- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Welk materiaal reflecteert licht het best?
Voor niets gaat de zon op, maar kunstlicht is daarentegen behoorlijk kostbaar. Zonder extra stroom te verbruiken kun je toch voor meer licht op je wietplanten zorgen. Namelijk door de wanden van je kweekruimte beter te laten reflecteren.
Witte wanden zijn een absolute minimale vereiste voor een goede kweekruimte, maar een witte want refelcteert zeker niet optimaal. Een wit geschilderde muur heeft namelijk een belangrijk nadeel als het op reflectie aankomt. Een witte wand zorgt namelijk voor een diffuse verspreiding van licht, een weerkaatsing in alle richtingen dus. Maar zijn spiegelende wanden een betere optie? Voor een antwoord op die vraag moeten we er wat dieper op in gaan, de feiten op een rijtje zetten. Wanneer licht op een oppervlakte valt, hangt het van het materiaal van die oppervlakte af hoe het licht weerkaatst wordt. Er zijn een paar mogelijkheden.
Een witte wand zorgt voor een diffuse verspreiding van licht, een weerkaatsing in alle richtingen dus
- Het licht kan geabsorbeerd worden. De oppervlakte wordt daardoor warm en zendt de energie weer uit in de vorm van warmtestraling (infraroodstraling).
- Het licht wordt verstrooid (diffuse weerkaatsing). Het licht kaatst alle kanten op. Daardoor kunnen wij voorwerpen vanuit alle richtingen zien.
- Het licht wordt spiegelend teruggekaatst. Het licht kaatst maar één kant op. Dit treedt op bij spiegels, stukjes glas enz.
- Het licht wordt gedeeltelijk teruggekaatst en een deel gaat door het reflectiemateriaal heen.
Zwart-wit folie
Wanneer je de wanden van je kweekruimte wit hebt gekalkt, zal er een behoorlijke hoeveelheid licht verloren gaan vanwege de diffuse reflectie. Er worden dan lichtstralen naar plaatsen in je ruimte gekaatst waar je geen licht nodig hebt, namelijk daar waar géén planten staan. Elke keer dat licht wordt gereflecteerd verlies je een deel van het licht. In de praktijk verlies je hierdoor aanzienlijke hoeveelheden energie omdat het veelgebruikte zwart-wit folie of muurverf een deel van het licht absorbeert.
Zwart-wit folie laat geen licht door vanwege het absorberende vermogen van de zwarte laag. Wanneer je de zwarte laag van de witte zou kunnen afhalen, dan zou je goed kunnen zien dat de witte laag nog best veel licht doorlaat; licht dat dus niet wordt gereflecteerd. Hetzelfde gaat op voor een verflaag tenzij die echt dik is, maar ook dan heb je nog altijd die inefficiënte diffuse reflectie.
Bij wanden met daarop spiegelend materiaal heb je die diffuse reflectie niet meer, het licht wordt richting je planten gekaatst. Om die reden zijn reflectoren ook niet mat wit, maar van spiegelend aluminium gemaakt .
Spiegelende wanden
Met mat witte wanden bereikt minder licht je planten dan met spiegelende wanden. Bij een test met lumenmeters in een ruimte met spiegelende wanden bleek de lichtsterkte bij de buitenste planten toe te nemen wanneer de lamp hoger kwam te hangen! Eerst hing de reflector en lamp zo laag boven de planten dat er nauwelijks licht op de spiegelwanden viel, daardoor was de lichtsterkte recht onder de lamp erg hoog en aan de buitenkanten heel laag.
Aluminiumfolie is niet geschikt om wanden mee te laten spiegelen, dit zal namelijk steeds slechter licht weerkaatsen naarmate het aluminium oxideert
Door de lamp hoger te hangen viel er licht op de spiegelwanden en kregen de buitenste planten meer licht en de planten recht onder de lamp minder. Een betere lichtverdeling dus.
Alumium
Aluminiumfolie is niet geschikt om wanden mee te laten spiegelen, dit zal namelijk steeds slechter licht weerkaatsen naarmate het aluminium oxideert. Ook kreukt het te veel waardoor je brandpunten of zogenaamde hotspots kunt krijgen. Je zult op zoek moeten naar een spiegelende folie (of tape) die strak tegen je wanden geplakt kan worden, zodat brandpunten worden voorkomen. Sommige anti-detectie folie is een behoorlijk goede optie omdat het weinig tot geen licht doorlaat, en het je kweekruimte ook nog eens heel goed isoleert.
Ideaal als reflectiemateriaal zijn aluminiumplaten welke in een zuurstofloze ruimte (inerte atmosfeer) spiegelglad gemaakt zijn en voorzien van een dunne laag doorzichtige coating . De coating voorkomt de oxidatie van het aluminium. De meeste armaturen zijn om deze reden van dit soort aluminium gemaakt. Als je het voor je kweektent zou willen gebruiken kun je terecht bij G-Tools. Zij verkopen namelijk speciale platen (Yield Panels) van zulk materiaal dat licht absoluut het beste reflecteert.
Normale spiegels zou je ook kunnen gebruiken maar deze reflecteren minder licht dan je zou verwachten. Je ziet jezelf wel heel scherp in een spiegel maar er treden toch relatief grote lichtverliezen op omdat het licht twee keer door een laag glas heen gaat. Er zijn tegenwoordig ook goede folies te koop die ook bedoeld zijn om tegen de wanden van kweekruimtes te plakken.
(advertentie)