
Wij zijn RollingStoned en wij mogen graag een jointje roken op zijn tijd. Jij misschien ook of wellicht ook niet. In ieder geval is dit artikel geschreven om jou te laten weten wat cannabis werkelijk is. Want wat je er in de grote media over hoort mist vaak enige nuance.
Wij zijn een cannabis website, hoewel we onszelf meer zien als een magazine over cannabis. Gewoonlijk schrijven wij onze artikelen dan ook voor mensen die reeds in cannabis (of wiet zo je wilt) geïnteresseerd zijn, maar dit artikel is deze keer speciaal voor jou geschreven. Jij, die je kennis over cannabis vanzelfsprekend moet hebben van wat je er in de media over hoort of leest. Je moet weten dat het beeld wat daar meestal geschetst wordt, gekleurd is door vooroordelen en verkeerde berichtgeving.
Harry J. Anslinger
De wietplant en de mensen die haar een warm hart toedragen worden namelijk al bijna een eeuw gedemoniseerd. Dat is in Amerika rond 1930 begonnen omdat Harry J. Anslinger – vergelijk hem met de eerste Amerikaanse minister die ging over het gebruik van genotsmiddelen – de cannabisplant verbood. Net als de bekende drooglegging van alcohol, en er een grote mediacampagne tegen doorvoerde. Er wordt gezegd dat zijn motieven voor de hetze tegen cannabis een racistische inslag hadden omdat veel gekleurde Amerikanen van de plant genoten in die tijd. Als je er meer over wil weten dan kun je deze Wikipedia pagina erop naslaan. Wat we duidelijk willen maken is dat hij jouw mening over cannabis en iedereen (Europese ministers niet uitgezonderd) die daar weleens van geniet waarschijnlijk heeft beïnvloed. Voor de tijd van Anslinger was cannabis echter een geaccepteerd medicijn. Sterker nog, Amerikaanse boeren waren zelfs verplicht om hennep te kweken om het leger van genoeg grondstoffen voor touw en zeilen voor schepen te voorzien.
Filmposters van propagandafilms tegen cannabis uit de jaren ’40
Wat is cannabis wel?
Anno 2015 is cannabis een ware geldboom! Slechts 1 wietplant levert in een maand of twee ongeveer 30 gram aan wiet à 5 euro = 150 euro op, vermenigvuldig dat met honderden planten en je snapt waarom men het risico van een arrestatie er graag voor over heeft. In de coffeeshop betaal je tegenwoordig wel 8 tot 12 euro voor 1 gram wiet. Een prijs die dankzij het verbod op cannabis megalomaan hoog is want wanneer boeren de plant in kassen zouden mogen telen zoals gewone groenten zou de kostprijs voor 1 gram naar schatting niet meer dan 1 euro zijn. Wiet kweken is dus dankzij het verbod lucratief en het is ook dankzij het verbod dat criminelen zich hier mee bezig houden. Trouwens, wanneer wiet legaal zou zijn zouden de telers geeneens criminelen genoemd worden, maar gewoon agrariërs.
Genotsmiddel
Maar cannabis is behalve een geldboom een genotsmiddel voor velen. Het is de meest gebruikte drugs – als je het zo zou willen noemen – wereldwijd, maar heeft in al die honderden – wellicht duizenden – jaren dat het gebruikt wordt nog nooit voor het overlijden van ook maar 1 persoon gezorgd. Verbazingwekkend nietwaar, voor een middel dat zo lang en zo veel gebruikt wordt? Cannabis is dus een zeer onschuldig middel, zeker wanneer je het vergelijkt met legale middelen als tabak (zes miljoen doden per jaar) of alcohol (2,5 miljoen doden per jaar).
Als genotsmiddel is wiet of hasj dus niet iets om heel bang voor te zijn, ook niet wanneer je eigen kinderen er mee experimenteren. Maar door het verbod erop mist het middel wel de juiste voorlichting. Een dodelijke overdosis is met cannabisproducten niet mogelijk, maar kan door verkeerd gebruik wel voor een slechte ervaring zorgen.
Het combineren met tabak bijvoorbeeld, zorgt voor een veel lomer en niet altijd prettig effect. Wanneer je het eet kun je al snel teveel binnenkrijgen waardoor het effect ook niet erg prettig is als een eerste kennismaking. Toch is dit de manier waarop velen voor het eerst in aanraking komen met cannabis omdat het combineren met tabak nu eenmaal de meest gebruikte methode is in Europa, aangespoord door de hoge prijs van het groene goud. Niet-rokers die voor het eerst cannabis proberen nemen dus liever een stuk spacecake waardoor het effect ook al snel teveel is.
Wie wel een prettige (eerste) ervaring met wiet of hasj wil hebben, doet er beter aan om het puur te roken en zeker niet in combinatie met tabak. En als je niet kunt roken dan is verdampen in een zogenaamde vaporizer een nog veel gezondere methode. Bij het verdampen krijg je alleen de werkzame stoffen binnen en wordt het plantmateriaal niet verbrand. Je merkt het effect snel, kunt dus stoppen wanneer je het nog prettig vind, en wanneer je verdampt krijg je ook geen schadelijke rook binnen omdat er geen verbranding plaatsvindt.
Effect
Cannabis is een psychoactief middel en werkt dus vooral in op je geestestoestand maar dat niet alleen. Het werkt ook in op je lichaam en geeft een lichamelijk ontspannen effect. Dat is ook de reden dat wiet zo’n goede pijnbestrijder is. Tussen de oren maakt cannabis je vooral heel gevoelig, euforisch en zelfbewust maar het versterkt ook gevoelens. Dit is ook de reden waarom wiet niet voor iedereen en voor iedere avond een goed idee is. Je moet je gewoon goed voelen voor je een avondje gaat blowen of zoals ze in België zeggen: smoren. Als je niet lekker in je vel zit, wacht dan met je eerste keer voor wiet en laat je ook nooit overhalen om enorme hoeveelheden te blowen. Het effect is het lekkerst wanneer je je goed voelt en in je eigen tempo. Slechte ervaringen hebben cannabis al meer dan genoeg een slecht imago gegeven in het verleden.
Verslavend
Cannabis is psychisch verslavend, maar dat is al het andere wat prettig is ook. Cannabispionier Kees Hoekert vatte het als volgt goed samen: “natuurlijk is wiet psychisch verslavend, maar dat is een vakantie in Spanje ook, er zijn mensen die er wel tien keer per jaar heen gaan. Alles wat leuk is is psychisch verslavend maar je hebt er weinig last van. Je krijgt er geen hoofdpijn van en ook geen kanker.”
Lichamelijk is wiet of hasj niet verslavend, maar omdat veel Europese blowers wiet met tabak combineren raken ze wel verslaafd aan de tabak en denken dan soms ten onrechte aan wiet verslaafd te zijn. Je moet weten dat nicotine in tabak misschien wel het meest verslavende middel op aarde is, en bovendien worden daar nog heel veel stoffen aan toegevoegd om het middel extra verslavend te maken. Het is eigenlijk een schande dat tabak niet verboden is, maar vrijwel iedere overheid verdient er jaarlijks veel geld aan accijnzen en belasting aan.
Hennep
Hennep is geen wiet of cannabis. Wanneer je dus een nieuwsbericht leest over een opgerolde hennepplantage wordt er eigenlijk een wietplantage bedoeld. Dit is nog zo’n voorbeeld van de onwetendheid van de media, en zelfs politieberichten hebben het over hennep in plaats van wiet, terwijl zij het toch zouden moeten weten. Zij arresteren immers mensen op grond van deze plantages.
Hoewel zowel hennep als cannabis (of marihuana of wiet) van dezelfde plantensoort afstammen, zijn het verschillende planten en dan met name door de afwezigheid van het psychoactieve bestanddeel THC. Wiet (cannabis, marihuana) is psychoactief en hennep is dat niet, desondanks is de teelt van hennep in Amerika nog steeds verboden. Een erfenis uit de tijd van Anslinger en nog zo’n goed voorbeeld van het schizofrene beleid rond dit gewas.
Hennep wordt vooral geteeld voor de ijzersterke vezels en in Nederland de laatste jaren ook als veevoer, gelukkig is de teelt van hennep hier niet verboden! Hennepvezels zijn namelijk ontzettend veelzijdig. Al in de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) zorgden hennepvezels voor de productie van touw en stof voor zeilen maar tegenwoordig zijn er nog veel meer toepassingen. Er kan plastic van gemaakt worden, cosmetica, bouwmaterialen, zelfs superbatterijen, papier en vermoedelijk nog veel meer! Dus de volgende keer als je hoort dat er weer een hennepkwekerij ontmanteld is, weet dan dat het of niet om hennep ging, of anders dat het eeuwig zonde was dat ze hem ontmantelden.
Deze scooter is gemaakt van hennepplastic, goed, goedkoop en milieuvriendelijk
Hennep is verder niet alleen heel erg veelzijdig, het is ook een heel milieuvriendelijk gewas om te kweken. Want waar andere gewassen zoals mais (veevoer) of bomen (papier) veel voedingsstoffen of water vragen voor de teelt, is hennep heel erg zuinig. Het maakt zelfs de grond vruchtbaar voor komende gewassen of vrij van vervuiling zoals radioactiviteit. Waarschijnlijk hebben we nog lang niet de ware potentie van hennep beschreven maar je snapt wat we willen zeggen, hennep is de meest veelzijdige plant ter wereld!
Medicijn
Wiet of cannabis is een eeuwenoud medicijn en dat herontdekken steeds meer mensen. In Israël wordt heel veel onderzoek gedaan naar cannabis als medicijn en in Spanje ontdekte men dat THC zelfs vormen van kanker kan genezen. Het gebruik van wiet gaat misselijkheid tegen onder andere bij chemotherapie en epilepsiepatiënten gaan van 200 naar slechts enkele aanvallen per maand door CBD, een van de naar schatting 85 werkzame stoffen uit cannabis. Ook spasmen verdwijnen door wiet als sneeuw voor de zon, in januari van 2015 publiceerden wij een video van Billy, waarop te zien is hoe hij in een paar minuten tijd van zijn ongecontroleerde spasmen afkomt door het roken van een paar haaltjes wiet.
De medicinale mogelijkheden van cannabis zijn gigantisch en er lijken dagelijks toepassingen bij te komen, wij hebben hier nog niet eens de helft van de verhalen beschreven die we het afgelopen jaar publiceerden. Het verbod op cannabis zorgt ervoor dat patiënten een noodzakelijk medicijn niet kunnen krijgen en daardoor soms zelfs sterven, is dat niet een veel grotere misdaad? Het is dus ontzettend belangrijk dat er meer onderzoek gedaan wordt en dat patiënten die het nodig hebben, toegang krijgen tot betaalbare cannabis. Onderzoek kan in veel gevallen pas gedaan kan worden na legalisatie, wie weet wat cannabis ons nog meer kan brengen?
Growshopwet
Zoals je waarschijnlijk wel weet was Nederland in 1976 zeer vooruitstrevend door als eerste land ter wereld cannabisgebruik uit het strafrecht te halen. Liefhebbers kunnen sinds dat jaar gelukkig genieten van wiet zonder bang te hoeven zijn voor vervolging. Een goede keus, zo blijkt. Het gebruik van wiet is niet toe- maar afgenomen en landen als Uruguay, Jamaica, Spanje, Tsjechië en Amerika hebben inmiddels het cannabisgebruik naar goed Hollands voorbeeld uit het strafrecht gehaald of dat beleid aanzienlijk versoepeld.
De Amerikaanse staat Colorado heeft Nederland inmiddels ruimschoots ingehaald als het om cannabis gaat. Niet alleen het medicinale gebruik is hier volledig legaal, maar ook als genotmiddel mag je hier vrijelijk van wiet genieten. Dit voorbeeld geeft ons een goed inzicht van de gevolgen van een legalisatie: de criminaliteit is er gedaald, de jeugd blowt er niet meer door en het levert de Amerikaanse staat ontzettend veel geld op.
In Nederland hebben we tegelijkertijd met de legalisatiegolf in de rest van de wereld, helaas te maken met een demonisering van cannabis. Terwijl de rest van de wereld reguleert of zelfs legaliseert hebben wij te maken met een minister die Opstelten heet. Hij heeft aan (legale) cannabis een broertje dood en verbiedt liever alles, en dat terwijl burgermeesters van 54 Nederlandse gemeentes – die dagelijks met problemen door het huidige beleid te maken hebben – een noodkreet uitroepen en een zogenaamd joint-manifest ondertekenen oproepen tot versoepeling van het beleid. De burgermeesters kunnen de gevolgen van Opsteltens beleid niet langer aanzien en roepen op tot verandering. Opstelten wil hier echter niets van weten, louter om persoonlijke redenen, hij wil namelijk liever niet de minister wil zijn die cannabis legaliseert.
Hoe ironisch is het dat deze minister Opstelten, een verstarde oude man die inmiddels de 70 al gepasseerd is, nog vlak voor zijn aftreden een nieuwe wet in werking laat gaan die de belastingbetaler veel geld kost en ons jaren terug in de tijd plaatst: de in de volksmond geheten growshopwet. Zeker wanneer je bedenkt dat de minister Opstelten gedwongen moest aftreden dankzij een schandalige hasjdeal met crimineel (alleen maar dankzij het beleid) Cees H. Opstelten wilde dus niet de minister zijn die cannabis legaliseerde, maar hij was wel in voor een dealtje met een grote hasjbaron.
De in de volksmond geheten growshopwet maakt iedereen die meewerkt voorbereidingen aan grootschalige hennepteelt (lees: wietteelt) schuldig aan deze grootschalige teelt. Helaas maakt justitie al sinds het intreden van deze wet misbruik ervan. Winkels van gewone ondernemers zoals jij en ik worden gesloten voor het op voorraad hebben van aarde en gieters en zelfs grinders, molentjes niet groter dan een pakje sigaretten worden in beslag genomen als zijnde knipmachines. Justitie weet bij god niet waar ze mee bezig is, want de wet is ontzettend vaag. Het wachten is op een rechter die de justitie terugfluit maar ondertussen worden de ondernemers weggezet als criminelen en hun bedrijven kapot gemaakt. Welk bedrijf kan een jaar overleven zonder omzet? Wachtend op een uitspraak van een rechter.
Verandering
Verandering in het beleid komt alleen tot stand nadat de publieke opinie – jouw mening dus – is veranderd. Nadat jij beseft dat het verhaal wat je voorgeschoteld krijgt niet waar is en ze je dat verhaal dus niet langer kunnen verkopen. Misschien geniet je zelf weleens van een jointje, misschien ook niet. Maar cannabis, hennep en wiet horen niet in het strafrecht thuis maar onder volksgezondheid. Wiet is een relatief onschuldig middel en een medicijn dat velen nu nog wordt onthouden en waar – door verboden – veel te weinig onderzoek naar wordt gedaan. Dat moet veranderen.
Bedankt voor het lezen van dit artikel. Mocht je vinden dat er onwaarheden in staan dan horen wij dit graag.
(advertentie)