- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Welke aarde voor microkweekkast?
De lezersvraag voor Muna gaat deze week over aarde. Coby heeft een MiniGrow Box gereserveerd, maar aangezien ze daar nog op moet wachten en haar wiet bovendien bijna op is, wil ze straks meteen kunnen beginnen. Maar welke aarde levert toch het beste resultaat in zo’n microkweekkast?
Beste Muna,
Hierbij een vraag van een nitwit op het gebied van wiet kweken. Helaas heb ik geen foto van mijn wietplantjes omdat de hele kweek (waarschijnlijk door verkeerd licht en gewone potgrond) is mislukt.
Ik sta ingeschreven voor een MiniGrowbox bij de Dutch Headshop, een voor mij heel dure maar wel ideale oplossing om 1 wietplant per keer te kweken, omdat het een geheel kant en klare kweekkast is waarbij geen licht te zien is en niets te ruiken. Erg belangrijk als je ingebouwd zit tussen de buren die er een hobby van hebben gemaakt om te roddelen en uitvoerig voor het raam te staan koekeloeren.
Met veel belangstelling heb ik uw artikel gelezen over de potgrond voor beginnende wietkwekers maar het vreemde is dat de medewerk(st)ers van de Dutch Headshop “gewone” aarde aanraden bij de autoflowering wietzaden die ik nog heb liggen en waarmee ik wil gaan kweken.
Zou dit kunnen liggen aan de geavanceerde manier van kweken met de growbox (kan o.a. ook met een app) of zou u mij gewoon aanraden om mijn gevoel te volgen en en Allmix bestellen van BioBizz? Hij is pas half juli te leveren en ik zit bijna zonder medicinale wiet vandaar dat ik graag alle benodigdheden bij de hand heb om gelijk met de kweek te beginnen. Alvast dank voor een reactie indien mogelijk.
Met vriendelijke groet, Cobie
Welke aarde voor beginners?
Hoi Coby, Ik wilde je al doorverwijzen naar mijn eerdere artikel over aarde voor beginnende kwekers, maar die heb je al gelezen. Ik zal je adviseren, maar persoonlijk denk ik dat de aarde niet de oorzaak geweest kan zijn voor het mislukken van je eerste kweek. Ik heb wiet gekweekt in speciale voorbemeste aarde, lightmix, moestuingrond en kokos en steenwol. Alle aardemengsels en andere mediums doen gewoon hun werk, hoewel je natuurlijk wel de hoeveelheid voeding aan de gebruikte aarde moet aanpassen.
Ook de kweekkast of -tent heeft geen invloed op de aarde die je het beste kunt gebruiken. Je hebt zo’n mooie MiniGrow Box gereserveerd, maar ook daarin kun je gewoon met de Allmix kweken als je daar goede ervaringen mee hebt. In de compacte CNNBS G-Kit wordt ook zonder problemen met allerlei soorten aarde gekweekt, en die is toch ook heel geavanceerd 😉
Ook in een bescheiden kweekkast kun je met alle verschillende aardesoorten kweken.
Ik denk wel dat ze je bij Dutch-Headshop ‘gewone’ aarde aanraden, zodat je de hoeveelheid voeding voor je plant nog goed kunt aanvullen. Gewone aarde wordt in kwekerskringen ook wel lightmix genoemd. Er zit voor ongeveer twee weken voeding in. Meestal kan een klein plantje wel wat langer dan twee weken met de aarde doen, maar op een gegeven moment zul je zelf moeten bijvoeden. Dit gaat uiteraard makkelijker dan een teveel aan voeding uit de grond halen.
Aangezien overvoeden een van de meest gemaakte kweekfouten is, is het op zich logisch dat Dutch-Headshop je een lightmix of ‘gewone’ aarde aanraadt. Je hoeft dit advies natuurlijk niet op te volgen wanneer je liever met Allmix werkt. Allmix van Bio Bizz is trouwens een aarde die ook heel geschikt is voor beginnende kwekers. Het is biologisch en bevat ruimschoots voeding zodat je je daar het grootste deel van je kweek geen zorgen meer over hoeft te maken. Ook het bodemleven is in Allmix al aanwezig waardoor je geen rekening met de pH-waarde (zuurtegraad) hoeft te houden, en de wortels een handje worden geholpen door nuttige bacteriën. Deze aarde zou je prima kunnen gebruiken.
Leer je plant lezen
Het komt erop neer dat je kweeksucces eigenlijk niet afhangt van het soort aarde, maar wel van je vermogen om de planten te lezen. Overbewateren en overvoeden zijn de meest gemaakte kweekfouten. Als je die alleen maar weet te voorkomen, zal je plant in de meeste gevallen met liefde, heerlijke wiet voor je produceren.
Door goed naar je plant te kijken, kun je gemakkelijk aan haar zien of ze meer of minder water of voeding nodig heeft. Je ziet het aan de bladeren. Hangen die naar beneden en voelen ze daarbij ook slap aan, dan staat je wietplant uit te drogen. Krullen de bladeren naar beneden, maar voelen ze wel stevig aan, dan heeft je wietplant wat teveel water gehad. Probeer de waterhuishouding zo in evenwicht te brengen, dat de bladeren schuin omhoog staan.
Aan de kleur van de bladeren kun je zien hoe het met de voeding zit. Hoe lichter groen de kleur, hoe meer behoefte aan voeding. Zijn de bladeren diep donkergroen van kleur, dan hebben ze meer dan genoeg voeding. Verdorren of vergelen de bladpunten, dan geef je echt teveel voeding. Probeer te mikken op een mooie diepgroene kleur, dan zit het wel goed met de voeding.