- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wetenschappers maken hennepvlees met ‘chewing resistance’
Overal ter wereld zijn bedrijven en wetenschappers bezig met de ontwikkeling van alternatieven voor vlees, om daarmee zowel de gezondheid van de mens als die van zijn planeet te verbeteren. In Zweden zijn wetenschappers er nu in geslaagd om vlees(vervanger) te maken van hennep. En dat niet alleen, dat hennepvlees beschikt ook over de door de consument zo vurig gewenste ‘chewing resistance’!
Vlees is een klimaatsloper
De productie – of eigenlijk de massale consumptie – van vlees dreigt de planeet aarde volkomen leeg te trekken (water, landbouwgrond, ontbossing) en als toetje ook nog eens op te zadelen met enorme milieuverontreiniging in de vorm van mest en broeikasgassen. Dat kan en moet dus beter aangepakt worden, vandaar de globale zoektocht naar alternatieven voor vlees die niet van vlees gemaakt zijn.
In Zweden hebben wetenschappers nu een mooie stap voorwaarts gezet in die zoektocht. ‘Hampa och raps kan täcka halva proteinbehovet‘, kopte de Zweedse nieuwssite SVT namelijk onlangs. Ofwel: ‘Hennep en koolzaad kunnen de helft van de eiwitbehoefte dekken’. Watskeburt?
Hennep met vlees-achtige structuur
Onderzoekers aan de Universiteit van Lund hebben waarschijnlijk als eerste ter wereld succesvol ‘chewing resistance’ aan hennepvlees toegevoegd, aldus SVT. Dat deden ze door hennepproteïnes (eiwitten) onder hoge druk en temperatuur te koken, waarmee ze een ‘meer vlees-achtige structuur’ konden produceren. ‘En dát is iets wat zal helpen om de producten aantrekkelijk te maken voor consumenten’, zegt voedselonderzoeker Karolina Östbring.
En zoals gezegd is de nood ook aan de koe man. Östbring: “Wij worden geconfronteerd met een klimaat catastrofe, waardoor veel mensen zullen moeten switchen van een hoge dosis dierlijke eiwitten naar groenten – alleen zo kunnen we de klimaatimpact van wat we eten verminderen.”
Maar ja, de mens is nu eenmaal een enorm gewoontedier als het gaat om zijn lapje vlees. “Wij mensen houden er echt van om op iets te kauwen”, weet de Zweedse onderzoeker, “en dat is waarom – onder meer – wij vlees zo veel waarderen.”
Restproduct koolzaadolie bevat meer eiwitten dan vlees
Behalve met het zusje van wiet (hennep) willen de Zweden de vleeswereld ook veranderen met koolzaad. Volgens Östbring kunnen koolzaad en hennep gezamenlijk voorzien in meer dan de helft van de Zweedse behoefte aan eiwitten! “Er zijn geen groenten die exact de juiste samenstelling hebben die ons lichaam nodig heeft, maar soja en koolzaad komen het dichtste in de buurt van heel het plantenrijk”, weet ze.
OP STV vertelt de onderzoeker dat het restant van de productie van koolzaadolie – koolzaadcake genoemd – al meer eiwitten bevat dan vlees. Maar ondanks de hoge aanwezigheid van proteïnes smaakt die cake bitter en wordt het nu vooral gebruikt als voer voor koeien (hoe cynisch toch weer). Eén van de taken waaraan de wetenschappers nu dus hard werken is het wegwerken van die bittere smaak.
Nieuw-Zeeland binnenkort al aan het hennepvlees
De Zweden zijn niet de enigen die de mogelijkheden van hennepvlees aan het verkennen zijn. Afgelopen juli maakten drie bedrijven in Nieuw-Zeeland bekend dat ze ver zijn met een lijn van ‘hemp-based food products’, inclusief een hennep-vleesvervanger.
“Vanuit een voedingsstandpunt gezien zit er in al onze producten hennep, want dat wordt gezien als één van de meest voedzame en complete voedselbronnen in de wereld”, verklaren Justin Lemmens en Kyran Rei, de oprichters van 1 van de 3 bedrijven en wel Sustainable Foods Ltd.
Wanneer de Zweden aan het hennepvlees kunnen is nog niet bekend, maar Nieuw-Zeelanders kunnen begin 2021 het mes zetten in duurzaam en gezond vlees van hennep! En dan mogen ze deze maand ook nog eens gaan stemmen over de legalisering van recreatieve wiet, het kan niet… eh, op.