- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wetenschapper recreëert Bob Marley’s wiet
Als het aan Dr. Machel Emanuel ligt, wordt inheemse cannabis de Champagne van Jamaica. De wetenschapper die gespecialiseerd is in originele inheemse wietsoorten, moest het halve Caribisch gebied over om de zaden te bemachtigen. Grote cannabisbedrijven staan al in de rij voor de wiet, die favoriet was bij Bob Marley, Peter Tosh en Bunny Wailer.
De Jamaicaanse wetenschapper Dr. Machel Emanuel is bezig om een superieure inheemse wietsoort van Jamaica terug te brengen. De strain – overigens niet Lamb’s Bread waar Marley ook niet op spuugde – ging verloren met dank aan de Amerikaanse drugsoorlog, en is sindsdien niet meer gezien op het tropische eiland.
De inheemse planten waren grote sativa’s die gemakkelijk van een afstand gezien konden worden. Om minder opzichtig te kweken, stapten Jamaicaanse kwekers over op wietsoorten die minder groot werden. Veel van de huidige Jamaicaanse wietsoorten bevatten dan ook genen van vroege commerciële wietsoorten zoals Skunk en Northern Lights.
Bob Marley’s ganja
De wietsoort die de bioloog nieuw leven wil inblazen, is een inheemse wietsoort van Jamaica. Het eiland stond volgens Emanuel, van de jaren ’50 tot de jaren ’70 bekend om deze wiet. Het is de wietsoort die Jamaica internationaal als cannabiseiland op de kaart zette. Deze planten waren perfect aangepast aan het eiland met haar lange dagen en tropische hitte. Volgens de bioloog veroorzaakt de wiet zelfs de euforische stemming waar Rasta’s bekend om staan.
Ook reggaehelden genoten met volle teugen van Jamaica’s eigen wietsoort. Bob Marley maar ook Bunny Wailer en Peter Tosh rookten allen inheemse cannabis, aldus de wetenschapper tegen de Daily Mail. De ‘ganja’ van deze reggae-grootheden bevatte echter beduidend minder THC dan de wiet die we vandaag de dag roken.
Wietwetenschapper
Dr. Machel Emanuel draagt een witte laboratoriumjas en heeft lange zwarte dreadlocks. De 35-jarige bioloog en cannabisliefhebber is geboren op het Caribische eiland Dominica. Hij verhuisde in 2007 naar Jamaica voor onderzoek naar inheemse wietsoorten (cannabis variëteiten die van origine in een bepaald gebied voorkomen). Tot hij besloot om de originele inheemse wiet van Jamaica nieuw leven in te blazen.
Maar een verloren wietsoort terugbrengen is geen gemakkelijke opgave. Emanuel zocht het halve Caribisch gebied af, onder meer op Dominica, Guadeloupe en Trinidad. Hij vond de zaden van deze inheemse sativa uiteindelijk na een meer dan zes uur durende klim. Bij een Rastaman die hoog in de bergen leefde en al meer dan veertig jaar geen contact meer had met de bewoonde wereld.
Fair trade
Inmiddels groeien er rijen wietplanten in Dr. Machel Emanuel’s laboratorium in de botanische tuin van de biologie-afdeling van de Universiteit van de West Indies in Kingston. De bioloog kweekt ze in de eerste plaats uit liefde voor planten maar heeft al een groots marketingplan voor de wietsoort. Hij denkt dat de wietsoort een daverend succes kan worden, dankzij het imago van een ‘puur en oeroud kruid’. Dat Bob Marley en andere reggaelegendes de wietsoort gerookt hebben helpt natuurlijk ook mee.
Dr. Emanuel richt zich met de wietsoort op wietrokers uit landen met legale wiet zoals Canada en Amerika. Grote bedrijven staan ook al aan zijn deur te rammelen om de wiet die Jamaica bekend heeft gemaakt als cannabisparadijs. Maar zoals het een echte Rasta betaamd eist Dr. Emanuel dan wel dat het een ‘fair trade’ product wordt, waaraan ook arme kwekers een eerlijk centje kunnen verdienen.