- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Welke wietsoort moet ik kopen?
CNNBS TOP 50 #6 • Er zijn honderden wietsoorten meer dan er smaken schepijs zijn, en dát is al lastig kiezen. Dus hoe weet je welke wietsoort het goed zal doen in je kweektent en je vloeitje? Juist, door het aantal keuzemogelijkheden terug te brengen naar een schappelijk aantal. Wanneer je weet of het een autoflower, regulier of gefeminiseerd zaadje moet worden, kun je het aantal opties verder verkleinen door tussen de hoofdrassen sativa en indica te kiezen.
HET MEEST GELEZEN OVER CANNABIS IN 2017 #6
Je hebt op zijn zachtst gezegd nogal wat te kiezen als het om wietsoorten gaat. Er zijn honderden, misschien wel duizenden verschillende wietsoorten. Sommigen zijn regulier, anderen gefeminiseerd en dan heb je ook nog de autoflowers. Wat betekent dat eigenlijk? En wat is het verschil tussen sativa en indica wiet? Ruderalis?
De beginnende wietkweker heeft het maar moeilijk. Want wat kan hij of zij in godsnaam het beste kweken? Er zijn zoveel verschillende wietzaden te koop, en dan heb je nog altijd die ene vriend die zegt dat je beter af bent met een paar stekken van de lokale stekkenboer. Stekken hebben zich immers al bewezen, zijn allemaal vrouwelijk en zullen lekker snel bloeien, maar ook stekken hebben de nodige voor- en nadelen. Kortom: wat ga je kweken?
Typen en rassen
Om een goede keus te kunnen maken, is het wel handig dat je de verschillen kent tussen de vele opties. Stekken hebben zogezegd voor- en nadelen maar dat hebben reguliere, gefeminiseerde en autoflower wietzaden ook. Laten we eerst eens kijken wat de verschillen zijn, voordat we bepaalde wietsoorten onder de loep leggen. Juist, het type zaad is iets heel anders dan de cannabis soort of het specifieke ras. Maar zowel het type zaad als het ras zijn belangrijk. Eerst de typen, want er zijn vier verschillende manieren om wietplanten te vermeerderen.
Reguliere wietzaden zijn zoals het woord regulier al aangeeft gewone wietzaden. Wietzaden zoals ze in de natuur ook voorkomen. Ze ontstaan in de bloemen van vrouwelijke wietplanten nadat die bevrucht zijn door het stuifmeel van een mannelijke wietplant. Uit regulier wietzaad kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke wietplanten komen, ongeveer 50% van de zaden is vrouwelijk en de andere 50% is mannelijk.
Wanneer je met reguliere zaden kweekt, zullen daar dus ook mannelijke wietplanten uit komen. Wil je zelf nieuwe reguliere zaden maken, dan heb je mannelijke planten nodig om de vrouwelijke te bevruchten. Als je op zoek bent naar een moederplant om stekken van te maken, is het ook een goed idee om daar een vrouwelijke wietplant uit regulier zaad voor te nemen.
Gefeminiseerde wietzaden zijn wietzaden waar alleen vrouwelijke wietplanten uit komen. Gefeminiseerde wietzaden ontstaan wanneer een vrouwelijke wiettop bevrucht wordt door het stuifmeel van een andere vrouwelijke wietplant. Om een vrouwelijke wietplant stuifmeel te laten maken, wordt ze behandeld met zilverwater of andere stoffen. De hormoonbalans in de vrouwelijke wietplant wordt verandert hierdoor zodat ze mannelijke bloemen aanmaakt. Het stuifmeel uit deze bloemen bevat alleen de vrouwelijke chromosomen zodat het ook alleen vrouwelijke wietzaden kan produceren.
Gefeminiseerde wietzaden zijn makkelijk omdat je dan geen mannelijke wietplanten hoeft te kweken. Ze zijn helaas vaak ook enigszins gevoelig om hermafrodiet te worden. Kweek je met gefeminiseerde wietzaden, dan kan stress van het toppen of andere kweektechnieken er soms voor zorgen dat de plant hermafrodiet wordt en mannelijke bloemen gaat maken. Goed in de gaten houden dus die gefeminiseerde vrouwtjes!
Autoflower wietzaden zijn wietzaden waar én alleen vrouwelijke wietplanten uit komen én die automatisch in bloei gaan. Normaal gesproken bloeien wietplanten namelijk pas wanneer de dagelijkse donkere periode 10 uur of langer duurt. In de natuur is dat in het najaar wanneer de dagen korter worden.
Autoflower wietzaden hebben geen korte dagen of lange nachten nodig om tot bloei te komen, maar gaan vanzelf na een aantal weken in bloei. Dit is vooral handig wanneer je buiten wiet kweekt. Doordat een autoflower veel eerder bloeit, hoeft ze niet bij nat en regenachtig najaarsweer af te bloeien. Ze bloeit dus tijdens de zonnigste maanden, waardoor ze veel beter afrijpt en vaak ook dikkere toppen produceert als niet-autoflower buitenwiet.
Binnenkwekers kunnen met autoflowers snelle rondes draaien. Een autoflower doet er gemiddeld namelijk slechts een week of 12 over om van zaad tot oogstbare wiet te komen. Omdat het daarbij niet uitmaakt hoelang het dagelijks licht is, kan een binnenkweker autoflowers tot 24 uur per dag belichten waardoor de toppen nóg dikker worden.
Stekken zijn ook een optie om te overwegen. Degelijke stekken worden genomen van een 100% vrouwelijke moederplant afkomstig uit regulier zaad, waardoor stekken altijd vrouwelijk zijn. Top of train een stek zoveel je wil, er is geen verhoogd risico op herma’s zoals bij gefeminiseerde wietplanten.
Toch kleven er aan stekken wel nadelen. Ten eerste moet je ze maken of aankopen. Maak je ze zelf, dan heb je dus een moederplant en doorgaans ook een aparte groeiruimte nodig. Koop je ze in, dan loop je een verhoogd risico op ongedierte dat vanuit de stekruimte van de verkoper op de stek meelift naar jouw kweektentje. Je kunt ingekochte stekken wel preventief behandelen om ongedierte te elimineren.
Een ander nadeel van stekken, is dat de keuze voor een bepaalde wietsoort vaak erg beperkt is. Stekkenboeren verkopen dikwijls namelijk maar één of twee wietsoorten omdat stekken maken en moederplanten houden nu eenmaal best wat ruimte inneemt.
Sativa’s, indica’s en hybriden
Wanneer je een keuze tussen gefeminiseerde, reguliere, autoflower wietzaden of stekken hebt genomen, is het tijd om voor een bepaalde wietsoort te kiezen. Er zijn honderden verschillende soorten of strains, zoals ze in het Engels zeggen, dus kan het lastig zijn om een keus te maken. We kunnen deze keus echter wel wat makkelijker maken door de verschillende soorten onder te verdelen aan de hand van hun voorouders.
Wietplanten kennen namelijk slechts drie hoofdrassen. Afhankelijk van de gebieden waarin de voorouders van een wietsoort zijn geevolueerd, kunnen wietplanten namelijk indica’s of sativa’s zijn. De meeste moderne wietsoorten zijn echter hybriden, dus een combinatie tussen indica’s en sativa’s. Ze zijn dan vaak indica dominant of sativa dominant ofwel een echte hybride waarbij de invloed van sativa’s ongeveer even groot is als de invloed van indica’s. Als je de verschillen tussen indica en sativa wietplanten goed kent, kun je een redelijke inschatting maken van het effect, de smaak en de manier waarop een wietsoort groeit en bloeit.
Sativa wietplanten komen oorspronkelijk uit gebieden rond de evenaar zoals Thailand, Cambodja en bijvoorbeeld Mexico. Je herkent ze vrij snel aan hun lange uitgestrekte structuur en hun lange internodes. Onder gelijke omstandigheden worden sativa’s namelijk veel hoger dan indica’s, namelijk zo’n 1,5 tot 3,5 meter in de natuur. Ook de toppen zijn doorgaans langer. Die lijken bij Sativa’s over de hele lengte van een tak te groeien, terwijl indica toppen vaak alleen rondom internodes lijken te groeien.
Eenmaal gedroogd wegen sativa toppen echter vaak lichter dan indica toppen omdat de dichtheid lager is. Je kan een Sativa ook herkennen aan haar dunne lange bladeren met een heldere groene kleur. Sativa’s bloeien doorgaans ook langer dan indica’s en groeien in de bloeifase ook nog flink door.
Ook het effect en de smaak van sativa’s verschilt behoorlijk van dat van indica’s. Sativa’s geven de gebruiker doorgaans een veel energieker effect dan indica’s. De smaak van sativa’s is exotisch en zoeter dan dat van de meeste indica’s. Deze kenmerkende energieke high en zoete smaak maakt sativa’s geliefd. De lange bloeifase en uitgestrekte structuur maakt sativa’s wat lastiger te kweken en dus schaarser en duurder dan de meeste indica’s of indica dominante soorten. Sativa fans omschrijven het effect als energiek, creatief, vrolijk, dromerig en psychedelisch.
Indica soorten komen in de natuur voor in gebieden die een stukje boven de evenaar liggen zoals India, Afghanistan, Pakistan, Tibet en Nepal. Omdat ze van nature gewend zijn om te wortelen in bergachtige gebieden waar de weersomstandigheden sterk kunnen verschillen, zijn indica’s wat robuuster en kunnen ze beter tegen stress.
Een indica plant wordt vaak niet veel groter dan 1,5 meter en heeft qua vorm veel weg van een kerstboom. De bladvingers zijn veel breder dan die van sativa’s en de kleur is donkerder. Indica’s zijn compact en in de bloeifase ontwikkelen ze snel zware en geurige compacte toppen. Voordat een indica gaat bloeien, groeit zij eerst 50 tot 80 procent van haar totale lengte. Tijdens de bloeifase groeit de plant op een groeispurt aan het begin van de bloei na, dus niet of nauwelijks meer. Waar een sativa tot 16 weken nodig heeft om af te bloeien, kan een indica aan 6 tot 9 weken al genoeg hebben.
De werking van indica wiet wordt vaak samengevat als stoned en verdovend omdat het vooral een lichamelijk gevoel is. Indica’s hebben een heel relaxend effect; het is een echte ontspanner. Het effect kan zelfs zo krachtig zijn dat je alleen nog versteend op de bank wil zitten, de bekende couch-lock. Maar ook geestelijk doet een indica zijn ding. Het effect brengt rust in het hoofd en zintuiglijke waarnemingen zoals smaak, tast en gehoor kunnen worden versterkt. Een indica is ook zeer geschikt als medicinale wiet omdat het pijnstillend werkt en goed is tegen slapeloosheid.
Wat de meeste mensen niet weten is dat het bekende couch-lock effect van indica cannabissoorten wordt veroorzaakt door een hoge waarde aan Myrceen, een van de vele terpenoïden in cannabis. Indica’s bevatten meestal meer dan een half procent Myrceen en sativa’s bevatten over het algemeen minder dan een half procent van deze smaakstof.
Hybriden zijn kruisingen tussen sativa’s en indica’s. De meeste commerciële wietsoorten zijn overigens hybriden en zijn in meer of mindere mate dus sativa of indica dominant. Een goede hybride biedt je het beste van twee werelden, bijvoorbeeld een energieke high en een exotische smaak maar toch een niet al te lange bloeifase. Om de specifieke eigenschappen van een hybride te weten, kun je het beste te raden gaan bij het zadenbedrijf dat de hybride wietzaden verkoopt. Groei en bloei eigenschappen, de smaak en het effect worden doorgaans altijd op de websites van zadenbedrijven vermeldt.
Nu je het verschil weet tussen de verschillende typen en de verschillende soorten wietzaden, kun je hopelijk wat makkelijker een keuze voor een bepaalde wietsoort maken. Laat je keus niet alleen afhangen van de eigenschappen tijdens de kweek, maar kijk ook niet alleen naar de smaak of het effect van de wietsoort. Mocht je toch totaal nog geen idee hebben van wat er zoal te koop is, neem dan eens een kijkje tussen de vele wietsoorten die wij bespraken in de categorie Bud Babes.
[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertentie)