- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Welke lichtkleur kweekt de beste wiet?
Van alle factoren in een kweekruimte is licht met voorsprong het meest bepalend voor de groei en oogst van wietplanten. Daarbij is niet alleen de intensiteit van het licht van belang maar zeker ook de golflengte, oftewel het lichtspectrum. Dus welk lichtspectrum kweekt de beste wiet?
Omdat licht zo’n enorme invloed heeft op de kwaliteit en de kwantiteit van planten, zijn kwekers altijd op zoek naar betere kweeklampen en het beste lichtspectrum. Zeker in de afgesloten kweekruimtes waar wietplanten doorgaans groeien, is de kleur en intensiteit van het kunstlicht van groot belang.
Zonlicht vs kunstlicht
Sommige kwekers zullen zeggen dat zonlicht nog altijd de beste lichtbron is maar dat is niet per se in iedere situatie het geval. Jazeker, zonlicht bevat alle kleuren en planten zijn in miljoenen jaren geëvolueerd om optimaal gebruik te maken van het licht van de zon. Voor wietplanten buiten is er geen betere lamp dan die van moeder natuur maar binnenkwekers stellen hele andere eisen aan hun wietplanten. Binnen zijn korte bossige wietplanten met veel vertakkingen bijvoorbeeld veel efficiënter dan de hoge wietplanten met de structuur van een kerstboom die je buiten ziet.
Door het lichtspectrum aan te passen kunnen kwekers de structuur van hun planten beïnvloeden. Dat niet alleen want ook de concentratie aan bepaalde werkzame stoffen en aromatische stoffen worden beïnvloed door de kleur van het licht. Is zonlicht de beste kweeklamp? Wel voor buitenwiet maar niet per se voor wietplanten die binnen groeien en volledig van kunstlicht afhankelijk zijn.
Het effect van lichtkleur op wietplanten
Binnen spelen kwekers eigenlijk een beetje voor god, door hun planten van bepaalde kleuren licht te voorzien kunnen ze de groei van hun planten naar hun hand zetten. Specifieke kleuren hebben een grote invloed op wietplanten. Rood en ver rood licht zorgt er bijvoorbeeld voor dat internodes langer worden en bladeren klein blijven. Rood licht stimuleert ook de bloei bij wietplanten. Blauw licht zorgt in de groeifase juist voor de gewenste korte internodes en de aanmaak van mooie grote schutbladeren. UVB licht kan de kleur en de smaak en de aanmaak van essentiële olies en zelfs de productie van THC beïnvloeden.
Zelfs groen licht waarvan veel kwekers denken dat wietplanten het niet nodig hebben, heeft zijn effect op de groei. Het overgrote deel van zonlicht is zelfs groen!
Zelfs groen licht waarvan veel kwekers denken dat wietplanten het niet nodig hebben, heeft zijn effect op de groei. Het overgrote deel van zonlicht is zelfs groen! Groen licht kan in het spectrum van een intense witte kweeklamp heel efficiënt zijn en HPS kweeklampen bevatten ook een klein deel groen licht. De meeste led kweeklampen missen echter groen licht.
Het groene licht heeft geen invloed op de bloeihormonen maar penetreert het bladerdek en bereikt ook de onderste delen van wietplanten die voor rood en blauw licht onbereikbaar zijn! Wietplanten willen echter ook weer niet teveel groen licht maar een klein beetje groen licht (tot 10%) kan voor betere resultaten zorgen. Het groene licht zorgt er ook voor dat je de natuurlijke kleur van je planten beter kunt zien, en bladproblemen eerder opmerkt.
Kleurtemperatuur
Lichtkleur wordt onder meer uitgedrukt in graden Kelvin. Hoe lager het getal hoe warmer de kleur. Dit komt omdat de schaal gebaseerd is op de kleur en temperatuur van een heet gestookt stuk metaal. Hoe heter het metaal hoe witter/helderder het gloeit. Kweeklampen hebben doorgaans een lichtkleur tussen de 1500 en 8000 graden Kelvin en iedere kleurtemperatuur heeft zijn eigen effect op wietplanten.
- 5000 tot 8000 Kelvin = diep blauw licht: Stimuleert explosieve groei van bladeren en stammen
- 4000 tot 5000 Kelvin = licht blauw licht: Stimuleert goede groei van bladeren en stammen
- 4000 Kelvin = neutraal wit licht: Stimuleert normale groei
- 3700 tot 4000 Kelvin = warm wit licht: Stimuleert een snelle groei
- 3000 tot 3700 Kelvin = warm geel licht: Stimuleert de fotosynthese in alle stadia van de groei
- 1500 tot 3000 Kelvin = oranje/rood licht: Stimuleert de bloei
Rood en blauw licht is voor de groei van planten het belangrijkste. De meeste led kweeklampen bestaan dan ook voornamelijk uit rode en blauwe led diodes. Deze led kweeklampen herken je aan hun paarse licht, wanneer je rood en blauw immers mengt krijg je paars. Tegenwoordig worden echter steeds vaker witte leds of een combinatie van kleuren gebruikt die voor betere resultaten zorgen.
Dus hoewel wietplanten in een afgesloten kweekruimte niet van het volledige kleurenspectrum van de zon kunnen genieten, hebben ze dat ook niet per se nodig. Voor een optimale groei en de beste ontwikkeling hebben wietplanten echter wel iets meer nodig dan alleen het blauwe en rode licht van een led kweeklamp. Ook het overwegende oranje licht van een HPS kweeklamp is niet optimaal. Natuurlijk halen kwekers uitstekende resultaten met zulke kweeklampen alleen, maar het kán beter door kweeklampen te combineren.
Wanneer je een HPS kweeklamp als voornamelijke lichtbron gebruikt, kun je je resultaten enorm verbeteren door daar wat blauw licht van een metaal halide of een led kweeklamp aan toe te voegen. Gebruik je een paarse led kweeklamp, dan is een UVB lamp tijdens de laatste weken van de bloeifase een goede manier om meer THC in je wiet te krijgen. HPS kweeklampen stralen ook UV-licht uit.
Wil je meer en dikkere trichomen kweken, dan is een combinatie van led en HPS een uitstekende keuze. HPS kweeklampen zorgen met hun stralingswarmte voor veel verdamping en een gezonde sapstroom en een snelle groei. Trichomen worden doorgaans groter onder invloed van HPS kweeklampen terwijl led kweeklampen juist voor meer trichomen zorgen. Door de twee lichtbronnen te combineren kweek je meer én dikkere trichomen dan met HPS of led alleen.