- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Welk lichtspectrum moet mijn led hebben?
HPS en metaal halide kweeklampen zijn rechttoe rechtaan. Je kiest zo’n lamp voornamelijk op wattage en het voorschakelapparaat. Bij leds is de keus echter wat moeilijker te maken; ieder merk lijkt andere leds te gebruiken en heeft weer een ander kleurenspectrum. Dus hoe kies je er een die aan je eisen voldoet?
Het klinkt op zich logisch om gewoon de beste led kweeklamp te willen gebruiken, maar toch kun je beter kiezen op basis van je eigen voorkeuren en kweekomstandigheden. Wil je bijvoorbeeld een heel plantenleven met één en dezelfde led kweken, of zoek je alleen een ledlamp voor de groeifase en bloei je liever af onder een HPS of andere led?
Lumen vs. PAR
Bij led specialist ledparadise krijgen ze vaak vragen van klanten die simpelweg op zoek zijn naar de beste led kweeklamp. Wie op zoek gaat naar de beste led komt vaak bedrogen uit. De led die de meeste lumen produceert is namelijk niet per se de beste led. Lumen worden vooral gebruikt voor licht dat wij met onze ogen kunnen zien. Planten nemen echter ook licht op dat wij mensen niet kunnen zien. PAR (Photosynthetically Active Radiation) zegt wat dat betreft meer over de hoeveelheid licht voor planten. Dat geeft namelijk een hoeveelheid door planten opneembaar licht aan.
De PAR-waarde van een led kweeklamp is echter alleen relevant wanneer die lamp ook licht in het juiste kleurenspectrum produceert. Wanneer een lamp immers een grote bak licht produceert waar de plant geen behoefte aan heeft, is al die lichtkracht dus vrij nutteloos. Het gaat dus om de combinatie van lichtkracht en lichtspectrum én de behoefte van planten die ook nog eens verandert naarmate de planten groeien en bloeien.
Het is pas wanneer het kleurenspectrum optimaal is voor de fase van de plant, én de lamp voldoende lichtkracht heeft voor de behoefte van de kweker, dat je van een goede led kweeklamp kunt spreken. Er zijn heel wat krachtige en ook dure led kweeklampen waarvan het spectrum niet in orde is. Die lampen zijn hun geld dus ook niet waard.
Welke kleur in welke fase?
We stipten het al even aan, maar ook de levensfase van de plant bepaalt de behoefte aan licht in een bepaald deel van het kleurenspectrum. Even kort door de bocht gezegd is het zo dat groeiende wietplanten een grote behoefte hebben aan blauw licht, en bloeiende planten beter presteren onder rood licht. Led fabrikanten weten dit en presenteren je er verschillende oplossingen voor.
Sommige merken zoals KIND LED en Budmaster produceren vooral deze twee kleuren (blauw en rood). Dit soort led kweeklampen produceren voor het oog het bekende paars gekleurde licht. Andere producenten zoals Spectrum King en Fluence Bioengineering kiezen ervoor om het zonlicht zoveel mogelijk na te bootsen met een zogenaamd full spectrum licht. Zij stellen dat blauw en rood licht weliswaar nodig zijn voor de fotosynthese, maar dat de andere kleuren uit het spectrum ook bijdragen en bijvoorbeeld nodig zijn om bepaalde plant-hormonen aan te maken. Dit soort led kweeklampen produceren een voor het oog wit licht.
Er zijn ook fabrikanten die kiezen voor een lichtspectrum op maat. In plaats van één redelijk goed licht voor het hele plantenleven, maken zij leds speciaal voor de groeifase en speciaal voor de bloeifase. Dat kunnen twee verschillende lampen zijn, maar bijvoorbeeld ook één lamp waarbij je het lichtspectrum kunt aanpassen aan de levensfase van de plant.
kleuricoon
Om je een handje te helpen door de wereld van led kweeklampen en hun kleurenspectrums, heeft ledparadise.eu hun lampen op de website voorzien van een herkenbaar kleuricoon. Aan de hand van een van de vier icoontjes zie je daardoor in één oogopslag of de betreffende led een volledig spectrum aan licht uitstraalt, voornamelijk blauw en rood licht produceert voor de hele cyclus, of alleen blauw of rood voor de groei- dan wel bloeifase.
Groei
Led lampen met een groeispectrum geven overwegend blauw licht en zijn eigenlijk alleen geschikt voor planten die alleen maar moeten groeien en niet hoeven te bloeien. Het groeispectrum is daarmee ook uitermate geschikt om jonge plantjes mee op te kweken.
Bloei
Leds met een bloeispectrum geven overwegend rood licht en zijn vooral bedoeld om maximale bloeikracht over te brengen op de plant. Lampen met een bloeispectrum hebben dus pas later in de levenscyclus van de plant echt nut en zijn uitermate geschikt om extra bloeikracht te geven in de bloeifase.
Full Cycle
Full Cycle led kweeklampen zijn geschikt voor de gehele levenscyclus van de plant en zijn uitgerust met voornamelijk blauwe en rode LED’s. Deze kweeklampen geven een voor het oog paars licht. In sommige gevallen zijn deze kweeklampen uitgerust met verschillende standen, waarmee je het spectrum toch iets meer af kunt stemmen op groei of bloei.
Full Spectrum
Full Spectrum led kweeklampen zijn geschikt voor de gehele levenscyclus van de plant en maken gebruik van alle kleuren van de regenboog. Deze kweeklampen geven een voor het oog wit/geel licht. Het spectrum van deze groep kweeklampen is meestal niet aan te passen.
Kom je er na deze uitleg over led kweeklampen en hun kleurenspectrums nog niet helemaal uit? Schroom dan niet om de specialisten van ledparadise om hulp te vragen.
(advertentie)