(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Waarom stinkt wiet altijd zo enorm naar… eh, wiet? Zelfs de politie herkent blind een ‘sterke hennepgeur’, dus het werd tijd dat de wetenschap met antwoorden kwam. Welnu, dat gebeurde eindelijk in 2021. Toen maakten Byers Scientific, Iowa State University en enkele geurexperts bekend dat ze het stofje hebben weten te identificeren en isoleren dat cannabis zijn roemruchte meur geeft: 321 MBT

Klachten, welke klachten?

Byers Scientific, Iowa State University & Odor Experts Identify Volatile Chemical Compound Responsible for Cannabis Odor Complaints‘, kreeg het persbericht mee dat de betrokken partijen eind maart 2021 wereldkundig maakten. Lekkere timing (not), want het was de eerste en wellicht ergste coronamaand… Daarom (en omdat de redactie van CNNBS in Berlijn zit voor de cannabis expo Mary Jane 😉 zetten we 321 MBT nog eens in de spotlights!

Nou hebben wij zelf nooit klachten over de geur van wiet, hoogstens als we verse cannabis niet kunnen ruiken, haha. Maar goed, er zullen vast genoeg jankerds zijn die klagen over de specifieke reuk die wiet nu eenmaal bezit, vandaar dat we zo aardig zullen zijn om je dit brekende nieuws toch maar te brengen

Vluchtige chemische stof

Een onderzoeksteam van Byers Scientific, de staatsuniversiteit in Iowa en enkele in Texas woonachtige geurdeskundigen claimt dat het de vluchtige chemische stof heeft weten te isoleren en identificeren die naar het zich laat aanzien primair verantwoordelijk is voor de ‘downwind skunky-like environmental odor complaints which have been commonly reported for commercial cannabis and industrial hemp growing operations’. 

Tja, de mens zal eens ergens niet over klagen. Maar we snappen ook nog net wel dat niet iedereen de lucht van verse wiet of hennep opsnuift alsof ie een vijfgangendiner door Tony Montana himself krijgt opgediend. Watskeburt?

321 MBT laat wiet wiet zijn

Het researchteam in de VS analyseerde met drie verschillende scheikundige analyse-methoden (SPME vezels, Gas Chromatography-Mass Spectrometry en GC-Olfactometry analyses om exact te zijn),het bestuderen van bladeren én observaties in het veld waar de onmiskenbare wietwalm zijn oorsprong vindt.

Door deze driedubbele aanpak waren ze naar eigen zeggen in staat om ’te isoleren, identificeren, meten en uiteindelijk te concluderen dat de component 3-methyl-2-butene-1-thiol (afgekort: 321 MBT) de primaire bron van de traditioneel onplezierige geur van cannabis is’.

What’s in a name… SKUNK!

Deze component ken je wellicht ook omdat ie dezelfde vluchtige chemische stof is die eerder gerapporteerd is als verantwoordelijk voor ‘het stinkdier-achtige aroma en de smaakafwijking in door licht aangetast bier’. De onderzoekers noemen hun ontdekking de eerste kritische stap in het ontrafelen van het begrijpen van de specifieke geur van cannabis, en pleiten voor meer en aanvullend onderzoek bijvoorbeeld naar andere thiolen en componenten in de gasfase-emissie van de wietplant en atmosferische reacties.

Niet terpenen maar zwavelcomponent veroorzaakt wietstank

Huh, maar het zijn toch de terpenen in cannabis die zorgen voor aroma, geur, smaak en zo? Dat is inderdaad wat tot nu toe veelal wordt aangevoerd als verklaring voor de indringende geur van wiet.

LEES OOK:  Wat je móet weten over terpenen in cannabis

Het onderzoeksteam waar we het hier vandaag over hebben denkt echter dat stinkende wiet wordt veroorzaakt door 321 MBT. Ze zijn ervan overtuigd dat er dus eerder sprake is van een zwavelcomponent binnen het chemische profiel van de emissie van de cannabisplant (zeg maar de CO2-uitstoot) die de ‘stank’ veroorzaakt dan dat dit door de terpenen komt.

Sterker nog, eerder al toonden geurdeskundigen aan dat MBT ook primair verantwoordelijk is voor de geur van … stinkdierolie! Men dacht eerst aan E-2-butene-1-thiol maar het blijkt MBT.

Vraag ons niet waarom er überhaupt stinkdierolie bestaat, maar als de moeder van alle stinkende dingen op aarde – het stinkdier ofwel en hoe toepasselijk in het Engels SKUNK genoemd – MBT heeft en gebruikt, wie zijn wij als cannabis liefhebbers dan om een vies gezicht te trekken als die stof ook wiet tot wiet maakt.

We ♥ skunk!

[illustratie: meunierd/Shutterstock]
(advertentie)