- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Wetenschappers verbeteren fotosynthese: 40% meer opbrengst!
Wat Amerikaanse wetenschappers onlangs met tabaksplanten deden is de natte droom van iedere wietkweker. Ze verbeterden het fotosynthese-proces, waardoor planten zo’n 40% meer plantmassa produceerden. De hack kan mogelijk bijdragen aan het oplossen van het wereld voedseltekort, én voor 40% zwaardere wiettoppen zorgen! 🙂
Onderzoekers van de University of Illinois zijn al langer bezig met de gentechnologie. In 2016 schreven we er al een artikel over. Toen wisten de wetenschappers al 15% meer plantmassa bij tabaksplanten te produceren door genen van een plantje genaamd ‘Zandraket’ in te bouwen. Afgelopen week publiceerde wetenschapstijdschrift Science een nieuwe doorbraak van het onderzoeksteam. De onderzoekers zijn er namelijk in geslaagd om 40% efficiëntere tabaksplanten te maken. Tabaksplanten zijn geliefd onder wetenschappers, ze groeien snel en genen zijn redelijk te manipuleren.
40% meer opbrengst!
Stel je eens voor dat je dankzij deze techniek, in de toekomst wietzaden kunt kopen die tot 40% efficiënter zijn. Opbrengsten tot meer dan 1,4 gram wiet per Watt zouden mogelijk zijn, en de wietprijs kan flink omlaag. Het zou ook prachtige plaatjes opleveren van toppen zo dik als knuppels!
Maar laten we eerlijk zijn, 40% meer wiet is leuk maar de echte winst van een ontdekking als deze, ligt natuurlijk op het gebied van voedselproductie. Met de 40% effieciëntieslag in het grootste landbouwgebied in Amerika alleen, zo zegt onderzoeksleider Donald Ort van de University of Illinois zelf, kunnen jaarlijks 200 miljoen mensen gevoed worden!
Fotosynthese verbeteren
De wetenschappers spelen met hun onderzoek een beetje voor god, namelijk door het fotosyntheseproces in planten te verbeteren. Dat heeft moeder natuur namelijk helemaal niet zo efficiënt gemaakt als het zou kunnen. Bij de fotosynthese wordt CO2 en licht omgezet in suikers benodigd voor de groei. In 20% van de gevallen nemen planten echter geen CO2-molecuul uit de lucht op maar een zuurstofmolecuul (O2).
Dit ‘foutje’ van de natuur zorgt voor de vorming van gifstoffen genaamd glycolaten. Omdat glycolaten voor de plant giftig zijn moeten ze worden afgevoerd middels een proces dat fotorespiratie genoemd wordt. Het is dit proces dat de onderzoekers efficiënter gemaakt hebben, door het DNA van de tabaksplant aan te passen. De efficiëntieslag is aantoonbaar; de gemanipuleerde tabaksplanten hebben grotere bladeren en dikkere stammen. En we weten allemaal waar een dikke stam goed voor is.
Volgend jaar in je binnentuin?
Hoewel wietkwekers waarschijnlijk niet kunnen wachten om de eerste super efficiënte wietzaden in de grond te stoppen, zullen we nog even moeten wachten. Om te beginnen is de genmanipulatie nu alleen nog op tabaksplanten toegepast. Daarnaast zijn er strenge regels op genmanipulatie voor voedselgewassen, die per land verschillen. Mochten monsterwietsoorten binnenkort toch een feit worden, dan lees je dat natuurlijk het eerste op CNNBS.
(advertentie)