- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Wie was Jack Herer – The Emperor of Hemp?
Op 15 april 2010, vandaag precies tien jaar geleden, overleed Jack Herer. Hij was een van de invloedrijkste cannabisactivisten aller tijden. Dat jongere generaties zijn naam vooral kennen als wietsoort en geen idee hebben wie de echte Jack Herer was, zou hij zelf wel grappig hebben gevonden.
Jack wordt laat wakker
Het verhaal van Jack Herer is dat van een late bekeerling. Tot zijn dertigste is hij een typische Republikein, veteraan van de oorlog in Korea, met een gezinnetje en een bedrijfje dat reclameborden onderhoudt. Kort na zijn scheiding in 1969 ontmoet hij een prachtige, roodharige vrouw. Ze wil wel met hem naar bed, maar alleen als ze eerst samen high worden.
Jack heeft weleens een trekje genomen van een joint, zonder veel effect. Maar deze keer is alles anders. Hij heeft de beste seks van zijn leven en besluit dat hij meer wil weten over deze plant. Van het een komt het ander.
The Reefer Raiders
Jack verhuist naar Venice Beach in Californië en opent er twee headshops, een nieuw fenomeen in de vroege jaren zeventig. In 1973 verschijnt zijn eerste boek G.R.A.S.S., wat staat voor Great Revolutionary American Standard System.
En hij ontmoet zijn mentor en beste vriend ‘Captain Ed’ Adair. Niet lang daarna richt Jack de organisatie HEMP op: Help End Marijuana Prohibition. Jack en Captain Ed werken samen onder de naam The Reefer Raiders en verzamelen alle informatie over cannabis die ze kunnen vinden.
The Emperor Wears No Clothes
Hun research vormt de basis van Jacks’s bekendste boek The Emperor Wears No Clothes dat in 1985 verschijnt. In een latere editie, verschenen na de dood van Captain Ed in 1991, schrijft Jack:
‘To Edwin “Captain Ed” M. Adair III. My teacher, partner and friend; the bravest freedom fighter and the most honorable man for all humankind I’ve ever known. He taught many of us how to save the Earth from ourselves and to laugh at and yet love its enemies.
After California decriminalized under an ounce of hemp/pot in 1974/1975, when he was 33 years old and I was 34, Captain Ed and I took a pledge. Virtually everyone in the pot movement in California thought we’d already won. They drifted away from the movement and went back to their lives, thinking the battle was over and we’d won, and that the politicians would clean up the loose ends…
Captain Ed didn’t trust politicians to get the job done. And he was right. Ed’s pledge that I took in 1974 and again in April 1980, 1986 and 1988, and finally in the hospital four days before he died in August 1991, was that we’d swear to work every day, until pot was legal, we were dead, or we turned 84 – then we would quit.’
Ronald Reagan
Jack heeft zich aan deze eed gehouden. Zijn boek ‘The Emperor Wears No Clothes’ verscheen middenin het presidentschap van Ronald Reagan, die de oorlog tegen cannabis tot ongekende hoogten opvoerde. Veel hippies waren yuppies geworden, coke was hip in de jaren tachtig, wiet niet.
Jack Herer inspireerde jonge mensen om zich te verdiepen in de geschiedenis van de plant en haar fabelachtige kwaliteiten als medicijn en duurzame grondstof.
Jack krijgt eigen wietsoort in Amsterdam
Zelf heb ik de Hemperor één keer kort ontmoet, tijdens de High Times Cannabis Cup in Amsterdam in 1995. Ik kwam net kijken en wist nauwelijks wie Jack Herer was. We maakten een praatje en ik vroeg of ik hem mocht fotograferen; dat was geen probleem. Hij verkocht een speciale gelimiteerde editie van The Emperor, gedrukt op henneppapier en gesigneerd, voor vijftig dollar. Nog steeds kan ik mezelf voor mijn kop slaan dat ik toen geen exemplaar gekocht heb.
Mijn exemplaar van The Emperor is de eerste Britse editie, uit 1994, gekregen van ene Joop Mestrom (1 van de 2 founding fathers van CNNBS, red.). Rond die tijd brengt Sensi Seeds een nieuwe wietsoort uit ter ere van Jack Herer, nog steeds een van de meest bekroonde strains uit de moderne geschiedenis. Een driewegkruising van Northern Lights #5, Skunk #1 en een landras Haze soort, die ik diverse keren heb gekweekt, ook buiten. Een geweldige plant.
‘Hennep kan de wereld redden’
Jack Herer zelf blijft de hele jaren negentig lezingen en interviews geven om de boodschap te verspreiden: hennep kan de wereld redden en het cannabisverbod moet van tafel. In 1999 verschijnt de uitstekende PBS documentaire The Emperor of Hemp over Jack’s leven en strijd: een absolute aanrader.
Vliegenzwam en wietolie
Ik hoor niet bij de mensen die Jack Herer als een hele of een halve heilige zien. Maar ik hoor ook niet bij de mensen die hem afdoen als een hele of halve fantast. Dat niet alle informatie die hij verspreidde tot achter de komma klopte en dat hij de geschiedenis soms wat versimpelde: absoluut. Maar bedenk even hoe de tegenpartij omging – en gaat – met informatie over cannabis.
De kracht van Jack Herer lag in zijn vermogen mensen te inspireren en te betrekken bij de strijd tegen het cannabisverbod. Even leek het er op dat hij in het harnas zou sterven: tijdens een toespraak op het World Hemp Festival in Oregon in juli 2000, krijgt hij een hartaanval en een beroerte. Het kost hem drie jaar om er weer bovenop te komen. Later zegt hij dat het geheim van zijn herstel ligt in het gebruik van amanita muscaria, de welbekende vliegenzwam én de wietolie van Rick Simpson.
Tweede, fatale hartaanval
De mannen zijn goed bevriend en plannen voor het najaar van 2009 een gezamenlijke Europese tour. Daar is het helaas nooit van gekomen. Op 12 september 2009 krijgt Jack een tweede zware hartaanval, backstage bij het HempStalk Festival in Oregon. Deze keer loopt het niet goed af. Na een maandenlang verblijf in het ziekenhuis en een revalidatiecentrum, brengt hij zijn laatste weken thuis in Oregon door, waar hij op 15 april 2010 zijn laatste adem uitblaast, met zijn vrouw Jeannie aan zijn zijde.
Wil je meer weten over Jack Herer? Check dan HIER de serie interviews uit de jaren negentig die Sensi Seeds vorig jaar online heeft gezet. En voor wie zich afvraagt hoe je Jack’s achternaam uitspreekt: zelf zei hij graag dat het rijmde op terror.
(advertentie)