- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Westlanders willen met NatureCanDo mediwiet kweken
Drie binnen de tuinbouwwereld bekende ondernemers willen zo snel mogelijk starten met de teelt van medicinale cannabis in hun kassen. Daartoe heeft het consortium met de naam NatureCanDo een uitgebreid voorstel op papier gezet om hun licentieaanvraag bij Bureau Medicinale Cannabis kracht bij te zetten. Dat bidbook ‘Cannabis – Het volgende succesverhaal voor de nationale hightech tuinbouw’ maakt ook direct duidelijk waar het de heren vooral om gaat: geld verdienen!
NatureCanDo wil vergunning voor cannabisteelt
‘De teelt van cannabis voor medicinale en farmaceutische toepassingen heeft in Nederland veel potentie, maar komt nog niet van de grond. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten en Canada, waar deze ontwikkeling de afgelopen jaren wel krachtig van start is gegaan. Het onderzoek naar de toepassingen staat pas in de kinderschoenen, maar nu al staat vast dat vele ziekten direct baat hebben bij de werkzame stoffen in cannabis. Daarom willen wij in Nederland deze ontwikkeling ook op een professionele en gecontroleerde wijze oppakken en vragen wij via NatureCanDo een vergunning aan voor de teelt van cannabis.’
Aldus drie Westlandse ondernemers, die onder de naam NatureCanDo, graag hun kennis en ervaring in de reguliere tuinbouw willen gaan inzetten voor de legale teelt van (medicinale) cannabis in Nederland. Om hun licentieaanvraag bij het Bureau Medicinale Cannabis kracht bij te zetten, heeft het consortium een zogeheten position paper geschreven met de titel ‘Cannabis – Het volgende succesverhaal voor de nationale hightech tuinbouw‘.
Tomaten inruilen voor wietplanten
Daarmee is de insteek van hun wietplannen meteen duidelijk: geld verdienen. Niks mis mee natuurlijk, en inmiddels ook al langer de alledaagse praktijk in Noord-Amerika waar de ‘suits’ (investeerders en zakenmensen) een groot deel van de legale cannabisindustrie in sneltreinvaart overnemen of al hebben overgenomen. Dinsdagavond kwam hun position paper aan bod in de gemeenteraad van Westland, die al eerder heeft aangegeven positief te staan tegenover de teelt aldaar van medicinale cannabis.
Wie zijn de 3 Westlandse ondernemers die de paprika’s, bloemen en tomaten graag willen inruilen voor de veel lucratievere wiet? Vakblad Groenten & Fruit weet precies wie er achter NatureCanDo zitten. We citeren hen even: ‘Kees Valstar is, na de verkoop van zijn aandelen in Best Fresh Group aan zijn broer, oprichter van Healthy Plant Products dat zich richt op bestanddelen van cannabis. John Harting is tomatenteler op 30 hectare met geothermie en eigen afzet. Daarnaast participeert hij in andere bedrijven. Bram van Marrewijk is oprichter van het huidige adviesbureau AABnl. Na het terugtreden uit de directie en gedeeltelijke verkoop van de aandelen aan het personeel is Van Marrewijk actief als investeerder in tuinbouw, woningbouw- en bedrijfsprojecten.’
‘Pas regelgeving aan omwille van medicinale toepassingen’
Natuurlijk pakken Kees, John en Bram de dollartekens in hun ogen netjes in met een maatschappelijk verantwoord pleidooi over het nut en de noodzaak van de teelt van (medicinale) cannabis in hun Westlandse kassen. Zo schrijven ze o.a. het volgende in hun 10 pagina’s tellende bidbook:
‘Veel landen om ons heen hebben nu al regelgeving die een hogere dosis THC en CBD in producten toestaan, dan in ons land wettelijk is toegestaan. Daarom roepen wij de politiek en de bestuurders in ons land op om zich nadrukkelijk te verdiepen in de bijzondere werking en toepassing van cannabis. Pas de regelgeving zodanig aan dat wij de mogelijkheden van deze plant, met al zijn werkbare stoffen, gereguleerd maar wel ruimhartig kunnen toepassen voor medicinale en farmaceutische toepassingen.’
Zoals gezegd, met geld verdienen is niks mis en waarom zouden we niet onze uitstekende land- en tuinbouwsector inzetten voor de teelt van medicinale – en wat ons betreft ook z.s.m. recreatieve – wiet? Als wij als cannabisliefhebbers en kleinschalige thuistelers óók maar het recht krijgen om dat te blijven doen! Sluiten we af met wat ons betreft de mooiste uitspraak uit het hele plan van de drie nieuwbakken wietondernemers: